594
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στην ανακοίνωση των νέων μέτρων | ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γιάννης Κολεσίδης

Τα «έξυπνα» μέτρα ανακοίνωσε ο Xαρδαλιάς: Τι ισχύει πλέον για τους κωδικούς στο 13033

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2021, 18:22
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στην ανακοίνωση των νέων μέτρων
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γιάννης Κολεσίδης

Τα «έξυπνα» μέτρα ανακοίνωσε ο Xαρδαλιάς: Τι ισχύει πλέον για τους κωδικούς στο 13033

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2021, 18:22

Το πρωί της Τετάρτης η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη είχε κάνει λόγο για «στοχευμένες» λύσεις, για μέτρα δηλαδή που δεν θα περιορίσουν επιπλέον την οικονομική δραστηριότητα, αλλά θα ενίσχυαν τα ήδη υφιστάμενα —τα οποία, ας μην ξεχνάμε, ισχύουν εδώ και τέσσερις μήνες, από τον περασμένο Νοέμβριο. Στόχος ο περιορισμός των μετακινήσεων, ώστε να μειωθεί η διασπορά του κορονοϊού. Λίγες ώρες αργότερα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς συγκεκριμενοποίησε ποια είναι αυτά τα μέτρα, που τίθενται σε άμεση ισχύ από την Πέμπτη στις 6 το πρωί, σε όλη τη χώρα.

Με λίγα λόγια; Περισσότερες περιοχές της χώρας μπαίνουν σε «βαθύ κόκκινο» που σημαίνει κλειστά σχολεία όλων των βαθμίδων και μια επιχείρηση απαγόρευσης διαδημοτικών μετακινήσεων, μολονότι δεν την ονοματίζουν έτσι για λόγους προφανώς πολιτικούς. Όμως αυτός είναι ο στόχος, ακόμα και (ή ιδίως) για την Αττική στην οποία τα όρια μεταξύ των Δήμων είναι δυσδιάκριτα.

Οπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς, από το ξημέρωμα της Πέμπτης, με τα SMS 2 (σούπερ μάρκετ) και 3 (τράπεζες) η μετακίνηση θα επιτρέπεται μόνο εντός του οικείου δήμου ή σε απόσταση έως δύο χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας. Δεν μπορείς δηλαδή να πας να ψωνίσεις από τον χασάπη σου αν αυτός είναι στη Νέα Σμύρνη και εσύ ζεις στους Αμπελόκηπους…

Αντίστοιχα ο κωδικός 6 στο 13033 θα χρησιμοποιείται για μετακίνηση μόνο με τα πόδια, ή ποδήλατο, και όχι πια με αυτοκίνητο. Τέρμα οι ποδηλατάδες στην Πάρνηθα ή οι βόλτες στην παραλία…

Δεν θα μπορεί δηλαδή κανείς, σε όλη τη χώρα, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, να στείλει κωδικό 6 και να πάρει το ΙΧ ή τη μοτοσικλέτα του προκειμένου να μεταβεί σε άλλη περιοχή για να αθληθεί ή να κάνει βόλτα με το κατοικίδιό του. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που πριν τρεις εβδομάδες έλεγε ότι αυτό το μέτρο είναι ταξικό και κοινωνικά άδικο.

Στην Ελλάδα έχει κυριαρχήσει η βρετανική μετάλλαξη που είναι πολύ πιο μεταδοτική, τόνισε ο υφυπουργός

Οσον αφορά τον κωδικό 4, τα ελεγκτικά όργανα θα ζητούν περαιτέρω διευκρινίσεις ώστε να ελέγχεται η ορθή χρήση του συγκεκριμένου κωδικού.

Τα νέα, αυστηρότερα μέτρα ισχύουν μέχρι την Τρίτη 16 Μαρτίου, δηλαδή και μετά την Καθαρά Δευτέρα. Ειδικά στην περιφέρεια Λάρισας, τα μέτρα θα ξεκινήσουν το Σάββατο το πρωί, λόγω του σεισμού.

Η Ελλάδα δεν θα σωθεί με μεγάλα λόγια, αλλά με μικρές και μεγάλες πράξεις. Ελάτε να κάνουμε αυτό που πρέπει μαζί, ήταν το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο κ. Χαρδαλιάς (δείτε την ενημέρωση από τον υφυπουργό στο 10.00 του βίντεο κάτω).

Οπως επίσης ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, σε επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας μπαίνουν η Περιφέρεια Αττικής, καθώς και οι ακόλουθες Περιφερειακές Ενότητες: Αχαΐας, Αρκαδίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Λευκάδας (εκτός από το Μεγανήσι), Φθιώτιδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Θεσπρωτίας, Αρτας, Σάμου, Βοιωτίας, Χίου, Αιτωλοακαρνανίας, Ρόδου, Ηρακλείου και Ευβοίας (εκτός από τη Σκύρο). Επίσης, στο συγκεκριμένο επίπεδο κατατάσσεται και ο Δήμος Καλυμνίων.

Ολες οι υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας κατατάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο).

Παράλληλα, αναπροσαρμόζεται και η απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία διαμορφώνεται ως εξής:

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, ενώ στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. Με εξαίρεση την Περιφέρεια Αττικής και την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές (Δευτέρα ως Παρασκευή) διαμορφώνεται από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών.

Σχολεία

Στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) δεν θα λειτουργούν διά ζώσης τα σχολεία όλων των βαθμίδων, εκτός αυτών της Ειδικής Αγωγής, που θα λειτουργούν κανονικά.

Στιην υπόλοιπη χώρα (κόκκινες περιοχές) αναστέλλεται η διά ζώσης λειτουργία των Λυκείων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...