364
Ο Κωστής Χατζηδάκης σε φωτογραφία από την επίσκεψή του στον ΧΥΤΑ Φυλής | twitter.com/K_Hatzidakis

Χατζηδάκης: Ενα χρόνο αντέχει ο ΧΥΤΑ Φυλής – τι έκαναν Τσίπρας και Δούρου;

Protagon Team Protagon Team 21 Αυγούστου 2019, 16:33
Ο Κωστής Χατζηδάκης σε φωτογραφία από την επίσκεψή του στον ΧΥΤΑ Φυλής
|twitter.com/K_Hatzidakis

Χατζηδάκης: Ενα χρόνο αντέχει ο ΧΥΤΑ Φυλής – τι έκαναν Τσίπρας και Δούρου;

Protagon Team Protagon Team 21 Αυγούστου 2019, 16:33

Εφιαλτική είναι η κατάσταση στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Φυλής όπως διαπίστωσε ιδίοις όμμασι ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, καθώς με βάση τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις ο Χώρος έχει πλέον μόλις έναν χρόνο ζωής ακόμα!

Σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην περιοχή του ΧΥΤΑ, ο υπουργός εξέφρασε την απορία του για την αβελτηρία της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά και της διοίκησης Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής, ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος των σκουπιδιών της πρωτεύουσας

Μου κάνει εντύπωση, είπε, για ποιον λόγο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η απερχόμενη περιφερειάρχης εγκατέλειψαν τις λύσεις για σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική που είχαν σχεδιαστεί το 2014. Για ποιο λόγο δεν είδαν τα επιτυχημένα παραδείγματα της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου και άφησαν την κατάσταση να φτάσει στο παρά πέντε!

Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού μετά την επίσκεψή του στον ΧΥΤΑ:

Στο ΧΥΤΑ Φυλής είδαμε μπροστά μας το πρόβλημα που μας είχαν περιγράψει οι αρμόδιοι στα γραφεία μας. Ο ΧΥΤΑ έχει κορεστεί. Με πρόσφατη απόφαση για την εκμετάλλευση ενός χώρου μέσα στα όρια του ΧΥΤΑ πήρε παράταση ζωής 4-5 μηνών. Με την αξιοποίηση ενός ακόμα χώρου μέσα στα όρια του ΧΥΤΑ μπορεί να δοθεί άλλη μια μικρή παράταση.

Αθροιστικά μπορούμε να μιλάμε για παράταση ζωής του ΧΥΤΑ Φυλής καλώς εχόντων των πραγμάτων για ένα έτος! Απαιτείται επομένως μια ριζική λύση προκειμένου οι Αθηναίοι να μην βρεθούν απέναντι σε βουνά σκουπιδιών. Αυτή η λύση πρέπει να συνδέεται είτε με τη λεγόμενη Γ’ Φάση του ΧΥΤΑ, είτε με κάποια άλλη ιδέα. Σίγουρα όμως η όποια σφαιρική λύση δοθεί πρέπει να συνδυαστεί και με μονάδες σύγχρονης ολοκληρωμένης επεξεργασίας απορριμμάτων που βρίσκονται εδώ και καιρό στα χαρτιά (ΣΔΙΤ κλπ.).

Το ΥΠΕΝ και τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Ανάπτυξης θα συζητήσουμε άμεσα το θέμα με το νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη. Μου προκαλεί πάντως εντύπωση -ακόμα μια φορά- για ποιο λόγο, στο όνομα ενός μεγαλεπήβολου σχεδιασμού, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η απερχόμενη περιφερειάρχης εγκατέλειψαν τις λύσεις για σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική, που είχαν σχεδιαστεί το 2014. Για ποιο λόγο δεν είδαν τα επιτυχημένα παραδείγματα της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου. Για ποιο λόγο άφησαν την κατάσταση να φτάσει στο παρά πέντε!

Είμαστε εδώ τα συναρμόδια Υπουργεία για να αντιμετωπίσουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα για την ποιότητα ζωής των Αθηναίων.