Χατζηδάκης: Συνέπειες για τις Πρυτανικές Αρχές που δεν ανταποκρίνονται στις προβλέψεις του νόμου
Ακόμη και στα λίγα Ιδρύματα που διαθέτουν κατατεθειμένο σχέδιο ασφαλείας, η εφαρμογή του είναι επιεικώς αναιμική | ΙΝΤΙΜΕnews
Επικαιρότητα

Χατζηδάκης: Συνέπειες για τις Πρυτανικές Αρχές που δεν ανταποκρίνονται στις προβλέψεις του νόμου

Μόλις οκτώ ΑΕΙ από τα 24 της χώρας έχουν καταρτίσει ολοκληρωμένα σχέδια ασφαλείας. Σε τέσσερις άξονες η νέα παρέμβαση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της βίας και ανομίας στα πανεπιστήμια. Ούτε μία ενεργή κατάληψη σήμερα, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας την καθοριστική συμβολή της ρύθμισης για το άσυλο με τη δυνατότητα της αστυνομίας να παρεμβαίνει εντός πανεπιστημιακού χώρου
Protagon Team

Την απόλυτη αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει χωρίς καθυστέρηση, με πνεύμα κοινής λογικής, την παραβατικότητα στους χώρους των πανεπιστημίων, υπογράμμισε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, προαναγγέλλοντας επιπλέον παρεμβάσεις σε τέσσερις άξονες.

Πρώτον, μέσω της αξιοποίησης των διαθέσιμων τεχνολογικών εργαλείων, προκειμένου –όπως τόνισε– να υπάρχει έλεγχος του τι συμβαίνει. «Για λόγους προστασίας των δικαιωμάτων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και της ανθρώπινης ζωής και με σεβασμό προφανώς των προσωπικών δεδομένων», όπως θέλησε να διευκρινίσει ο κ. Χατζήδάκης.

Δεύτερον, με την απόδοση ευθυνών σε όσους συμμετέχουν ή πρωτοστατούν σε επεισόδια εντός πανεπιστημιακού χώρου. Στην περίπτωση που είναι φοιτητής, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αυτό «θα πρέπει να οδηγεί σε ποινές που περιλαμβάνουν και τη διαγραφή από το πανεπιστήμιο. Δεν μπορεί να είσαι φοιτητής και να χτυπάς τους συμφοιτητές σου ή να συμμετέχεις σε τέτοιου είδους ενέργειες. Πρέπει να μπει ένα όριο».

Τρίτον, συνέπειες για τις Πρυτανικές Αρχές που δεν ανταποκρίνονται στις προβλέψεις του νόμου. «Οι νόμοι δεν είναι για να τους διαβάζουμε, πρέπει να εφαρμόζονται. Δεν είναι υποχρεωμένος κανείς να εκλεγεί πρύτανης. Αλλά αφ’ ης στιγμής εκλέγεται, πρέπει να γνωρίζει ότι το πανεπιστήμιο δεν είναι ανεξάρτητο κράτος, ούτε υπάρχουν στην Ελλάδα κρατίδια όπου ο καθένας κάνει ό,τι του κατέβει», ξεκαθάρισε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Τέταρτον, συνέπειες και από την πλευρά του αστικού δικαίου: «Οποιος κάνει ζημιά στη δημόσια περιουσία, πρέπει να καταβάλει αποζημίωση. Θα έρχεται ένα χαρτί από την ΑΑΔΕ που θα προσδιορίζει τι πρέπει να πληρώσει», προανήγγειλε, για να προσθέσει σε σχέση με τις επικείμενες –νέες– πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης του φαινομένου:

«Θα γίνουν παρεμβάσεις για επιτάχυνση και αυστηροποίηση των διαδικασιών ώστε να υπάρχουν πιο ουσιαστικά αποτελέσματα. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε αυτό που πρέπει. Είναι υποχρέωσή μας, απέναντι όχι μόνο στην εφαρμογή του νόμου, αλλά και απέναντι στους πολίτες και στην προστασία της πλειονότητας μέσα στα πανεπιστήμια.

»Η συζήτηση που γίνεται στην Ελλάδα για τα θέματα του ασύλου και της ασυδοσίας που επικρατεί από ορισμένες πλευρές, δεν γίνεται σε καμία άλλη προηγμένη ευρωπαϊκή χώρα. Η κυβέρνηση δεν διεκδικεί το αλάθητο, αλλά θα περιμέναμε και από την αντιπολίτευση να στηρίξει αυτήν την προσπάθεια. Δεν είναι νοητό στα πανεπιστήμια να υπάρχουν τα ζητήματα αυτά, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν στα γήπεδα, με τα μέτρα που ελήφθησαν πρόσφατα από τα συναρμόδια υπουργεία, δεν υπάρχει καμία σύγκριση με αυτά που συνέβαιναν παλαιότερα».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε όσα έχουν ήδη γίνει, όπως επί παραδείγματι, οι ρυθμίσεις για το πανεπιστημιακό άσυλο με τη δυνατότητα της αστυνομίας να παρεμβαίνει εντός των Πανεπιστημίων – μια από τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όπως επεσήμανε.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε το γεγονός ότι σήμερα δεν υπάρχουν ενεργές καταλήψεις στα ΑΕΙ της χώρας. Ο νόμος –σημείωσε– ρύθμισε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια το θέμα,  ωστόσο, δεν έχει εφαρμοστεί στο σύνολό του, με αποτέλεσμα να υπάρχουν γκρίζες ζώνες προς αντιμετώπιση, είπε επίσης.

Μόλις οκτώ με σχέδια ασφαλείας!

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί σήμερα, η διαπίστωση ότι μόλις οκτώ πανεπιστήμια από τα 24 της χώρας έχουν καταρτίσει ολοκληρωμένα σχέδια ασφαλείας (και όπου υπάρχουν, εν πολλοίς έχουν μείνει στα χαρτιά…).

Σημειώνεται ότι τα ιδρύματα είναι υποχρεωμένα από τον νόμο 477/2021 να καταρτίσουν και να κοινοποιήσουν στο υπουργείο Παιδείας και στο συναρμόδιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σχέδια ασφαλείας, ώστε το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ) να καταθέσει τις παρατηρήσεις του.

Οπως αναφέρει και σε δημοσίευμά της η «Καθημερινή», βασικές προϋποθέσεις για να εγκριθεί ένα σχέδιο είναι να προβλέπει εγκατάσταση συναγερμού, πόρτες και σκάλες ασφαλείας και φυσικά εξόδους διαφυγής. Επίσης, το σχέδιο πρέπει να ορίζει την εγκατάσταση καμερών, έστω σε λίγα, αλλά κομβικά σημεία, και να έχει λάβει υπόψη του, π.χ., εάν τα κτίρια του ΑΕΙ εκτείνονται σε μεγάλο campus ή το πανεπιστήμιο είναι μικρό, περίκλειστο, με στενούς διαδρόμους και «παγίδες» για όσους εγκλωβιστούν σε αυτό σε περίπτωση κινδύνου. Η γνώμη του ΚΕΜΕΑ είναι απαραίτητη, διότι τόσο η Αστυνομία όσο και η Πυροσβεστική θα κληθούν να παρέμβουν σε περίπτωση επεισοδίων ή πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, τα οκτώ ιδρύματα που έχουν καταρτίσει σχέδιο ασφαλείας, είναι το ΕΜΠ, το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Διεθνές Πανεπιστήμιο, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Πρόκειται για ολοκληρωμένα σχέδια, σε αντίθεση με την πλειονότητα των σχεδίων που έχει λάβει το υπουργείο από τα ΑΕΙ, τα οποία είναι ελλιπή.

Χαρακτηριστικά, μόνο τα μισά σχέδια έχουν «κανονισμό ελεγχόμενης πρόσβασης» και στο 1/3 των σχεδίων ασφαλείας προβλέπεται λειτουργία «κέντρου λήψης σημάτων επιτήρησης». Τι σημαίνουν αυτά; Είσοδος στα κτίρια με κάρτα μόνο για φοιτητές και εργαζομένους στο ΑΕΙ, ύπαρξη φυλάκων και τουρνικέ – πρέπει να προβλέπονται στον κανονισμό ελεγχόμενης πρόσβασης. Το κέντρο λήψης σημάτων επιτήρησης προϋποθέτει την τοποθέτηση καμερών και συναγερμού.

«Οι διοικήσεις των ΑΕΙ πρέπει να κάνουν όσα προβλέπονται από τον νόμο για την ασφάλεια και την ουσιαστική λειτουργία τους ως ακαδημαϊκών χώρων», ξεκαθάρισε η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, λέγοντας πως «δεν είναι τυπικό ή γραφειοκρατικό το ζήτημα. Είναι σημαντικό να έχουμε τα σχέδια ασφαλείας και να ξεκινάμε με ένα κείμενο που θέτει πολύ συγκεκριμένες γραμμές. Τη χαρτογράφηση κάθε χώρου και για τον βέλτιστο τρόπο φύλαξης. Τα ηλεκτρονικά μέσα, όπου μπορούν να εφαρμοσθούν. Πρέπει να συζητήσουμε για το θέμα της ελεγχόμενης εισόδου εκεί που μπορεί να εφαρμοσθεί. Γιατί πολλοί λένε ότι αρκετοί χώροι είναι πολύ μεγάλοι και η ελεγχόμενη είσοδος ανέφικτη. Ωστόσο δεν είναι δύσκολη η φύλαξη και η περιφρούρηση».

Το θέμα της ασφάλειας θα συζητηθεί ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και στους πρυτάνεις στην τακτική συνεδρίαση της Συνόδου Πρυτάνεων, που θα ολοκληρωθεί το Σάββατο.

Exit mobile version