496
Ο Γκαμπριέλ Μπόριτς μιλάει στους υποστηρικτές του μετά τη νίκη του | REUTERS/Rodrigo Garrido

Χιλή: Θρίαμβος του 35χρονου αριστερού Γκαμπριέλ Μπόριτς στις προεδρικές εκλογές

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2021, 11:08
Ο Γκαμπριέλ Μπόριτς μιλάει στους υποστηρικτές του μετά τη νίκη του
|REUTERS/Rodrigo Garrido

Χιλή: Θρίαμβος του 35χρονου αριστερού Γκαμπριέλ Μπόριτς στις προεδρικές εκλογές

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2021, 11:08

Θριαμβευτής των προεδρικών εκλογών στη Χιλή αναδείχθηκε ο νεότερος πρόεδρος στην ιστορία της χώρας, ο 35χρονος αριστερός Γκαμπριέλ Μπόριτς, που επικράτησε με διαφορά του ακροδεξιού αντιπάλου του, Χοσέ Αντόνιο Καστ, στον δεύτερο γύρο.

Ο Μπόριτς επικράτησε με πρόγραμμα που εξαγγέλλει την κοινωνική και φορολογική μεταμόρφωση της χώρας και υποσχέθηκε στην επινίκια ομιλία του «περισσότερα κοινωνικά δικαιώματα» και μία «δημοσιονομικά υπεύθυνη» κυβέρνηση.

«Θα υπάρξουν περισσότερα κοινωνικά δικαιώματα, όμως θα το κάνουμε παραμένοντας δημοσιονομικά υπεύθυνοι», είπε ο εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας, απευθυνόμενος σε πλήθος δεκάδων χιλιάδων υποστηρικτών του στο Σαντιάγο.

Οι Χιλιανοί γιόρτασαν στους δρόμους τη νίκη του Γκαμπριέλ Μπόριτς – REUTERS/Ailen Diaz

Ο Μπόριτς, που θα αναλάβει την εξουσία στις 11 Μαρτίου, είπε ακόμη ότι θα εναντιωθεί στο άνοιγμα μεταλλείων που «καταστρέφουν» το περιβάλλον, ανάμεσά τους το έργο Dominga, αξίας 2,5 δισ. δολαρίων, για την εξόρυξη ατσαλιού, χαλκού και χρυσού.

«Καταστρέφοντας τη φύση καταστρέφουμε τον εαυτό μας. Δεν θέλουμε άλλες “ζώνες θυσίας”, δεν θέλουμε έργα που καταστρέφουν τη χώρα μας, που καταστρέφουν κοινότητες, και παράδειγμα θα αποτελέσει μια περίπτωση που έχει γίνει συμβολική: Οχι στο Ντομίνγκα», είπε.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Χιλής ανεβαίνει στη σκηνή για να απευθυνθεί στους χιλιάδες συγκεντρωμένους υποστηρικτές του – REUTERS/Rodrigo Garrido

Σύμφωνα με τα επίσημα τελικά αποτελέσματα, ο Μπόριτς, που στα 35 του χρόνια μόλις είχε συμπληρώσει το ηλικιακό όριο, συγκέντρωσε σχεδόν το 56% των ψήφων, έναντι σχεδόν 44% του  Καστ, που αυτοπροβλήθηκε ως πολιτικός κληρονόμος της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ και υποστηρίχθηκε από το σύνολο των δυνάμεων της δεξιάς.

Η συμμετοχή πλησίασε το 55%. Πρόκειται για ιστορικό υψηλό αφότου η ψήφος έπαψε να είναι υποχρεωτική, το 2012. Στον πρώτο γύρο, όπου η συμμετοχή έφτασε το 47%, ο Χοσέ Αντόνιο Καστ είχε αναδειχθεί στην πρώτη θέση (27,9% έναντι 25,8% του Μπόριτς).

Αλλά, με το πρόγραμμά του για το κράτος πρόνοιας, υποσχόμενος τη μεταστροφή μιας χώρας που έχει χαρακτηριστεί εργαστήρι του νεοφιλελευθερισμού στη Λατινική Αμερική, ο Γκαμπριέλ Μπόρις μπόρεσε να τον κερδίσει, συσπειρώνοντας γύρω του τη μεσαία τάξη, κυρίως στο Σαντιάγο.

Ο Μπόριτς σκοπεύει να προωθήσει μείζονα φορολογική μεταρρύθμιση, ώστε, όπως είπε, να συνεισφέρουν «αυτό που τους αναλογεί» οι πλουσιότεροι Χιλιανοί –το 1% του πληθυσμού έχει στην κατοχή του το 26,5% του πλούτου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μιας υπηρεσίας του ΟΗΕ– ενώ εξαγγέλλει καλύτερη πρόσβαση στην υγεία, στην παιδεία, καθώς και τη δημιουργία νέου συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων, πεδίου που σήμερα βρίσκεται σχεδόν κατά το 100% υπό τον έλεγχο του ιδιωτικού τομέα.

Η θητεία του θα διαρκέσει έως το 2026.

Η νίκη του Μπόριτς έγινε δεκτή με ικανοποίηση σε αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής, στην Κούβα, την Αργεντινή, το Μεξικό, τη Νικαράγουα, τη Βενεζουέλα και το Περού.

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα (Κόμμα Εργαζομένων), που σύμφωνα με δημοσκοπήσεις οδεύει σε ευρεία νίκη το 2022 στην πιθανή αναμέτρησή του με τον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου, δήλωσε «ευτυχής» για τη «νέα νίκη ενός δημοκρατικού και προοδευτικού υποψήφιου στη Λατινική Αμερική μας, για την οικοδόμηση ενός μέλλοντος καλύτερου για όλους μας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...