676
| Ελληνική Αστυνομία

Χειροπέδες σε διακινητές παράνομων μεταναστών: Πώς τους περνούσαν από το «Ελ. Βενιζέλος»

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2021, 15:22
|Ελληνική Αστυνομία

Χειροπέδες σε διακινητές παράνομων μεταναστών: Πώς τους περνούσαν από το «Ελ. Βενιζέλος»

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2021, 15:22

Δύο κυκλώματα διακίνησης παράνομων μεταναστών, με πεδίο δράσης περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα και τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, αντίστοιχα, εξάρθρωσε η Ελληνική Αστυνομία.

Στην πρώτη περίπτωση συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης δύο αλλοδαποί και ένας ημεδαπός ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία δύο αλλοδαπών, ηγετικών μελών, και ακόμη 17 αλλοδαπών, που στρατολογήθηκαν για τους σκοπούς της οργάνωσης.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα των αστυνομικών, οι ανωτέρω συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση με δομημένη και διαρκή δράση. Αποκομίζοντας διάφορα χρηματικά ποσά, τα μέλη της οργάνωσης έβαζαν παράνομα στη χώρα αλλοδαπούς μέσω της ελληνοτουρκικής μεθορίου και ακολούθως αναλάμβαναν την προώθησή τους στο εσωτερικό ή σε άλλες χώρες.

Για την παράνομη δράση τους χρησιμοποιούσαν οχήματα που αρχικά μίσθωναν και στη συνέχεια υπεξαιρούσαν από εταιρείες ενοικιάσεων οχημάτων, με τα οποία μετέφεραν τους αλλοδαπούς.

Όπως εξακριβώθηκε, το χρονικό διάστημα από 18 Ιουλίου 2021 έως 13 Νοεμβρίου 2021 οργάνωσαν 15 διακινήσεις υπηκόων τρίτων χωρών, έναντι χρηματικών αντιτίμων που ανέρχονταν από 2.000 έως 3.000 ευρώ για το κάθε άτομο.

Για τη μεταφορά των αλλοδαπών, υπεξαίρεσαν 22 οχήματα από εταιρείες ενοικιάσεων, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, και αφαίρεσαν ένα όχημα που είχε ενοικιαστεί από ημεδαπή γυναίκα.

Επίσης, στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, διαπιστώθηκε ότι την 25η Αυγούστου 2021 σε περιοχή της Πιερίας, τα δύο ηγετικά στελέχη της οργάνωσης μαζί με συνεργό τους, ακινητοποίησαν με απειλή όπλου έναν αλλοδαπό ανήλικο και του αφαίρεσαν κινητό τηλέφωνο και άλλα έγγραφα, καθώς δεν υπάκουσε στις εντολές τους, για την εκτέλεση μεταφοράς παράνομων μεταναστών.

Την 24η Νοεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, κατά την οποία συνελήφθησαν τρία από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες τους, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

13 κινητά τηλέφωνα,
χρηματικό ποσό 585 ευρώ,
πλαστό δελτίο ταυτότητας και πλαστή άδεια οδήγησης,
κλειδί οχήματος ενοικιάσεων που είχαν υπεξαιρέσει και
δύο οχήματα που χρησιμοποιούσαν.
Από τα οχήματα που υπεξαίρεσαν, τα 22 εντοπίστηκαν σε διάφορες περιοχές και αποδόθηκαν στις ιδιοκτήτριες εταιρείες ενοικιάσεων.

Η έρευνα των αστυνομικών συνεχίζεται για την εξακρίβωση της συμμετοχής τους σε παρόμοια αδικήματα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κατερίνης, ο οποίος τους παρέπεμψε στον ανακριτή Κατερίνης.

Το κύκλωμα στο «Ελ. Βενιζέλος»

Για τη δεύτερη υπόθεση συνελήφθησαν, πρώτες πρωινές ώρες της 24-11-2021, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και σε διάφορες οικίες στην Αθήνα, έξι αλλοδαποί, ηλικίας 57, 27, 26, 26, 24 και 26 ετών. Συνελήφθη επίσης 39χρονος αλλοδαπός για παράβαση της Νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, παράβαση του Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης, και πλαστογραφία.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, το κύκλωμα αναλάμβανε τη διευκόλυνση εξόδου του εκάστοτε αλλοδαπού, υποστηρίζοντας όλα τα στάδια της διαδικασίας, από την κατάρτιση πλαστών εγγράφων για τον ίδιο ή την ανεύρεση γνησίου εγγράφου ατόμου που προσομοιάζει με το υπό διακίνηση άτομο (μέθοδος look alike), τη μεταφορά του στον χώρου του αερολιμένα και την υποστήριξη αυτού σε όλα τα επίπεδα ελέγχων εντός του Αερολιμένα, με τη χορήγηση των απαραίτητων εγγράφων, μέχρι την επιβίβασή του στο αεροσκάφος.

Οι αλλοδαποί, για τις ανωτέρω «υπηρεσίες», κατέβαλαν το χρηματικό ποσό των -5.000- ευρώ, με μεταφορά χρημάτων με τη μέθοδο «Hawala», αποφεύγοντας δηλαδή τη μεσολάβηση τραπεζικών ιδρυμάτων.

Το κύκλωμα είχε διακριτούς ρόλους και δρούσε με επαγγελματική μεθοδικότητα. Ο 24χρονος αλλοδαπός ήταν ο αρχηγός του κυκλώματος και μέσω γνωστής πλατφόρμας μηνυμάτων καθοδηγούσε τα υπόλοιπα μέλη.

Οι 57χρονος, ο 27χρονος και ένας εκ των 26χρονων εξασφάλιζαν τη μεταφορά των υπό διακίνηση αλλοδαπών στο αεροδρόμιο, την παράδοση των απαραίτητων εγγράφων και τη καθοδήγηση των αλλοδαπών για τη διέλευση τους στα διάφορα σημεία ελέγχων.

Καθοριστικός ήταν και ο ρόλος του έτερου 26χρονου στην αποθήκευση των ταξιδιωτικών εγγράφων, στις οικίες που χρησιμοποιούσε το κύκλωμα. Χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός ότι κινείτο με ηλεκτρικό πατίνι, εκμεταλλευόμενος την ευελιξία που παρέχει το συγκεκριμένο μέσο.

Από τις έρευνες στις συσχετιζόμενες οικίες βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν:

-8- διαβατήρια διαφόρων χωρών,
-26- δελτία ταυτότητας διαφόρων χωρών,
-3- άδειες διαμονής,
-24- άδειες ικανότητας οδήγησης διαφόρων χωρών,
-94- ταξιδιωτικά έγγραφα διαφόρων χωρών,
Visa ,
δελτίο αιτήσαντος ασύλου,
-10- κάρτες επιβίβασης,
-54- φωτογραφίες για δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο,
αυτοκίνητο,
ηλεκτρικό πατίνι,
πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών και
το χρηματικό ποσό των -4.200- ευρώ

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Στο φως της δημοσιότητας ήρθε από την ιστοσελίδα protothema.gr βίντεο από τη δράση του κυκλώματος:

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...