474
Πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μάρκλ: οριστικά εκτός Παλατιού | Reuters

Χάρι και Μέγκαν επιστρέφουν στο κράτος τα χρήματα της… ανακαίνισης

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2020, 12:24
Πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μάρκλ: οριστικά εκτός Παλατιού
|Reuters

Χάρι και Μέγκαν επιστρέφουν στο κράτος τα χρήματα της… ανακαίνισης

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2020, 12:24

Έκαναν την (πολυέξοδη) ανακαίνιση της κατοικίας τους με έξοδα του κράτους, αλλά πλέον ως… έκπτωτα μέλη της βασιλικής οικογένειας, είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν τα χρήματα αυτά στον βρετανό φορολογούμενο.

Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ συμφώνησαν να αποπληρώσουν τα 2,4 εκατομμύρια λίρες (2.7 εκατ. ευρώ) των βρετανών φορολογουμένων που στοίχισε η ανακαίνιση της επίσημης κατοικίας τους στη Βρετανία, το Φρόγκμορ Κότατζ εντός του βασιλικού κτήματος στο Ουίνδσορ.

Και αυτό συνέβη καθώς από την προσεχή άνοιξη τίθενται οριστικά εκτός βασιλικής οικογένειας, ολοκληρώνοντας το deal του «Megxit».

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση από το Μπάκιγχαμ και την βασίλισσα Ελισάβετ, δεν θα χρησιμοποιούν τον τίτλο του Αυτού και της Αυτής Υψηλότητος, δεν θα χρηματοδοτούνται για βασιλικές υποχρεώσεις και δεν θα εκπροσωπούν τη βασίλισσα.

Διατηρούν, πάντως, τους τίτλους του Δούκα και της Δούκισσας του Σάσεξ.

Η σχετική δήλωση του παλατιού αναφέρει:

«Ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσεξ είναι ευγνώμονες στην Αυτής Μεγαλειότητα και τη Βασιλική Οικογένεια για τη συνεχιζόμενη στήριξη καθώς ξεκινούν το νέο κεφάλαιο στις ζωές τους. Όπως συμφωνήθηκε σε αυτή τη νέα διευθέτηση, κατανοούν ότι απαιτείται να αποσυρθούν από τα βασιλικά τους καθήκοντα, συμπεριλαμβανομένων επισήμων στρατιωτικών διορισμών. Δε θα λαμβάνουν πλέον δημόσια κονδύλια για βασιλικά καθήκοντα.

»Με τις ευλογίες της Βασίλισσας οι Σάσεξ θα συνεχίζουν να διατηρούν την ιδιωτική στήριξη και σχέσεις τους με οργανισμούς. Ενώ δεν μπορούν πλέον επισήμως να εκπροσωπούν τη Βασίλισσα, οι Σάσεξ έχουν καταστήσει σαφές ότι όλα όσα κάνουν θα συνεχίσουν να διατηρούν τις αξίες της Αυτής Μεγαλειότητος.

»Ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσεξ έχουν μοιραστεί την επιθυμία τους να αποπληρώσουν τη δαπάνη από την Επιχορήγηση για τη Μονάρχη για την ανακαίνιση του Φρόγκμορ Κότατζ που θα παραμένει η οικογενειακή τους εστία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

»Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ δεν σχολιάζει τις λεπτομέρειες των διευθετήσεων ασφαλείας. Υπάρχουν καλά θεμελιωμένες ανεξάρτητες διαδικασίες για να αποφασιστεί η ανάγκη για δημόσια δαπάνη ασφαλείας. Αυτό το νέο μοντέλο θα ισχύσει την άνοιξη του 2020».

Δήλωση εξέδωσε και η βασίλισσα Ελισάβετ η οποία εκφράζει την ικανοποίησή της για την εύρεση «από κοινού» ενός «εποικοδομητικού και υποστηρικτικού» τρόπου να υλοποιηθεί το αίτημα του εγγονού της και της οικογένειάς του.

«Έπειτα από αρκετούς μήνες σκέψεων και περαιτέρω πρόσφατες συζητήσεις, είμαι ικανοποιημένη που μαζί βρήκαμε έναν εποικοδομητικό και υποστηρικτικό τρόπο για να προχωρήσει ο εγγονός μου και η οικογένειά του. Ο Χάρι, η Μέγκαν και ο Άρτσι θα είναι πάντα πολύ αγαπημένα μέλη της οικογένειάς μου. Αναγνωρίζω τις προκλήσεις που έχουν βιώσει ως συνέπεια της έντονης προσοχής τα τελευταία δύο χρόνια και υποστηρίζω την επιθυμία τους για μια πιο ανεξάρτητη ζωή. Θέλω να τους ευχαριστήσω για την αφοσιωμένη δουλειά τους σε αυτή τη χώρα, την Κοινοπολιτεία και αλλού και είμαι ιδιαίτερα υπερήφανη για το πώς η Μέγκαν έγινε τόσο γρήγορα ένα με την οικογένεια. Ελπίδα όλης της οικογένειάς μου είναι ότι η σημερινή ανακοίνωση θα τους επιτρέψει να αρχίσουν να χτίζουν μια ευτυχισμένη και ήρεμη νέα ζωή».

Οι δύο ανακοινώσεις

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...