317
Το λουλούδι-πτώμα, το μεγαλύτερο (και πιο βρωμερό...) λουλούδι στον κόσμο | Shutterstock

Χιλιάδες Καλιφορνέζοι σπεύδουν να μυρίσουν το «λουλούδι-πτώμα»

Protagon Team Protagon Team 4 Νοεμβρίου 2021, 18:05
Το λουλούδι-πτώμα, το μεγαλύτερο (και πιο βρωμερό...) λουλούδι στον κόσμο
|Shutterstock

Χιλιάδες Καλιφορνέζοι σπεύδουν να μυρίσουν το «λουλούδι-πτώμα»

Protagon Team Protagon Team 4 Νοεμβρίου 2021, 18:05

Στα τέλη του 18ου αιώνα ανακαλύφθηκε στα τροπικά δάση της Σουμάτρα στην Ινδονησία ένα πελώριο λουλούδι, που όπως διαπιστώθηκε είναι και το μεγαλύτερο στον πλανήτη, αφού στο φυσικό του περιβάλλον μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 3,5 μέτρα, ενώ με τον βλαστό και το φύλλωμα, το συνολικό ύψος του μπορεί να ξεπεράσει τα έξι μέτρα και η διάμετρός του τα 4,5 μέτρα. Το επιστημονικό όνομα του φυτού είναι Amorphophallus titanum, που σημαίνει άμορφος φαλλός. Το κοινό όνομά του είναι Titan Arum, αλλά το όνομα με το οποίο είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο είναι «corpse flower» (λουλούδι-πτώμα) αφού, εκτός από το μεγάλο μέγεθός του, το δεύτερο χαρακτηριστικό του, που το κάνει ξεχωριστό στο φυτικό βασίλειο, είναι η εξαιρετικά δυσάρεστη οσμή του, που είναι παρόμοια με αυτή της αποσύνθεσης νεκρού σώματος.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Guardian, ένα λουλούδι-πτώμα που βρίσκεται στους Βοτανικούς Κήπους του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια άνθισε και χιλιάδες άνθρωποι συρρέουν εκεί για να δουν από κοντά το εντυπωσιακό φυτό. Το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο, γιατί το φυτό ανθίζει μόνο για διάστημα περίπου 48 ωρών.

Οι Βοτανικοί Κήποι του Σαν Ντιέγκο έδωσαν στη δημοσιότητα εικόνες από τη διαδικασία ανθοφορίας του λουλουδιού-πτώμα, που βρίσκεται εκεί / San Diego Botanic Gardens

Η εξαιρετικά δυσάρεστη οσμή του, που διαρκεί για διάστημα οκτώ ωρών μετά την ανθοφορία του, παράγεται από το λουλούδι για να προσελκύσει κάποια είδη εντόμων (σκαθάρια και μύγες) που θα το γονιμοποιήσουν. Ενα ακόμη ιδιαίτερα ενδιαφέρον και εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου λουλουδιού είναι ότι χρειάζεται 6-10 χρόνια για να ανθίσει αυτές τις λίγες ώρες.

Οι πρώτες προσπάθειες να καλλιεργηθεί το λουλούδι-πτώμα εκτός της Σουμάτρα ξεκίνησαν στα τέλη της δεκαετίας του 1930. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί επισήμως τουλάχιστον περίπου 70 τέτοιες προσπάθειες, κυρίως σε βοτανικούς κήπους της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Ομως από αυτές τις προσπάθειες, περίπου οι 20 είχαν θετικά αποτελέσματα και το φυτό τελικά άνθισε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...