432
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι με φόντο τη βρετανική και την ευρωπαϊκή σημαία | REUTERS/Toby Melville/File Photo

Ωρα της κρίσεως για την Τερέζα Μέι και τη συμφωνία για το Brexit

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2018, 11:51
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι με φόντο τη βρετανική και την ευρωπαϊκή σημαία
|REUTERS/Toby Melville/File Photo

Ωρα της κρίσεως για την Τερέζα Μέι και τη συμφωνία για το Brexit

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2018, 11:51

Κείμενο συμφωνίας υπάρχει, θέληση για συμφωνία υπάρχει ή έστω αυτό λέγεται, αναζητείται όμως συναίνεση από το υπουργικό συμβούλιο για να διασωθεί κάπως το πλοίο του Brexit που οδεύει προς τα βράχια.

Υπάρχει όμως και χρόνος για να αποφευχθεί το ναυάγιο και τον αναζητά η Τερέζα Μέι στο υπουργικό συμβούλιο που διεξάγεται εκτάκτως σήμερα Τετάρτη στις 16:00 (ώρα Ελλάδος). Παράλληλα συνεχίζει και τις προσωπικές συναντήσεις με υπουργούς για να  κερδίσει την υποστήριξη όλων – σε αυτές τις περιπτώσεις η υποστήριξη κερδίζεται σε ατομικό επίπεδο.

Ηδη έχουν ακουστεί φωνές κατά της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες και από υποστηρικτές του Brexit αλλά και από υποστηρικτές της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.

Μεταξύ τους ο άτυπος ηγέτης της τάσης για σκληρό Βrexit Τζέικομπ Ρις-Μογκ και ο τέως υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος βρίσκει τα συμφωνηθέντα για τη Βόρεια Ιρλανδία «παντελώς απαράδεκτα για όποιον πιστεύει στη δημοκρατία». Να μην σκύψουν το κεφάλι οι υπουργοί και οι βουλευτές ζητά ο πρώην υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις.

Η Τερέζα Μέι έχει και ενδοκυβερνητικούς  πονοκεφάλους εξαιτίας της συμφωνίας. Όπως σημειώνει ο Guardian, υπάρχουν μέλη του υπουργικού συμβουλίου (τουλάχιστον τέσσερα) που φέρονται έτοιμα να παραιτηθούν αν δεν πειστούν από τις εξηγήσεις της πρωθυπουργού.

Σε τι συμφώνησε το Λονδίνο

Η εικόνα που δίνει το πρωθυπουργικό γραφείο είναι ότι προσπάθησε όσο μπορούσε και ότι κέρδισε όσα περισσότερα μπορούσε σε αυτή τη διαπραγμάτευση.

Επισημαίνει ιδιαίτερα τα κέρδη της Βρετανίας σε ό,τι αφορά την μη εγκατάσταση τελωνείων στη Βόρεια Ιρλανδία σε περίπτωση εξόδου χωρίς συμφωνία. Αυτό είναι ένα από τα πιο δύσκολα σημεία των διαπραγματεύσεων, καθώς οι υπέρμαχοι του Brexit ανησυχούσαν μήπως γίνει κερκόπορτα που θα δεσμεύει τη Βρετανία με τους ευρωπαϊκούς εμπορικούς κανονισμούς.

Ακόμη, η συμφωνία περιέχει λεπτομέρειες για τα δικαιώματα των ευρωπαίων και των βρετανών πολιτών, αλλά και τον λογαριασμό του «διαζυγίου» που θα φτάσει τα 39 δισ. στερλίνες (περί τα 45 δισ. ευρώ).

Τι θα συμβεί από εδώ και πέρα

Σε περίπτωση που το Λονδίνο συμφωνήσει, η Κομισιόν θα δώσει στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο της συμφωνίας, που φτάνει τις 500 σελίδες, αλλά και ένα συντομότερο κείμενο αρχών για τις μελλοντικές σχέσεις στο πεδίο της οικονομίας και της ασφάλειας.

Επόμενο βήμα, η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, πιθανόν στις 25 Νοεμβρίου ενώ παράλληλα η βρετανική κυβέρνηση ετοιμάζει επικοινωνιακή καταιγίδα για να πουλήσει τη συμφωνία στην κοινή γνώμη.

Μέχρι τότε η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσει τη στήριξη του Κοινοβουλίου, που δεν είναι καθόλου δεδομένη.

Η κυβέρνηση Μέι είναι μειοψηφική και στηρίζεται στη στήριξη του βορειοϊραλνδικού DUP, ενώ υπάρχει και αντάρτικο εντός των Συντηρητικών – ή τουλάχιστον στελέχη και βουλευτές που διαμηνύουν ότι θα πουν «όχι» στο σχέδιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...