O υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ. | INTIMENEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Επικαιρότητα

Χαρδαλιάς: Οι 11 περιοχές που γίνονται κόκκινες – Τι θα γίνει σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική

Πού κλείνουν όλα τα σχολεία, καταστήματα, κομμωτήρια και δεν επιτρέπεται η μετακίνηση μεταξύ των νομών, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Πού αυξήθηκαν 600% τα κρούσματα
Protagon Team

Νέα αυστηρά μέτρα σε αρκετές περιοχές της χώρας, με λουκέτο ακόμα και σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, στα καταστήματα και άλλες δραστηριότητες, ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, σε μια ενημέρωση που άργησε πολύ να γίνει, λόγω της μαραθώνιας συνεδρίασης της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, το μεγαλύτερο μέρος της χώρας εξακολουθεί να παραμένει σε σταθερή επιδημιολογική κατάσταση και εξακολουθούν να ισχύουν τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί την προηγούμενη εβδομάδα για το επίπεδο Α («κίτρινο»).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ την Παρασκευή, καταγράφηκαν 1.195 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, αλλά σε τεστ που έφτασαν τα 45.888, αριθμός-ρεκόρ. Αυτό σημαίνει δείκτης θετικότητας στο 2,6%.

Ωστόσο οι μεγάλες αστικές περιοχές της χώρας είναι αυτές που αντιμετωπίζουν όλο και πιο οξύ πρόβλημα, ενώ αρκετές ήταν οι περιοχές των οποίων η επιδημιολογική κατάσταση επιδεινώθηκε μέσα σε μια εβδομάδα, με συνέπεια να ενταχθούν στο επίπεδο Β («κόκκινο»).

Οπως είπε ο υφυπουργός, σε αυτό το καθεστώς αυξημένου κινδύνου παραμένουν για τις επόμενες επτά ημέρες οι ακόλουθες περιοχές:

Στις κόκκινες περιοχές πλέον εντάσσονται από αύριο και οι εξής περιοχές:

Αρα, στις κόκκινες περιοχές, από αύριο το πρωί θα ανήκουν:

Επιπρόσθετα των παραπάνω περιοχών, το επιδημιολογικό φορτίο αξιολογήθηκε ως ιδιαίτερα αυξημένο από τους Επιδημιολόγους σε πέντε δήμους, στους Δήμους Θήρας, Μυκόνου, Χαλκιδέων, Πατρέων και Αγίου Νικολάου Κρήτης.

Στον Δήμο Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας τα ενεργά κρούσματα ήταν 34 στις 30 Ιανουαρίου, όταν ξεκίνησαν να ισχύουν τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα και αυτή τη στιγμή είναι 45.

Αντίστοιχα, ο Δήμος Μυκόνου είχε 25 ενεργά κρούσματα στις 30 Ιανουαρίου, όταν ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, και σήμερα έχει 50. Αρα, παρά τα μέτρα, ο αριθμός των κρουσμάτων έχει διπλασιαστεί.

Ο Δήμος Χαλκιδέων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας είχε 189 ενεργά κρούσματα στις 30 Ιανουαρίου, όταν ξεκίνησε η ισχύς των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων, και αυτή τη στιγμή έχει 292 ενεργά κρούσματα. Δηλαδή, μέσα σε λίγες μέρες τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 35%.

Στον Δήμο Πατρέων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, τα ενεργά κρούσματα ήταν 173 στις 30 Ιανουαρίου που ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα και αυτή τη στιγμή είναι 349, έχουν δηλαδή υπερδιπλασιαστεί μέσα σε μερικές ημέρες (αύξηση των κρουσμάτων 50,43%).

Αυξητική τάση των κρουσμάτων παρατηρείται και στο Δήμο Αγίου Νικολάου της  Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου. Συγκεκριμένα, τα ενεργά κρούσματα την 1η Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η ισχύς των πρόσθετων μέτρων, ήταν 43 και αυτή τη στιγμή είναι 78.

Η επιδημιολογική εικόνα των περιοχών αυτών κάνει αναγκαία τη λήψη περαιτέρω περιοριστικών μέτρων σε σχέση με αυτά που ισχύουν για τις «κόκκινες» περιοχές, προκειμένου να αναστραφεί η πορεία εξάπλωσης του ιού.

Συγκεκριμένα στις περιοχές αυτές από τις 6:00 το πρωί του Σαββάτου ισχύει:

Υπενθυμίζεται ότι και στις περιοχές αυτές, όπως και στις «κόκκινες» περιοχές:

«Ιδιαίτερα για τις περιοχές αυτές, θα θέλαμε να τονίσουμε την ανάγκη πιστής τήρησης τόσο του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και της τήρησης των αποστάσεων, καθώς και την εφαρμογή της τηλεργασίας στον μέγιστο δυνατό βαθμό, τουλάχιστον 50% για τις περιοχές αυτές» διευκρίνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική

Στις περιπτώσεις της Αττικής, της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, η συζήτηση στην Επιτροπή ήταν διεξοδική και αναλυτική.

Αξιολογήθηκαν όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα, περιλαμβανομένων και των σημερινών δεικτών, αλλά και ζητήματα που αφορούν την κινητικότητα και τους δείκτες που καθορίζουν την εξέλιξη της πανδημίας και αποφασίστηκε η ένταξη της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής στις κόκκινες περιοχές και τα εξής παρακάτω μέτρα και για τις τρεις περιοχές:

  • Αναστολή λειτουργίας των Λυκείων διά ζώσης και λειτουργία των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών με φυσική παρουσία.
  • Λειτουργία του λιανεμπορίου και των δραστηριοτήτων που μέχρι σήμερα είχαν ανοίξει με τη μέθοδο του click away και μόνο. Καταργείται το click in shop.
  • Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ λειτουργούν κανονικά, με τους όρους και τα μέτρα που ήδη ισχύουν.
  • Τόσο το λιανεμπόριο όσο και αυτά τα καταστήματα και υπηρεσίες, διευκρινίζεται ότι θα λειτουργούν από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και μόνο. Το Σάββατο παραμένουν κλειστά.
  • Το Σάββατο παραμένουν ανοιχτά μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι, τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία και μόνο και από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.
  • H λειτουργία λαϊκών αγορών αναστέλλεται τα Σαββατοκύριακα. Η συγκεκριμένη διάταξη που αφορά στις λαϊκές αγορές θα ισχύσει από το επόμενο Σαββατοκύριακο.
  • Επίσης, κάθε Σάββατο και Κυριακή η μετακίνηση γίνεται μόνο με SMS και για τους 6 λόγους που συνοδεύουν τη χρήση του και μόνο μέχρι τις 6 το απόγευμα. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας για το Σάββατο και την Κυριακή ξεκινά στις 6 το απόγευμα και ισχύει μέχρι τις 5 το πρωί.
  • Οι χώροι λατρείας λειτουργούν με τον τρόπο που ισχύει μέχρι σήμερα.

Τα μέτρα αυτά ισχύουν από το Σάββατο το πρωί στις 6 και ως τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου.

«Οι τρεις περιοχές, Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, καθώς και οι πέντε περιοχές μεγάλου αυξημένου επιδημιολογικού κινδύνου, δηλαδή Πάτρα, Χαλκίδα, Μύκονος, Σαντορίνη και Αγιος Νικόλαος, παραμένουν σε καθεστώς καθημερινής επιδημιολογικής παρατήρησης και η εξέλιξη της πανδημίας θα αξιολογείται καθημερινά, σε τακτικές τεχνικές συσκέψεις και σε συνάρτηση τόσο των καθημερινών επιδημιολογικών δεδομένων όσο και των αποτελεσμάτων των ιχνηλατήσεων των κρουσμάτων και των στενών επαφών τους», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.