296
Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης | INTIMEnews

Χατζηδάκης: Στην Ανδρο μετατρέπουμε την εθνική ντροπή σε καλή πρακτική

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2020, 12:02
Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης
|INTIMEnews

Χατζηδάκης: Στην Ανδρο μετατρέπουμε την εθνική ντροπή σε καλή πρακτική

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2020, 12:02

Με σύνθημα «μετατρέπουμε μια εθνική ντροπή σε καλή περιβαλλοντική πρακτική», ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, συναντήθηκε την Τετάρτη με αντιπροσωπεία των εταίρων, Aegean Rebreath, Andros Maritime Association και ALS Maritime Consultants, που έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία καθαρισμού του βυθού στο νησί της Ανδρου, μετά την κατάρρευση στη θάλασσα της τοπικής χωματερής στη θέση Σταυροπέδα.

«Προσπαθούμε να μετατρέψουμε μια εθνική ντροπή σε μία περίπτωση καλής περιβαλλοντικής πρακτικής. Οφείλουμε να ξεπλύνουμε αυτή την ντροπή. Με όλα τα μέσα του υπουργείου», τόνισε ο υπουργός, διαβεβαιώνοντας τους συνομιλητές του ότι ο μηχανισμός, οι δομές και η αιγίδα του υπουργείου βρίσκονται στη διάθεσή τους.

Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι το υπουργείο θα στηρίξει με κάθε μέσο –συμπεριλαμβανομένου του Πράσινου Ταμείου– την αποκατάσταση του πυθμένα της θάλασσας.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ανδρο, το 2011, λόγω έντονων βροχοπτώσεων και αλόγιστης εναπόθεσης απορριμμάτων, τόνοι σκουπιδιών και άλλων υλικών κατρακύλησαν μέσα τη θάλασσα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια υποθαλάσσια χωματερή στον πυθμένα.

Στην Ανδρο προγραμματίζεται από το υπουργείο η δημοπράτηση, μέσα στο 2020, μιας από τις νέες 17 σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων

Η απαράδεκτη κατάσταση στον βυθό, με τις εικόνες των σκουπιδιών και των ογκωδών αντικειμένων πεταμένων στον βυθό της θάλασσας, πήρε διαστάσεις όταν το θέμα αναδείχθηκε από διεθνή μέσα ενημέρωσης και πρακτορεία ειδήσεων, με αποτέλεσμα να υπάρξουν απαξιωτικά σχόλια για την προστασία του περιβάλλοντος στη χώρα μας, αλλά και παρεμβάσεις όπως αυτή του Λεονάρντο ντι Κάπριο (εδώ) που έγραψε για την Ανδρο στο Instagram, αλλά όχι για καλό!

View this post on Instagram

#Regram #RG @ajplus: "It's toxic to us.⁣" ⁣ ⁠ Plastic bags and toilet seats. Hundreds of discarded fishing nets. All of this was stuck to the seabed of Greece’s Andros island.⁣⁠ ⁣⁠ Volunteers collected over 660 lbs of plastic waste. But some say the microplastics leave an invisible imprint on the environment and even ourselves. They can be consumed by fish that then become a part of our diet.⁣⁠ ⁣⁠ #environment #pollution #plasticbags #coralreefs #greece #seabed #fishingnets #microplastics #coral #plastic #ocean #sealife #sea #fish #trash #zerowaste #plasticfree #recycle #reef #underwater #oceanlife #marinelife #rubbish #reef #sea #miroplastic #underwaterphoto #saveouroceans #conservation

A post shared by Leonardo DiCaprio (@leonardodicaprio) on

Η ομάδα των εταίρων που έχουν αναλάβει τον καθαρισμό της περιοχής (και έχει ήδη ολοκληρώσει υποθαλάσσιους καθαρισμούς σε άλλα νησιά του Αιγαίου) αποτελείται από την Aegean Rebreath, την Andros Maritime Association και την ALS Maritime Consultants. Εντός των επόμενων ημερών ξεκινά η μελέτη με τρισδιάστατη αποτύπωση του προβλήματος, η οποία και θα οδηγήσει στην ενδεδειγμένη επιχειρησιακή αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...