447
Ο Κωστής Χατζηδάκης στην παρουσίαση των Ψηφιακών Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας | Nick Paleologos / SOOC

Χατζηδάκης: Τι αλλάζει στη ζωή των Ατόμων με Αναπηρία με την ψηφιοποίηση των ΚΕΠΑ

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2022, 11:09
Ο Κωστής Χατζηδάκης στην παρουσίαση των Ψηφιακών Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας
| Nick Paleologos / SOOC

Χατζηδάκης: Τι αλλάζει στη ζωή των Ατόμων με Αναπηρία με την ψηφιοποίηση των ΚΕΠΑ

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2022, 11:09

«Με τη λειτουργία των Ψηφιακών Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) και της Εθνικής Πύλης Αναπηρίας, που παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα από τα υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι ανάπηροι θα πάψουν να ταλαιπωρούνται με συνεχείς επισκέψεις. Ολα θα γίνονται ηλεκτρονικά, από την αίτηση μέχρι την πιστοποίηση αναπηρίας, και θα γίνεται μόνο μία επίσκεψη για τη γνωμάτευση γιατρών»: αυτό δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, σε δύο ραδιοφωνικές συνεντεύξεις του, την Τρίτη, στον ΣΚΑΪ 100,3 και στα «Παραπολιτικά 90,1».

«Από εδώ και πέρα αλλάζουν πολλά στην καθημερινότητα των συνανθρώπων μας με αναπηρία και, μάλιστα, προς το καλύτερο. Οπως εύστοχα σημείωσε και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τα ΚΕΠΑ είχαν καταλήξει να είναι Κέντρα Περιφρόνησης Αναπήρων. Ερχόμαστε, λοιπόν, και το αλλάζουμε αυτό», ανέφερε ο υπουργός.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης είπε τα εξής:

Πρώτον, πλέον όλα θα γίνονται ηλεκτρονικά. Δεν θα χρειάζεται ένας πολίτης να επισκέπτεται τα ΚΕΠΑ τρεις και τέσσερις φορές για να πιστοποιήσει την αναπηρία του, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Από σήμερα θα πηγαίνει μόνο μία φορά την ημέρα της εξέτασής του από την επιτροπή γιατρών.

Δεύτερον, θα υπάρχει μία ενιαία ιατρική γνωμάτευση για την αναπηρία. «Οι συνάνθρωποί μας με αναπηρία θα μπορούν να χρησιμοποιούν τη γνωμάτευση αυτή που θα βγαίνει, μέσω της ηλεκτρονικής αίτησης, για όλες τις επιπλέον παροχές του Δημοσίου, όπως σύνταξη, επίδομα κ.ά.», εξήγησε ο υπουργός Εργασίας.

Τρίτον, καταργείται το παράβολο των 46 ευρώ για κάθε αίτηση του αναπήρου και η διαδικασία θα γίνεται, πλέον, δωρεάν.

Τέταρτον, με τη δημιουργία της Εθνικής Πύλης Αναπηρίας διευκολύνονται περαιτέρω οι πολίτες, αλλά και η πολιτεία, καθώς εκεί θα συγκεντρώνονται σταδιακά όλες οι λειτουργίες που ενδιαφέρουν τα Ατομα με Αναπηρία.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι ο εκσυγχρονισμός των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας είναι στόχος της κυβέρνησης εδώ και ενάμιση χρόνο. Οπως επεσήμανε, «η κυβέρνηση αυτή δεν μένει στα λόγια, προχωράει με μέτρα και παρεμβάσεις».

Ο υπουργός Εργασίας πρόσθεσε ότι ήδη έχει υλοποιηθεί σειρά πρωτοβουλιών εκσυγχρονισμού, όπως τα ηλεκτρονικά ραντεβού –μέχρι στιγμής, έχουν κλειστεί πάνω από 500.000–, το τέλος των επαναλαμβανόμενων πιστοποιήσεων αναπηρίας για μη αναστρέψιμες ασθένειες (π.χ. ακρωτηριασμοί) και η μετεγκατάσταση των ΚΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη σε νέες και πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις.

«Ωστόσο, δεν μένουμε σε αυτά, συνεχίζουμε την προσπάθεια με τη θέσπιση της Κάρτας Αναπηρίας, ξεκινώντας σταδιακά από την 1η Νοεμβρίου, με τον Προσωπικό Βοηθό για τα Ατομα με Αναπηρία, ώστε να εντάσσονται ομαλά στην οικονομική ζωή, με την αναμόρφωση του Ειδικού Σώματος Ιατρών (ΕΣΙ) των ΚΕΠΑ, με την ένταξη γιατρών και από τον ιδιωτικό τομέα, για να αυξηθεί ο αριθμός των γιατρών και με τη μεταφορά των ΚΕΠΑ από την Πειραιώς στο ΣΕΦ, σε καινούργιες εγκαταστάσεις με σύγχρονες υποδομές», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

«Κάνουμε μία πολυεπίπεδη παρέμβαση με σύγχρονο ευρωπαϊκό χρώμα, που οφείλαμε στους αναπήρους συμπολίτες μας, αλλά και στη συνείδησή μας», κατέληξε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...