507
| ertnews.gr

Χαρδαλιάς για Βαρυμπόμπη: Εγιναν πάνω από 300 απεγκλωβισμοί πολιτών

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2021, 21:32

Χαρδαλιάς για Βαρυμπόμπη: Εγιναν πάνω από 300 απεγκλωβισμοί πολιτών

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2021, 21:32

Έκτακτη ενημέρωση για τις πυρκαγιές πραγματοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, μετά από σύσκεψη που έγινε με τη συμμετοχή του ιδίου, του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η ενημέρωση έγινε από το Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής το οποίο νωρίτερα είχε επισκεφτεί ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αυτές οι πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες δεν μας βρίσκουν απροετοίμαστους. Τα σχέδιά μας είναι προσαρμοσμένα στις δύσκολες συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή», διαβεβαίωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Πρωταρχικός μας στόχος είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής» πρόσθεσε ενώ εξέφρασε λόγια θαυμασμού για όλους τους πυροσβέστες.

«Οι ώρες είναι κρίσιμες και οι συνθήκες που αντιμετωπίζουμε όλοι μας είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, η χώρα μας βιώνει ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο τις τελευταίες ημέρες, έναν από τους χειρότερους καύσωνες των τελευταίων 40 ετών», υπογράμμισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Είπε πως σήμερα είναι μια πολύ δύσκολη ημέρα για όλη τη χώρα, με πολλές και ιδιαίτερα δύσκολες στην αντιμετώπιση τους πυρκαγιές εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών.

Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι μετράμε 81 δασικές πυρκαγιές στην επικράτεια το τελευταίο 24ωρο, ότι 40 μέτωπα είναι ανοικτά και επισήμανε πως η σημαντικότερη πυρκαγιά ήταν αυτή που εκδηλώθηκε στις 13:25 στους πρόποδες της Πάρνηθας στην περιοχή της Άνω Βαρυμπόμπης σε δασική έκταση.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως η κινητοποίηση και η επέμβαση ήταν άμεση δεδομένου ότι στην ευρύτερη περιοχή υπήρχαν ήδη σε διασπορά δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος.

Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 520 πυροσβέστες με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, 9 ελικόπτερα, καθώς επίσης και 7 αεροσκάφη.

Ενημέρωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν επέμβει σε τουλάχιστον 315 περιπτώσεις για συνδρομή στην απομάκρυνση και στον απεγκλωβισμό ατόμων.

Σημείωσε πως αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε τρία κύρια μέτωπα, στη Βαρυμπόμπη, στις Αδάμες και στους Θρακομακεδόνες. Είναι μια επικίνδυνη πυρκαγιά που εξελίσσεται κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες, προσέθεσε.

Δωρεάν διαμονή σε ξενοδοχεία για τους πυρόπληκτους για όσο χρειαστεί

Να επικοινωνήσουν με το κέντρο του ΕΟΔΥ κάλεσε τους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών, που δεν μπορούν να επιστρέψουν στην οικία τους, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Οπως γνωστοποίησε κατά την έκτακτη ενημέρωση, έχουν εξασφαλιστεί δεκάδες δωμάτια προκειμένου να φιλοξενηθούν με έξοδα του κράτους όσοι δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, για όσο διάστημα χρειαστεί.

«Οσοι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών δεν μπορούν να επιστρέψουν στις οικίες τους απόψε μπορούν να καλούν στο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ 1135 όπου θα τους καθοδηγήσουν για τα ξενοδοχεία που μπορούν να τους φιλοξενήσουν με έξοδα του κράτους για απόψε, και όσο χρειαστεί μέχρι να αποκατασταθεί η πρόσβαση στις οικείες τους», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Οπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ξενοδόχοι της Αττικής, μετά από επικοινωνία του υπουργού Τουρισμού μαζί τους, προσφέρουν φιλοξενία σε όσους έχουν πληγεί από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη, είτε κάηκαν τα σπίτια τους είτε δεν έχουν πού να κοιμηθούν. Πληροφορίες μέσω του ΕΟΔΥ στο 1135.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...