259
Ο Κωστής Χατζηδάκης στην εμφάνισή του το πρωί του Σαββάτου στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά | Twitter/Kostis Hatzidakis

Χατζηδάκης για τα κοιτάσματα στην Κρήτη: Δεν είναι ο «θησαυρός του παππού»

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2020, 12:12
Ο Κωστής Χατζηδάκης στην εμφάνισή του το πρωί του Σαββάτου στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά
|Twitter/Kostis Hatzidakis

Χατζηδάκης για τα κοιτάσματα στην Κρήτη: Δεν είναι ο «θησαυρός του παππού»

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2020, 12:12

Μια προσπάθεια να προσγειώσει τις προσδοκίες για τα φημολογούμενα τεράστια κοιτάσματα στα ανοιχτά της Κρήτης έκανε το πρωί του Σαββάτου ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Πολιτικός χαμηλών τόνων και πάντα προσεκτικός, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά, ότι θέλει να μετράει τα λόγια του. Με αφορμή λοιπόν νέα δημοσιεύματα –η «Καθημερινή» είχε την Παρασκευή πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ για «μεγάλο κοίτασμα υδρογονανθράκων στην Κρήτη»– ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε:

«Νοτίως της Κρήτης υπάρχουν κάποιες μελέτες για υδρογονάνθρακες αλλά είμαστε σε πολύ πρώιμο στάδιο. Προσέξτε: εκεί όπου υπήρχαν τελειωμένες μελέτες, συγκεκριμένα στοιχεία, ενδιαφέρον εταιρειών, εμείς προχωρήσαμε και φέραμε προς κύρωση τις συμβάσεις των αντιπάλων μας (δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ). Αμέσως. Εδώ όμως είμαστε σε μια άλλη διαδικασία. Σε πολύ προγενέστερες φάσεις. Δεν έχουμε ακόμα όλα τα στοιχεία που απαιτούνται, όχι μόνο σε τεχνικό αλλά και σε οικονομικό επίπεδο ενδιαφέροντος εταιρειών. Αρα είναι λάθος να δημιουργείται ένα κλίμα ότι “βρήκαμε τον θησαυρό του παππού”».

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής», μελέτες της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) που έγιναν για πρώτη φορά στην ανεξερεύνητη περιοχή νοτίως της Κρήτης, με τα πιο σύγχρονα γεωφυσικά δεδομένα, ανέδειξαν «νέες δομές οι οποίες ομοιάζουν με τα δύο γνωστά γεωλογικά μοντέλα της Ανατολικής Μεσογείου, δηλαδή τύπου Λεβιάθαν και τύπου Zoρ» (τα μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν στις ΑΟΖ Ισραήλ και Αιγύπτου αντίστοιχα). Η περιοχή στην οποία αναφέρεται η μελέτη της ΕΔΕΥ γειτνιάζει τουλάχιστον με τις περιοχές που καλύπτει η άκυρη συμφωνία Αγκυρας – Τρίπολης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...