Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας στην εκπομπή του γερμανικού τηλεοπτικού σταθμού ARD | tagesschau.de
Επικαιρότητα

Χάικο Μάας: «Θα ευχόμουν να μπορεί η Ελλάδα να αποτελέσει τουριστικό προορισμό»

«Η Ελλάδα είχε μεγάλη επιτυχία στη μάχη με την πανδημία» τόνισε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, αλλά υπενθύμισε στους γερμανούς επίδοξους ταξιδιώτες ότι το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι το ίδιο για τους τουρίστες
Protagon Team

Εύσημα στην Ελλάδα για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε την πανδημία του κορονοϊού έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, ο οποίος όμως αρκέστηκε σε απλά ευχολόγια για το αν και κατά πόσο θα μπορέσει η χώρα μας να υποδεχτεί (γερμανούς) τουρίστες το καλοκαίρι. Η αμφισημία λοιπόν των γερμανών αξιωματούχων ως προς το τι θα επιτραπεί και τι όχι στους πολίτες τους επόμενους μήνες και αν θα μπορούν να ταξιδέψουν εφόσον το επιθυμούν στους αγαπημένους τους καλοκαιρινούς προορισμούς, όπως η Ελλάδα, παραμένει.

«Η Ελλάδα είχε πραγματικά μεγάλη επιτυχία στη μάχη με την πανδημία», τόνισε απαντώντας σε ερωτήσεις πολιτών, κατά την διάρκεια συνέντευξής του στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών ερωτήθηκε από τηλεθεατή εάν θα μπορέσει φέτος να κάνει διακοπές στην Κρήτη. «Θα το ευχόμουν. Θα μπορούσα τώρα να γίνω πολύ αγαπητός στους έλληνες φίλους μου και σε μερικούς άλλους», είπε ο Χάικο Μάας, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα για την οποία ο τουρισμός είναι πολύ σημαντικός».

«Πρέπει να πούμε ότι η Ελλάδα είχε πραγματικά μεγάλη επιτυχία στην μάχη με την πανδημία, με πολύ σκληρά μέτρα και πολύ χαμηλούς αριθμούς και τώρα πηγαίνει προς την εξομάλυνση. Θα ήταν ωραίο, εάν θα ήταν εφικτό να κάνει κανείς το καλοκαίρι διακοπές στην Ελλάδα – και στην Κρήτη», πρόσθεσε ο Χάικο Μάας, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι θα πρέπει κανείς να γνωρίζει ότι ούτε εκεί η κατάσταση θα είναι εφέτος όπως παλιότερα, διότι, όπως εξήγησε, θα υπάρχουν και εκεί περιορισμοί.

Προπάντων δεν θα υπάρχει μαζικός τουρισμός, όπως τα προηγούμενα χρόνια, ενώ θα υπάρχουν λιγότεροι (τουρίστες), οι χώροι θα είναι διαφορετικά κατανεμημένοι, θα υπάρχουν περιορισμοί, δεν θα είναι όλα ανοιχτά, όπως το ήξερε κανείς εάν είχε ταξιδέψει εκεί και κατά το παρελθόν, τόνισε, για να καταλήξει: «Το να μπορεί η Ελλάδα να αποτελέσει τουριστικό προορισμό θα το ευχόμουν, όχι μόνο για τον Φρέντερικ (τον τηλεθεατή), αλλά κυρίως για τους Έλληνες, οι οποίοι εξαρτώνται τόσο ουσιαστικά από τον τουρισμό».

Σήμερα Δευτέρα, ο Χάικο Μάας θα έχει τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του από δέκα ευρωπαϊκές χώρες-δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς (Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανία, Ιταλία, Αυστρία, Κροατία, Πορτογαλία, Μάλτα, Σλοβενία, Βουλγαρία) προκειμένου να ληφθούν συντονισμένες αποφάσεις σε ό,τι αφορά την άρση των συνοριακών ελέγχων για τους τουρίστες, ενώ την Τετάρτη θα έχει επίσης συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών των εννέα χωρών που συνορεύουν με την Γερμανία.