883
Τζανακόπουλος και Πολάκης στη θυελλώδη συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής της Τρίτης | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Χάος στην Προανακριτική για την εξαίρεση Τζανακόπουλου – Πολάκη: «Φωνάξτε την Αστυνομία!»

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2019, 19:53
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/10/2019, 21:00
Τζανακόπουλος και Πολάκης στη θυελλώδη συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής της Τρίτης
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Χάος στην Προανακριτική για την εξαίρεση Τζανακόπουλου – Πολάκη: «Φωνάξτε την Αστυνομία!»

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2019, 19:53
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/10/2019, 21:00

H απόφαση ήταν προεξοφλημένη: η κυβερνητική πλειοψηφία, με προπομπό το Κίνημα Αλλαγής, θα ψήφιζε την εξαίρεση του Δημήτρη Τζανακόπουλου και του Παύλου Πολάκη από την Προανακριτική για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο· όπως και έγινε το βράδυ της Τρίτης. Το θέμα είναι τι έγινε μέχρι να βγει η σχετική απόφαση και βεβαίως πώς η Προανακριτική θα πορευτεί στο εξής –με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα», να στοχοποιεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους βουλευτές του να διαμαρτύρονται εν εξάλλω, όπως ο Γιάννης Ραγκούσης που φώναζε για «Χούντα» και προκαλούσε το προεδρείο της Επιτροπής: «φωνάξτε την αστυνομία να με βγάλει έξω, δεν με νοιάζει»!

Κατ’ αρχάς τα βασικά. Με 16 ψήφους, των εκπροσώπων της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, η Επιτροπή αποφάσισε να εξαιρέσει από μέλη της τον κ. Τζανακόπουλο και τον κ. Πολάκη με την αιτιολογία ότι είναι μάρτυρες για τους υπό διερεύνηση χειρισμούς του πρώην αν. υπουργού Δικαιοσύνης στην υπόθεση Novartis.

Ως γνωστόν, ο μεν πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε πάει στον Αρειο Πάγο ακριβώς το ίδιο πρωινό προτού ο κ. Παπαγγελόπουλος αποφανθεί ότι η υπόθεση Novartis «είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο από καταβολής ελληνικού κράτους», δε πρώην αν. υπουργός Υγείας είχε παραδεχθεί ότι γνωρίζει τους προστατευόμενους μάρτυρες. Ως εκ τούτου δεν μπορούσαν να είναι στην Επιτροπή.

Απαντώντας στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί «κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος», η ΝΔ επικαλέστηκε γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής που είχε εκδοθεί το 2010 και ανέφερε τότε ότι έπρεπε να εξαιρεθούν από μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το Βατοπέδι, πρόσωπα που εξετάστηκαν ως μάρτυρες σε προηγούμενη διερεύνηση της υπόθεσης αλλά και υπουργοί των οποίων οι πράξεις ή παραλείψεις εντάσσονταν στο αντικείμενο διερεύνησης της επιτροπής. Τότε, οι δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν ζητήσει να αντικατασταθούν, αλλά το κόμμα τους είχε καταγγείλει παρελκυστική τακτική από τη ΝΔ.

Ο Γιάννης Ραγκούσης του ΣΥΡΙΖΑ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής (INTIMENEWS)

Οπως αναφέρεται, οξύτατη ήταν η αντίδραση του κ. Πολάκη στο άκουσμα της παλαιάς γνωμοδότησης της Βουλής, όσο και του κ. Ραγκούση, επίσης του ΣΥΡΙΖΑ, που φώναζε: «Αυτό που κάνετε είναι πραξικόπημα και δεν μπορεί να περάσει. Φωνάξτε την αστυνομία να με βγάλει έξω, δεν με νοιάζει». O πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ φέρεται μάλιστα να κατήγγειλε «προσπάθεια μετατροπής της Επιτροπής σε Χούντα με τη βία της πλειοψηφίας», κατηγορώντας παράλληλα τους βουλευτές ΝΔ και ΚΙΝΑΛ «ότι ξεφτιλίζουν ό,τι ήταν ιερό στη Βουλή».

Οι φωνές του κ. Ραγκούση και οι διαμαρτυρίες του περί Χούντας προκάλεσαν την αντίδραση του Κώστα Καραγκούνη της ΝΔ, ο οποίος ζήτησε να καταδικαστεί η τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ περί χουντοεπιτροπής και να ανακληθεί. Μάλιστα απέδωσε εμμέσως πλην σαφώς στην αξιωματική αντιπολίτευση μια τάση υιοθέτησης της ρητορικής της Χρυσής Αυγής, αναφέροντας ότι τέτοια φρασεολογία χρησιμοποίησαν άλλα κόμματα στο παρελθόν, φωτογραφίζοντας το νεοναζιστικό μόρφωμα.

Η ένταση ήταν τέτοια που σε ένα σημείο ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννης Μπούγας, προειδοποίησε για την ενεργοποίηση του άρθρου 160Α του Ποινικού Κώδικα, που προβλέπει φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή σε όσους διαταράσσουν ή παρεμποδίζουν συνεδρίαση Επιτροπής της Βουλής.

«Θα οδηγήσετε ενώπιον του Δικαστηρίου βουλευτές, τους οποίους απέστειλε εδώ ο ελληνικός λαός;», διαμαρτυρήθηκε ο κ. Τζανακόπουλος.

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι πλέον μπαίνουμε σε αυτό που είχε προαναγγείλει προ ημερών ο κ. Πολάκης όταν είχε κατηγορήσει τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ και με το γνωστό του ύφος είχε απειλήσει: «Από εδώ μέσα θα μας βγάλετε σηκωτούς…» (εδώ).

Προτού εξάλλου συνέλθει η Επιτροπή για να αποφασίσει για τους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η Κουμουνδούρου είχε απειλήσει τον Πρωθυπουργό ότι «θα είναι ο ίδιος υπεύθυνος για ό,τι θα ακολουθήσει» (εδώ).

Το τι «θα επακολουθήσει» από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σαφές. Προς το παρόν αυτό που έγινε ήταν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποχωρήσουν από τη σχετική ψηφοφορία προκειμένου, όπως ανέφεραν, να «μην νομιμοποιήσουν την όλη διαδικασία». Kαι το αποτέλεσμα με αυτήν την ένταση ήταν να μην προλάβει να καταθέσει όπως, ήταν προγραμματισμένο, ο πρώην ισχυρός άνδρας του ελληνικού κλάδου της Novartis Κωνσταντίνος Φρουζής. Τώρα θα καταθέσει την Πέμπτη. Αλλά αν ο κ. Πολάκης πάει να καθήσει στη θέση του, όπως απείλησε; Τι θα κάνει τότε ο πρόεδρος της Επιτροπής ο κ. Μπούγας; Θα καλέσει τη φρουρά;

Πολάκης: Χουντικής έμπνευσης απόφαση

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο πρώην αν. υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε πως θα συνεχίσει, μαζί με τον κ. Τζανακόπουλο, να βρίσκεται στην Επιτροπή —το πώς και με ποια ιδιότητα αφού έχει εξαιρεθεί είναι ένα ζήτημα.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Πολάκης έκανε μέσω του αγαπημένου του Facebook μία ακόμη επίθεση κατά της κυβέρνησης, μιλώντας για «Χούντα» και επιχείρηση κάλυψης του κ. Φρουζή και του ευρύτερου σκανδάλου της Novartis.

ΝΔ: Να εγκαταλείψει ο ΣΥΡΙΖΑ την πολάκειο ρητορική

Κύκλοι της ΝΔ σχολιάζοντας την απόφαση της πλειοψηφίας της Προανακριτικής Επιτροπής έσπευσαν να σημειώσει πως ο κ. Τζανακόπουλος και ο κ. Πολάκης, ούτε εξαιρούνται ούτε αποβάλλονται από τις εργασίες της Προανακριτικής –απεναντίας τους δίνεται η δυνατότητα να αναπτύξουν ελεύθερα τις απόψεις τους και να συμβάλλουν με τον τρόπο αυτό στις έρευνες.

Οι ίδιες πηγές της Πειραιώς εκτίμησαν πως η επιλογή της Κουμουνδούρου να θέσει τα δυο συγκεκριμένα πρόσωπα, που πρωταγωνίστησαν στο στήσιμο της σκευωρίας της Novartis, ως μέλη της Προανακριτικής, είναι δόλια και στόχευε στην ακύρωση των πιθανών ευρημάτων που θα εντόπιζε η έρευνα.

Τέλος, οι ίδιες πηγές κάλεσαν τον ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταλείψει την «πεζοδρομιακού τύπου Πολάκειο ρητορική», να σεβαστεί την απόφαση της πλειοψηφίας και να άρει τα προσκόμματα που θέτει προκειμένου να συνεχιστεί η έρευνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...