634
Αστυνομικοί προσπαθούν να διαλύσουν μία μικρή συγκέντρωση αντιφρονούντων στο Χονγκ Κονγκ | REUTERS/Tyrone Siu

Χονγκ Κονγκ: Δρακόντεια μέτρα για να μην γίνουν διαδηλώσεις εναντίον της Κίνας

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2021, 13:59
Αστυνομικοί προσπαθούν να διαλύσουν μία μικρή συγκέντρωση αντιφρονούντων στο Χονγκ Κονγκ
|REUTERS/Tyrone Siu

Χονγκ Κονγκ: Δρακόντεια μέτρα για να μην γίνουν διαδηλώσεις εναντίον της Κίνας

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2021, 13:59

Μεγάλες δυνάμεις της αστυνομίας αναπτύχθηκαν στο Χονγκ Κονγκ προκειμένου να αποτρέψουν οποιαδήποτε πράξη ανυπακοής με αφορμή την επέτειο των 100 ετών από την ίδρυση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Η επέτειος αυτή συμπίπτει και με τα 24 χρόνια από την επιστροφή της πρώην βρετανικής αποικίας στην Κίνα. Από το 2003 και κάθε χρόνο αυτή την ημέρα, οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ συγκεντρώνονταν στους δρόμους της πόλης.

Ομως, πλέον οι διαδηλώσεις είναι σχεδόν απαγορευμένες στο Χονγκ Κονγκ καθώς το Πεκίνο διεξάγει μια μεγάλη εκστρατεία καταστολής των αντιφρονούντων μετά τις κινητοποιήσεις που πραγματοποίησε το 2019 το φιλοδημοκρατικό κίνημα.

Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, βρισκόταν σήμερα στο Πεκίνο για να παραστεί στους εορτασμούς για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΚ.

Περισσότεροι από 10.000 αστυνομικοί, το ένα τρίτο της δύναμης του Χονγκ Κονγκ, αναπτύχθηκαν στους δρόμους της πόλης για να εμποδίσουν οποιαδήποτε συγκέντρωση, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ενώ οι αρχές είχαν προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε απόπειρα διαδήλωσης θα οδηγήσει σε συλλήψεις.

Αστυνομικοί συνέλαβαν ξανά τη γιαγιά Γουάνγκ, μία ακτιβίστρια που διαδηλώνει συχνά μόνη της εναντίον της κινεζικής κυριαρχίας στο Χονγκ Κονγκ – REUTERS/Tyrone Siu

Πλέον, η έκφραση κάποιων πολιτικών απόψεων κινδυνεύει να επισύρει ποινές έως και ισόβιας κάθειρξης βάσει αυτού του νόμου, ο οποίος έχει αλλάξει θεμελιωδώς το πολιτικό και νομικό πλαίσιο της ημιαυτόνομης περιοχές.

Την Τετάρτη συνελήφθη η Τσόου Χανγκ-τουνγκ, μια προσωπικότητα του φιλοδημοκρατικού κινήματος, η οποία κατηγορείται ότι υποκίνησε τους πολίτες να συμμετάσχουν σε απαγορευμένη διαδήλωση στις αρχές Ιουνίου.

Λίγοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και έξω από την κινεζική πρεσβεία στο Νέο Δελχί – Reuters/Adnan Abidi

Μια μεμονωμένη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε το πρωί, την οποία οργάνωσαν τέσσερις ακτιβιστές του φιλελεύθερου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, ένα από τα λίγα κόμματα της αντιπολίτευσης που εξακολουθούν να παραμένουν ενεργά.

Οι διαδηλωτές κράτησαν ένα πανό με το οποίο ζητούσαν την απελευθέρωση των πολιτικών κρατούμενων. Περίπου 200 αστυνομικοί τους συνόδευσαν και τους εμπόδισαν να πλησιάσουν στον χώρο όπου πραγματοποιούνταν η τελετή για την επέτειο από την επιστροφή του Χονγκ Κονγκ στην κυριαρχία της Κίνας.

Διαμαρτυρία των σκανδιναβικών εφημερίδων

«Αρκεί!»: οι τέσσερις μεγαλύτερες εφημερίδες της Σκανδιναβίας δημοσιεύουν σήμερα στην πρώτη τους σελίδα, με την ευκαιρία της 100ής επετείου από την ίδρυση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ανοικτή επιστολή προς τον Σι Τζινπίνγκ για να καταγγείλουν τις επιθέσεις κατά της ελευθερίας του Τύπου στο Χονγκ Κονγκ.

«Ο κόσμος δεν μπορεί πλέον να παρακολουθεί παθητικά την Κίνα να αποξηλώνει σταδιακά την ελευθερία του Τύπου στο Χονγκ Κονγκ», γράφουν στις πρώτες τους σελίδες οι διευθυντές των τεσσάρων μεγάλων εφημερίδων, της νορβηγικής Aftenposten, της σουηδικής Dagens Nyheter, της δανέζικης Politiken και της φινλανδικής Helsingin Sanomat.

Αστυνομικοί στο Χονγκ Κονγκ προειδοποιούν διαδηλωτές ότι θα συλληφθούν αν δεν αποχωρήσουν

«Είχαμε ελπίσει ότι οι κινεζικές αρχές θα τηρούσαν τις εγγυήσεις τους ότι τα θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα θα προστατεύονταν και θα διαφυλάσσονταν στο Χονγκ Κονγκ. Δυστυχώς, η ελπίδα αυτή έχει ξεθωριάσει τον τελευταίο καιρό».

Η επιστολή τους απευθύνεται προς την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και έχει ως αποδέκτη τον πρόεδρό της Σι Τζινπίνγκ, αναφέρεται ειδικότερα στην περιπέτεια της Apple Daily.

Τον Ιούνιο, η εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ αναγκάσθηκε να κλείσει μετά το πάγωμα των περιουσιακών της στοιχείων βάσει το κινεζικού νόμου περί εθνικής ασφαλείας, τον οποίο επικαλείται το Πεκίνο για να περιστείλει τις ελευθερίες και τα δικαιώματα στο Χονγκ Κονγκ, και μετά την σύλληψη των επικεφαλής της συντακτικής του ομάδας.

«Η τελευταία ελπίδα, ίσως αφελής, αλλοίμονο έσβησε, αφού η ελεύθερη εφημερίδα Apple Daily αναγκάσθηκε να κλείσει την περασμένη εβδομάδα εξαιτίας των αρχών που καταπνίγουν την ελευθερία του λόγου», καταγγέλλουν οι διευθυντές των εφημερίδων.

«Παρακολουθούμε με όλο και μεγαλύτερη ανησυχία πώς το επάγγλεμά μας- η ελεύθερη, ανεξάρτητη και κριτική δημοσιογραφία ποινικοποιείται», γράφουν απευθύνοντας έκκληση για ενότητα «για να δειχθεί ότι οι πληροφορίες που προσπαθούν να λογοκρίνουν στο Χονγκ Κονγκ θα εμφανισθούν αλλού στον κόσμο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...