562
Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης | ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Χατζηδάκης: «Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να μείνει η ΔΕΗ όρθια»

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2019, 18:20
Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης
|ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Χατζηδάκης: «Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να μείνει η ΔΕΗ όρθια»

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2019, 18:20

Την ανάγκη διάσωσης της ΔΕΗ που κατέχει κομβικό ρόλο στην ελληνική οικονομία επεσήμανε ο Κωστής Χατζηδάκης και «δικαιολογώντας» τα μέτρα που ανακοινώθηκαν υπογράμμισε πως παρά τις δυσάρεστες αιχμές, στοχεύουν στο να κρατήσουν την επιχείρηση και την οικονομία όρθια.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής παρουσίασε το κυβερνητικό σχέδιο εξυγίανσης της επιχείρησης, περιγράφοντας με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που επικρατεί.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην τεθεί στην νέα έκθεση του ορκωτού λογιστή στις 24 Σεπτεμβρίου ζήτημα βιωσιμότητας της επιχείρησης, είπε και υπογράμμισε: «Θέλουμε να δουλέψουμε για να διασωθεί η μεγαλύτερη ελληνική επιχείρηση που έχει κομβικό ρόλο στην ελληνική οικονομία. Αν δεν υπάρχει ΔΕΗ, δεν υπάρχει χώρα αυτό θέλω να γίνει κατανοητό και εδώ και στις Βρυξέλλες και στο καθένα που ασχολείται με αυτή την επιχείρηση».

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ανέφερε πως εάν δεν ληφθούν μέτρα, στις 24 Σεπτεμβρίου η ΔΕΗ και η χώρα θα βρισκόταν σε τραγικές συνέπειες. «Ο ορκωτός ελεγκτής θα ζητούσε βίαια μέτρα για την επιχείρηση. Η ΔΕΗ θα έβλεπε αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της στο Χρηματιστήριο, οι τράπεζες θα επηρεάζονταν αρνητικά από το κοκκίνισμα των δανείων της ΔΕΗ και συνολικά η ελληνική οικονομία λόγω του προβλήματος της ΔΕΗ που θα καθίστατο ανεξέλεγκτο, θα βρίσκονταν σε μια απίστευτη περιδίνηση», είπε και πρόσθεσε:

«Οφείλω να είμαι σαφής, θα μπορούσα να κερδίσω στον Τιτανικό του λαϊκισμού ακόμα 25 μέρες χωρίς να παίρνω κανένα μέτρο. Διερωτώμαι τι θα συνέβαινε και σε μένα αλλά και στην κυβέρνηση και στην χώρα αν μέναμε απαθείς και δεν ανακοινώναμε όλα αυτά που έχουμε ανακοινώσει μέχρι στιγμής. Διερωτώμαι τι θα συνέβαινε την 25η Σεπτεμβρίου. Δεν το επιτρέπει η συνείδησή μου να μείνω απαθής απέναντι στο μεγάλο χωρίς προηγούμενο πρόβλημα της ΔΕΗ που παραλάβαμε», ανέφερε.

Αναφερόμενος στις αυξήσεις των τιμολογίων, αλλά και τη μείωση στην έκπτωση συνέπειας, είπε ότι αποφασίστηκαν γιατί η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από αυτή που ήταν πριν 1,5 μήνα. «Αποφασίσαμε να κρατήσουμε έστω το 5% για να υπάρχει μία ένδειξη στους συνεπείς ότι δεν τους έχουμε ξεχάσει», είπε και διευκρίνισε ότι η επίπτωση από αυτή την μείωση θα είναι 2,5 ευρώ για κάθε νοικοκυριό το μήνα.

Σε ότι αφορά στην περικοπή της έκπτωσης ρεύματος για τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ, τόνισε πως όλοι καλούνται να έχουν συμμετοχή στην εθνική προσπάθεια για την διάσωση της επιχείρησης. «Αφορά πρωτίστως το δικό τους μέλλον, δεν ζητήσαμε μειώσεις μισθών γιατί έχουν υποστεί μειώσεις μισθών της τάξεως του 35% , τους ζητάμε όμως να μην έχω το προνόμιο της έκπτωσης του 75% το μήνα στα τιμολόγια τους κι αυτό να περιοριστεί στο 30%. Οι πρώτοι που θα κερδίσουν από την σωτηρία της επιχείρησης είναι οι εργαζόμενοι γιατί οι εργαζόμενοι χωρίς την ΔΕΗ απλά δεν θα υπάρχουν», επεσήμανε.

Ανέφερε ακόμη, πως θα σταματήσει η πολιτική των δημοπρασιών με τα ΝΟΜΕ, λέγοντας πως η συνείδησή του δεν του επιτρέπει να απαξιώνεται η ΔΕΗ και «να γελάνε οι ανταγωνιστές της», ενώ ανεβάζοντας τους τόνους είπε πως «δεν θα υποχωρήσω σε κανένα γραφειοκράτη των Βρυξελλών τέλεια και παύλα».

Επίσης διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί το κυνήγι των κακοπληρωτών και πως δεν θα πληγεί κανένας φτωχός.

«Δεν πρόκειται να κοπεί το ρεύμα σε φτωχούς ανθρώπους και αν υπάρξει τέτοια περίπτωση θα παρέμβουμε προσωπικά για να σταματήσει κάτι τέτοιο. Όμως δε γίνεται να συνεχιστεί το φαινόμενο άνθρωποι με βίλες στην Κηφισιά να παριστάνουν τους φτωχούς και να εντάσσονται στο κοινωνικό τιμολόγιο», είπε και έκανε λόγο για 60.000 οφειλέτες σε όλη την Ελλάδα που χρωστούν 800 εκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News