427
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στην έκτακτη ενημέρωση | Intime

Χαρδαλιάς: Αποκλειστικά με μάσκες σε όλους τους κλειστούς χώρους – Τέλος οι όρθιοι στα μπαρ

Protagon Team Protagon Team 31 Ιουλίου 2020, 19:26
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στην έκτακτη ενημέρωση
|Intime

Χαρδαλιάς: Αποκλειστικά με μάσκες σε όλους τους κλειστούς χώρους – Τέλος οι όρθιοι στα μπαρ

Protagon Team Protagon Team 31 Ιουλίου 2020, 19:26

Και στις εκκλησίες επεκτείνεται το μέτρο της μάσκας και σε οποιονδήποτε άλλο κλειστό χώρο, σύμφωνα με την έκτακτη ενημέρωση που έκανε το απόγευμα της Παρασκευής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, στην οποία για πρώτη φορά εμφανίστηκε με μάσκα.

«Οπως είχαμε πει από την πρώτη στιγμή, παρακολουθούμε όλα τα δεδομένα. Ανάλογα με τις εξελίξεις είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε, ώστε να διασφαλίσουμε την υγεία των πολιτών. Σήμερα μόνο ανακοινώθηκαν 78 νέα κρούσματα (εδώ), γι αυτό κρίνεται επιβεβλημένο να ληφθούν νέα μέτρα», τόνισε.

Ετσι, από αύριο Σάββατο και για όλο τον Αύγουστο είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, εκτός των χώρων εστίασης. Εξαιρούνται άτομα με αναπνευστικά προβλήματα και τα παιδιά κάτω των τριών ετών.

Από αύριο Σάββατο έως τις 15/8 ισχύει αναστολή επισκεπτηρίων σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων (πχ γηροκομεία), δομές ευάλωτων ομάδων (πχ άστεγοι, πρόσφυγες κοκ) και νοσοκομεία. Επιπλέον, όσον αφορά στα νοσοκομεία όπου κρίνεται αναγκαίο δύναται να υπάρχει ένας συνοδός στον οποίο θα δίνεται ειδική άδεια. Επίσης, δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης ανωτέρου αναπνευστικού (πυρετός, δεκατική κίνηση, βήχας, φαρυγγαλγία, ρινική καταρροή). Ο συνοδός θα πρέπει να είναι ενήμερος για την εφαρμογή των κανόνων κοινωνικής απόστασης, την απολύμανση των χεριών και την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας. Επιπρόσθετα, δεν επιτρέπεται η επίσκεψη των ιατρικών επισκεπτών στις νοσηλευτικές μονάδες έως τις 15 Αυγούστου.

Από τη Δευτέρα 3 Αυγούστου έως 15 Αυγούστου θεσπίζεται όριο 100 ατόμων σε τελετές γάμων, βαφτίσεων, κηδειών με τήρηση όλων των υφιστάμενων υγειονομικών κανόνων.

Από τη Δευτέρα 3 Αυγούστου έως και Κυριακή 9 Αυγούστου υπάρχει απαγόρευση όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα (μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ κοκ), με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα.

Επιπλέον, παρατείνεται η απαγόρευση πανηγυριών και άλλων δημόσιων ανοικτών εκδηλώσεων έως τις 31 Αυγούστου.

Παρατείνονται τα μέτρα τήρησης αποστάσεων σε παραλίες έως τις 31 Αυγούστου.

Παρατείνονται έως τις 31 Αυγούστου  τα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικά πλοία αναψυχής και επαγγελματικά τουριστικά πλοία.

Παράταση έως τις 31 Αυγούστου υφίσταται και για τα μέτρα προστασίας στα ΚΥΤ.

Εως τις 31 Αυγούστου παρατείνεται και η γενική απόφαση για κανόνες τήρησης αποστάσεων (ΧΑΜ).

Επιπλέον, παρατείνεται μέχρι τις 15 Αυγούστου η αναστολή αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων με Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Εως τις 15 Αυγούστου παρατείνεται, επίσης, η απόφαση για τις χερσαίες συνδέσεις (συνοριακά σημεία εισόδου/αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών για Προμαχώνα), καθώς και η απόφαση για αρνητικό τεστ PCR 72 ωρών για τους προερχόμενους αεροπορικώς από Βουλγαρία, Ρουμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (έως 15 Αυγούστου).

Τέλος, από 1/8 έως και τις 15/8 υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, όταν δεν είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων.