O Ντέιβιντ Χόκνεϊ μπροστά στην αίθουσα της Royal Academy of Arts όπου παρουσιάζεται η νέα του έκθεση | Facebook
Επικαιρότητα

Τα γυμνά του Καβάφη, μια τραγωδία, 82 πορτρέτα

Είναι ο σπουδαιότερος εν ζωή βρετανός εικαστικός. Στις 9 Ιουλίου ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ γίνεται 79 ετών. Είναι ο πρώτος καλλιτέχνης που διατράνωσε την ομοφυλοφιλία του, ο πρώτος που δεν αγκιστρώθηκε σε ένα δημιουργικό στιλ αλλά πειραματίστηκε με πολλά διαφορετικά. Τώρα, επέστρεψε με μια νέα «δήλωση για την τέχνη»
Κατερίνα I. Ανέστη
To καβαφικό σύμπαν του Χόκνεϊ

Κοσμοπολιτισμός, ομοφυλοφιλία, αποτύπωση μοναδική εσωτερικών τοπίων, η ζωή που μοιράζεται ή που την κοιτάς πίσω από την κουρτίνα… Η ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη συνάντησε ή και επηρέασε πτυχές του δημιουργικού τρόπου του Χόκνεϊ από νωρίς. Είχε κλέψει ένα βιβλίο με μεταφρασμένα ποιήματά του (από τους Νίκο Στάγκο και Στίβεν Σπένσερ) από τη δημοτική βιβλιοθήκη του Μπράντφορντ και το είχε μελετήσει εξαντλητικά στα μετεφηβικά του χρόνια.

Ο βρετανός εικαστικός ταξίδεψε ήδη από το 1963 στην Αίγυπτο, πήγε στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια, το Λούξορ αναζητώντας τα ίχνη του ποιητή και την ατμόσφαιρα που τον διαμόρφωσε. Εψαξε στη συνέχεια το κλίμα της Αλεξάνδρειας εκείνης της εποχής στη Βηρυτό του 1966. Ετσι άρχισε να δημιουργεί χαλκογραφίες εμπνευσμένες από τα ποιήματα –κάποιες φέρουν και φράσεις του ποιητή. Δημιούργησε 20 όμως δημοσιεύθηκαν τελικά οι 13. Στα έργα αυτά θαυμάζει κανείς την λιτότητα αλλά και δύναμη των αδρών γραμμών, την ατμόσφαιρα που δημιουργεί με τα ελάχιστα δυνατά μέσα αυτός που στη συνέχεια έγινε ο βασιλιάς της ποπ αρτ και της εκσπερμάτωσης χρωμάτων στον καμβά.

«Ενα βράδυ» (1966)
«Πορτρέτο του Καβάφη II» από τον Ντέιβιντ Χόκνεϊ

Εχει ενδιαφέρον ότι όλα αυτά έγιναν λίγο πριν καταργηθεί ο νόμος για την ομοφυλοφιλία στη Μεγάλη Βρετανία το 1967, γεγονός που μαρτυρά και την βαθιά πολιτική και σχεδόν ακτιβιστική διάσταση του Ντέιβιντ Χόκνεϊ. Η διαδρομή που έκανε από τότε ως σήμερα είναι μεγάλη. Και όπως λένε κριτικοί και ιστορικοί της τέχνης, είναι σίγουρο ότι σύντομα θα μας εκπλήξει με κάτι νέο…