837
| INTIMEnews

Χατζηδάκης: Ψευδολογία η σύνδεση αθέμιτων πρακτικών της efood με τις προβλέψεις του νόμου

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2021, 15:42
|INTIMEnews

Χατζηδάκης: Ψευδολογία η σύνδεση αθέμιτων πρακτικών της efood με τις προβλέψεις του νόμου

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2021, 15:42

«Δεν έχει καμία σχέση αυτό που έγινε με την e-food με το νόμο τον οποίο περάσαμε (Νόμος για την Προστασία της Εργασίας) που προστατεύει ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους  στις συνεργατικές πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της e-food», ξεκαθάρισε εκ νέου τη Δευτέρα, σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις του, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Οπώς σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, το πλαίσιο που υπήρχε επί ΣΥΡΙΖΑ για τις πλατφόρμες, ενισχύθηκε περαιτέρω με τον Ν. 4808/2021 προς όφελος των εργαζομένων. Γι’ αυτό –τόνισε– και οι ισχυρισμοί της αντιπολίτευσης, ότι για το θέμα με τους εργαζομένους της e-food φταίει ο νέος εργασιακός νόμος, αποτελεί εξαπάτηση για ψηφοθηρικούς λόγους.

«Υπήρχε νομοθεσία –και επί Τσίπρα– που επέτρεπε είτε να είσαι μισθωτός σε αυτές τις δουλειές είτε να είσαι ελεύθερος συνεργάτης. Αυτό δεν το αλλάξαμε. Ετσι γίνεται σε όλη την Ευρώπη, με την εξαίρεση της Ισπανίας.

»Υπάρχουν εργαζόμενοι που θέλουν να είναι μισθωτοί σε αυτές τις επιχειρήσεις, για τους δικούς τους λόγους, και άλλοι που θέλουν να είναι ελεύθεροι συνεργάτες, επίσης για τους δικούς τους λόγους. Τους έχω συναντήσει και μου τα έχουν εξηγήσει οι ίδιοι», εξήγησε ο υπουργός για να προσθέσει σχετικά με τον Ν. 4808/2021:

«Εμείς φέραμε μια ρύθμιση με τον εργασιακό νόμο, με την οποία ενισχύουμε τα δικαιώματά τους. Δώσαμε δηλαδή το δικαίωμα στους ελεύθερους συνεργάτες να συνδικαλίζονται. Επιπροσθέτως, υποχρεώσαμε τις εταιρείες να τους καλύπτουν από πλευράς υγείας και ασφάλειας και να τους δίνουν και τον προστατευτικό τους εξοπλισμό. Και οι τρεις αυτές προβλέψεις δεν υπήρχαν προηγουμένως».

Για πρώτη φορά, επεσήμανε, αποσαφηνίσαμε τη διάκριση ανάμεσα στις δύο κατηγορίες (του μισθωτού και του ελεύθερου συνεργάτη) ώστε να μη γίνονται καταχρήσεις από την εργοδοσία.

Ειδικότερα κατοχυρώνεται πραγματικά τι είναι ο ελεύθερος συνεργάτης και με αυτό τον τρόπο προστατεύονται οι εργαζόμενοι από αθέμιτες πρακτικές εταιρειών που μπορεί να θέλουν να «βαφτίσουν» κάποιους ως ελεύθερους συνεργάτες, ενώ στην πραγματικότητα είναι μισθωτοί.

Με τον Ν. 4808/2021 προβλέψαμε ότι για να θεωρείται ένας απασχολούμενος σε πλατφόρμα σε καθεστώς συνεργάτη και όχι μισθωτού, πρέπει να ισχύουν για αυτόν τέσσερις προϋποθέσεις σωρευτικά:

·         Να μπορεί να αναθέτει την εργασία που ανέλαβε και σε τρίτους, διότι π.χ. δεν μπορεί εκείνη την ημέρα. 

·         Να έχει το δικαίωμα να επιλέγει ποιες μεταφορές που του ανατίθενται θα εκτελέσει και ποιες όχι.

·         Να μπορεί να παρέχει υπηρεσίες και σε ανταγωνιστική πλατφόρμα.

·         Και να μπορεί να συνδέεται και αποσυνδέεται από την πλατφόρμα οπότε θέλει. 

Αυτοί θεωρούνται συνεργάτες. Οι υπόλοιποι είναι μισθωτοί. Κάθε άλλη πρακτική είναι αντίθετη στον νόμο, ξεκαθάρισε ο κ. Χατζηδάκης και κατηγορήσε την αντιπολίτευση ότι  προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τον θόρυβο που έγινε για τη συγκεκριμένη ψηφιακή πλατφόρμα για να ισχυριστεί ότι δεν φταίει η εταιρεία και οι αθέμιτες πρακτικές της, αλλά ο νόμος της κυβέρνησης.

Επιπλέον, πρόσθεσε ο υπουργός, επιχειρείται να περάσει η εικόνα ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα δικαίωμα διότι δήθεν η κυβέρνηση τους τα αφαιρεί, ενώ ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Οι εργαζόμενοι από τον Ιούνιο και μετά, με τον νέο νόμο έχουν περισσότερα δικαιώματα. Τώρα πλέον δεν μπορεί κάποιος μισθωτός να βαφτίζεται ελεύθερος συνεργάτης. Γιατί υπάρχουν στον  νόμο όλα τα εργαλεία στη διάθεση των εργαζομένων για να μπορέσουν να προστατευτούν.

Όλη αυτή η δημαγωγία, παρατήρησε ο Κωστής Χατζηδάκης, γίνεται προφανώς για ψηφοθηρικούς λόγους. «Δεν τους  ενδιαφέρουν οι εργαζόμενοι. Στην πραγματικότητα, αν αυτά τα ψέματα γίνουν πιστευτά, οι εργαζόμενοι δεν θα ψάξουν τον νόμο για  να μάθουν τα δικαιώματά τους. Είναι ακόμα μια πολιτική θεατρική παράσταση του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα προσωπικά»,  κατέληξε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Οικονόμου: Αλλο το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και άλλο οι αθέμιτες πρακτικές

Στο θέμα της efood αναφέρθηκε τη Δευτέρα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών:

Οπως επεσήμανε ο κ. Οικονόμου, άλλο είναι επιλογή της εταιρείας και ο τρόπος με τον οποίο φρόντισε να την επικοινωνήσει, και άλλο αν το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει είναι πολύ πιο προωθημένο από ό,τι ίσχυε στο παρελθόν για τα δικαιώματα των εργαζομένων και των συγκεκριμένων εργαζομένων που δραστηριοποιούνται στο χώρο του delivery, αλλά και των εργαζομένων στο σύνολό τους με πλατφόρμες, τηλεργασία και με όλες τις καινούργιες συνθήκες που δημιουργήθηκαν μέσα από την πανδημία.

«Είναι η δική μας κυβέρνηση και ο δικός μας νόμος που υποχρέωσε τους εργοδότες να αγοράζουν τον εξοπλισμό των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον κλάδο, που τους έδωσε τη δυνατότητα να συνδικαλίζονται, που τους έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίζουν, και να γνωρίζουν και οι εργοδότες, ότι είναι απολύτως διακριτές οι σχέσεις εργασίας με τις οποίες πρέπει να απασχολούνται οι άνθρωποι στις εταιρείες αυτές και να μη δημιουργούνται συγχύσεις.

»Είναι η δική μας κυβέρνηση που έχει δώσει τα θεσμικά εργαλεία και τις κατευθύνσεις στο ΣΕΠΕ να ελέγχει πολύ έγκαιρα και αποτελεσματικά συμπεριφορές που φαίνεται να δημιουργούν αδικίες ή που παραβιάζουν δικαιώματα των εργαζομένων», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος.

«Είναι σαφής η διάκριση απέναντι σε πρακτικές επιχειρήσεων που μπορούν να χαρακτηριστούν έως και αθέμιτες και άδικες απέναντι σε ανθρώπους που έβαλαν μεγάλη πλάτη στην περίοδο της πανδημίας και βοήθησαν στην κερδοφόρα ανάπτυξη των επιχειρήσεων, από το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα», τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου και επανέλαβε ότι το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει έχει αναβαθμίσει και την προστασία και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...