378
Θέα της Περίσσας από την Αρχαία Θήρα, 1963 | Robert McCabe

Ως τα τέλη του 2019 παρατείνεται η έκθεση φωτογραφίας του Ρόμπερτ ΜακΚέιμπ

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2019, 15:57
Θέα της Περίσσας από την Αρχαία Θήρα, 1963
|Robert McCabe

Ως τα τέλη του 2019 παρατείνεται η έκθεση φωτογραφίας του Ρόμπερτ ΜακΚέιμπ

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2019, 15:57

Χάρη στην μεγάλη προσέλευση που γνώρισε η έκθεση φωτογραφίας «ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΙΑ» του Ρόμπερτ ΜακΚέιμπ για τα 180 χρόνια Αρχαιολογικής Εταιρείας, παρατείνεται η διάρκειά της μέχρι και τα τέλη του 2019.

Στο πλαίσιο της παράτασης αυτής προγραμματίζονται εκ νέου εκπαιδευτικές δράσεις καθώς και ξεναγήσεις για Ελληνες αλλά και ξένους επισκέπτες από τις δημοσιογράφους Μαργαρίτα Πουρνάρα και Κατερίνα Λυμπεροπούλου. Η πρώτη ξενάγηση θα λάβει χώρα το Σάββατο 18 Μαΐου 2019 (ώρα 11.00 π.μ.)

Στόχος της έκθεσης είναι να αναδειχθεί ο διαχρονικά καίριος ρόλος της Αρχαιολογικής Εταιρείας, ως καθοριστικός θεσμός για την διαμόρφωση της εθνικής αυτογνωσίας.

Η Εταιρεία ιδρύθηκε ελάχιστα χρόνια μετά την δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους και παραμένει ως σήμερα πολύτιμος θεματοφύλακας της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και των μνημείων μας.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σαμούρκα της Νέας Υόρκης.

Οι ώρες λειτουργίας είναι καθημερινές, πλην Σαββάτου και Κυριακής από τις 10 π.μ. μέχρι και τις 6 μ.μ.

Περισσότερες πληροφορίες: 210 – 3609689

Η γνωριμία του Robert McCabe με την Ελλάδα

Ο αμερικανός φωτογράφος Ρόμπερτ ΜακΚέιμπ ήταν φοιτητής στο πανεπιστήμιο Πρίνστον, όταν πρωτοεπισκέφθηκε την Ελλάδα το θέρος του 1954. Οι άνθρωποι, τα μνημεία και τα τοπία άσκησαν τέτοιο μαγνητισμό στο βλέμμα του νεαρού, που επισκέφθηκε τα πιο δυσπρόσιτα μέρη, χρησιμοποιώντας κάθε μεταφορικό μέσο. Την επόμενη χρονιά, επέστρεψε για να συνεχίσει την εξερεύνησή του σε μια χώρα αγνή – μαζικός τουρισμός δεν υπήρχε ακόμα – με ανθρώπους φιλόξενους και ολιγαρκείς.

Οι ανασκαφές, οι ναοί, τα αρχαία τείχη, τα κάστρα, τα θέατρα αποτυπώθηκαν από τον φακό του σε πρώτο πλάνο, με φόντο πόλεις, νησιά και χωριά που φαντάζουν πολύ διαφορετικά σήμερα. Οι λήψεις εκείνες είναι πλέον τεκμήρια, τόσο οπτικά όσο και ψυχικά. Σε αυτά εγγράφεται η τεράστια εντύπωση που προκαλούσε η Ελλάδα εκείνης της εποχής σε έναν νεαρό Αμερικάνο που αγαπούσε την ιστορία και γνώριζε από κοντά μια χώρα φτωχή αλλά ανέγγιχτη από την «ανάπτυξη».

Από αυτή την πλούσια δεξαμενή φωτογραφιών σε λευκό και μαύρο, κυρίως από την διετία 1954-55, ο ΜακΚέιμπ επιλέγει 53 εικόνες, σαν ταξίδι μέσα στον χρόνο, θέλοντας να τιμήσει το έργο της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, η οποία έκλεισε 180 έτη προσφοράς στον τόπο μας. Πρόκειται για μια περιεκτική και κομψή παρουσίαση που μεταφέρει τον θεατή στην Σαντορίνη πριν τον σεισμό του 1956, στην Επίδαυρο πριν την αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου και στην αρχαία αγορά των Αθηνών πριν την πλήρη ανάδυσή της από το έδαφος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...