410
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ. την Παρασκευή | ΕΡΤ

Χαρδαλιάς: Ποιες νέες περιοχές μπαίνουν στο βαθύ κόκκινο

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2021, 18:42
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ. την Παρασκευή
|ΕΡΤ

Χαρδαλιάς: Ποιες νέες περιοχές μπαίνουν στο βαθύ κόκκινο

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2021, 18:42

Στο βαθύ κόκκινο, δηλαδή στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, εντάσσονται νέες περιοχές της χώρας, λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου.

Οπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ., οι περιοχές που μπαίνουν σε βαθύ κόκκινο είναι η Φωκίδα και τα Ανώγεια του Ρεθύμνου Κρήτης. Τα μέτρα ισχύουν από το πρωί του Σαββάτου.

Ειδικά στα Ανώγεια διπλασιάστηκαν τα κρούσματα τις τελευταίες δύο μέρες. Στη Φωκίδα, τα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν από 19 σε 59».

Παράλληλα, ο 14ήμερος μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 στον δήμο είναι 588, όταν το όριο συναγερμού του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) είναι 150.

Οσον αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας, τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί από 19 στις 27 Φεβρουαρίου, σε 59 χθες, ενώ το εβδομαδιαίο ποσοστό αύξησης έχει φτάσει στο 240%.

Την ίδια στιγμή, το ιικό φορτίο είναι ιδιαίτερα αυξημένο στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης (ιδιαίτερα δε στους Δήμους Εορδαίας και Κοζάνης), στις Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Ιωαννίνων, Καβάλας, Ημαθίας (και ιδιαίτερα στον Δήμο Αλεξάνδρειας), καθώς και στις Περιφερειακές Ενότητες Σερρών, Κιλκίς, Ζακύνθου, Χανίων και Ρεθύμνης.

Στις περιοχές αυτές, οι δείκτες του μέσου όρου των 14 ημερών ανά 100.000 κατοίκους, καθώς και των 7 ημερών, σιγά-σιγά επιδεινώνονται και πλησιάζουν στο επίπεδο του συναγερμού.

«Για αυτό και θέλουμε να επιστήσουμε ιδιαίτερα την προσοχή όλων. Απευθύνουμε έκκληση για πιστή εφαρμογή των μέτρων, ειδικά σε αυτές τις περιοχές. Είναι ζωτικής σημασίας, καθώς είναι ο μόνος τρόπος για να μη χρειαστούν επιπλέον μέτρα, πόσο μάλλον που οι περισσότερες από αυτές τις περιοχές έχουν ταλαιπωρηθεί πρόσφατα από τέτοιου είδους πρόσθετα περιοριστικά μέτρα», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Σχετικά με την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι λαμβάνοντας υπόψη τον δεύτερο και εξίσου ισχυρό σεισμό των 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε την Πέμπτη, αναστέλλεται η ένταξη της περιοχής από αύριο στο βαθύ κόκκινο, όπως είχε ανακοινωθεί.

Αλλαγές στη μετακίνηση για τα ΚΤΕΟ

Διευκρινίσεις σχετικά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, για τη μετάβαση σε ΚΤΕΟ, έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος είπε ότι δεν υφίστανται οι περιορισμοί που ανακοινώθηκαν για τον κωδικό 2 (μετακίνηση εντός οικείου δήμου ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την κατοικία).

Για τη μετακίνηση απαιτείται αποστολή SMS με τον κωδικό 2 (ή έντυπη βεβαίωση) καθώς και αποδεικτικό του ραντεβού με το ΚΤΕΟ.

Επιτρέπονται οι γάμοι

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα υπέρ του αιτήματος του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την εφαρμογή ίδιων όρων στην τέλεση πολιτικών και θρησκευτικών γάμων.

Ως εκ τούτου, η τέλεση γάμων θα επιτρέπεται, με την παρουσία όμως έως εννέα ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του θρησκευτικού ή πολιτικού λειτουργού, καθώς και του αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...