648
Προς το παρόν τουλάχιστον δεν φαίνεται πιθανό να επαναληφθούν εικόνες όπως αυτή στο κέντρο της πρωτεύουσας (φωτογραφία από τη χιονόστρωση του περυσινού Ιανουαρίου) | SOOC

Ερχεται η «Barbara»: Χιονοκαταιγίδες στην Εύβοια – χιόνια και στην Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2023, 13:05
Προς το παρόν τουλάχιστον δεν φαίνεται πιθανό να επαναληφθούν εικόνες όπως αυτή στο κέντρο της πρωτεύουσας (φωτογραφία από τη χιονόστρωση του περυσινού Ιανουαρίου)
|SOOC

Ερχεται η «Barbara»: Χιονοκαταιγίδες στην Εύβοια – χιόνια και στην Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2023, 13:05

Ισχυρό κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να σαρώσει τη χώρα από την Κυριακή, με το βαρομετρικό χαμηλό να φέρνει καταιγίδες, πυκνές χιονοπτώσεις και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ακόμη και στην Αθήνα.

Αν και οι γνώμες εξακολουθούν να διίστανται για το πόσο χιόνι θα πέσει στο Λεκανοπέδιο, τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία δείχνουν ότι θα έχουμε χιονοπτώσεις και στο κέντρο της πρωτεύουσας.

«Μιλάμε για μικροδιαταραχές που κινούνται κατά μήκος ενός ταχέως κινούμενου ρεύματος αέρα, που ονομάζεται πολικός αεροχείμαρρος. Αυτό υπάρχει μονίμως στην ατμόσφαιρα κι έτσι υπάρχει δυσκολία στην πρόγνωση των αερίων μαζών», εξήγησε στην ΕΡΤ, αναφορικά με την προγνωστική αβεβαιότητα για το Σαββατοκύριακο, ο Γιώργος Παπαβασιλείου, διδάκτωρ μετεωρολογίας, ερευνητής Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) εξέδωσε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, επιβεβαιώνοντας ότι θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στο μεγαλύτερο τμήμα της Αττικής.

Οπως αναφέρει η ΕΜΥ, ψυχρές αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη θα κινηθούν νοτιότερα και θα προκαλέσουν από την Κυριακή την κακοκαιρία με το όνομα «ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ» (BARBARΑ).

Κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο ισχυρός παγετός, οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της ανατολικής Ελλάδας, καθώς και οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη.

Πιο αναλυτικά:

Χιονοπτώσεις

Α) Την Κυριακή (05/02/2023) θα επηρεαστούν με χιονοπτώσεις

1. Από τις πρώτες πρωινές ώρες τα νησιά του βορείου Αιγαίου και μέχρι το μεσημέρι η Θράκη και η Χαλκιδική.

2. Πριν από το μεσημέρι οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν νοτιότερα, θα ενταθούν και θα επηρεάσουν τις Σποράδες, τα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας, την Εύβοια και την ανατολική Στερεά, ιδιαίτερα τη Βοιωτία και την Αττική. Οι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμη και στα πεδινά αυτών των περιοχών.

3. Από το απόγευμα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά – ημιορεινά κυρίως των κεντρικών και βόρειων Κυκλάδων καθώς και της Κρήτης. Στην Κρήτη οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους πυκνές.

4. Καταιγίδες χιονιού θα εκδηλωθούν κυρίως πάνω από τις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου.

Β) Τη Δευτέρα (06/02/2023) κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις θα εξακολουθήσουν να σημειώνονται στα νησιά του βορείου Αιγαίου, στις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Γ) Ειδικά για την Αττική χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από την Κυριακή (05/02/2023) αρχικά στα ανατολικά και τα βόρεια, οι οποίες από τις προμεσημβρινές ώρες θα επεκταθούν στο μεγαλύτερο μέρος του νομού ενώ από το απόγευμα θα ενταθούν και θα χιονίσει και σε πεδινές περιοχές. Οι χιονοπτώσεις θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ωστόσο από τη Δευτέρα το πρωί οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν εκ νέου σε όλο το νομό.

Δ) Την Τρίτη (07/02/2023) οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην ανατολική Ελλάδα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα (προσήνεμες περιοχές) καθώς επίσης στις Κυκλάδες και την Κρήτη, με μικρότερη όμως ένταση.

Χαμηλές θερμοκρασίες

Από την Κυριακή (05/02/2023) αναμένεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο, της τάξεως των 8 με 10 βαθμών Κελσίου. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση ισχυρού παγετού κυρίως στα ηπειρωτικά, ο οποίος θα είναι κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ολικός (καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).

Θυελλώδεις Ανεμοι

Από την Κυριακή (05/02/2023) το μεσημέρι θα πνέουν θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη, οι οποίοι από το απόγευμα της Κυριακής στο Ιόνιο και από την Τρίτη (07/02/2023) στο Αιγαίο, σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Θα δούμε εικόνες 2022 στην Αθήνα;

«Τα φαινόμενα θα εστιάζονται σε περιοχές του Αιγαίου, κυρίως στις Σποράδες, την Ανατολική Θεσσαλία και νότια Θεσσαλία, την Εύβοια κυρίως, την Αττικο-Βοιωτία, την Α. Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Σε αυτές τις περιοχές θα πρέπει να εστιάσουμε τις επόμενες 3-4 μέρες», σημείωσε ο δρ Παπαβασιλείου και στη συνέχεια μίλησε για τον καιρό της Αττικής.

Την Κυριακή, είπε, αναμένονται έντονες χιονοπτώσεις στην Αττικοβοιωτία και την Εύβοια, ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο.

Σε κάποιες περιοχές είναι πολύ πιθανό να έχουμε απότομα χιονόστρωση ακόμα και σε πεδινές περιοχές. Θα χρειαστεί μεγάλη προσοχή», προειδοποίησε, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα δούμε χιόνι και στο κέντρο της Αθήνας, χωρίς ωστόσο όπως εκτίμησε, να έχουμε εικόνες χιονόστρωσης αντίστοιχες με τις περυσινές. «Δεν έχουμε τέτοιο σενάριο αυτή τη στιγμή», δήλωσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News