582
Καλύτερα να σε σημαδεύουν οι φωτογραφικοί φακοί και όχι οι μπερέτες, προτιμητέα η φυλακή από τον τάφο – δεν αποκλείεται έτσι να σκέφτηκε ο Μπατίστι μπροστά στην πόρτα του περιπολικού | REUTERS/Max Rossi

Ωρα τιμωρίας για τον τρομοκράτη των «μολυβένιων χρόνων»

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2019, 12:48
Καλύτερα να σε σημαδεύουν οι φωτογραφικοί φακοί και όχι οι μπερέτες, προτιμητέα η φυλακή από τον τάφο – δεν αποκλείεται έτσι να σκέφτηκε ο Μπατίστι μπροστά στην πόρτα του περιπολικού
|REUTERS/Max Rossi

Ωρα τιμωρίας για τον τρομοκράτη των «μολυβένιων χρόνων»

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2019, 12:48

Και ξαφνικά το φάντασμα της τρομοκρατίας, σαν σκέρτσο του χαιρέκακα χιουμορίστα χρόνου, ξεπήδησε από το πρόσφατο «επαναστατικό παρελθόν» της Ιταλίας μέσα στο «αποστειρωμένο» ακροδεξιό και λαϊκιστικό παρόν της και προκάλεσε ανατριχίλες στη ραχοκοκαλιά της, από τις Αλπεις μέχρι την «μπότα».

Πράγμα λογικό φυσικά, αφού κανείς Ιταλός άνω των 55 ετών δεν έχει ξεχάσει τα λεγόμενα «μολυβένια χρόνια» του εμφυλίου πολέμου που διεξήχθη καταμεσής των δρόμων των ιταλικών μεγαλουπόλεων μεταξύ ομάδων φανατικών νεαρών, εξοπλισμένων και αδίστακτων και, υποτίθεται, «ορκισμένων εχθρών» του κράτους.

Οι νεοφασίστες ήταν εκείνοι που έβαζαν τις βόμβες, οι αριστεριστές ήταν εκείνοι που τραβούσαν τη σκανδάλη, το κράτος ήταν εκείνο που κινούσε αναλόγως τις μυστικές και αστυνομικές υπηρεσίες του στη σκακιέρα.

Η φαιά και κόκκινη τρομοκρατία στη γειτονική μας χώρα κατέγραψε, χονδρικά, καμιά ντουζίνα χρόνια ζωής (και θανάτων), από το 1969 έως και τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’80.

Ο Τσέζαρε Μπατίστι , ο οποίος εξεδόθη στην Ιταλία από τη Βολιβία του «αριστερού και ινδιάνου» προέδρου Εβο Μοράλες αν και είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο εκεί, εκπροσωπεί την κόκκινη τρομοκρατία, ιστορικά την αριστερίστικη γκρούπα «Ενοπλοι Προλετάριοι για τον Κομμουνισμό» (PAC).

O Τσέζαρε Μπατίστι, σε νεαρή ηλικία, εντός του κλωβού των κατηγορουμένων για υποθέσεις τρομοκρατίας, φρουρούμενος από καραμπινιέρους (Wiki)

O Μπατίστι έχει καταδικαστεί ερήμην στην Ιταλία σε ισόβια κάθειρξη για τέσσερις ανθρωποκτονίες και συνέργεια σε δολοφονίες που είχαν διαπραχθεί τη δεκαετία του ’70 από την PAC. Ο ίδιος δεν παραδέχθηκε ποτέ την ενοχή του.

Η PAC ήταν μία από τις δεκάδες ένοπλες γκρούπες της εποχής, που όμως έδωσε το ιδιαίτερο στίγμα της: η φωτογραφία του μέλους της ομάδας, κάποιου Τζουζέπε Μεμέο, να πυροβολεί κατά της αστυνομίας το 1977 στο Μιλάνο θεωρείται η πλέον χαρακτηριστική εκείνων των χρόνων.

Οι «Ενοπλοι Προλετάριοι», η αριστερίστικη γκρούπα του Τσέζαρε Μπατίστι, επί το έργον – μία ιστορική φωτογραφία του 1977 για τα «μολυβένια χρόνια» της Ιταλίας (Wiki)

H Corriere della Sera, σε δημοσίευμά της σχετικό με τη σύλληψη και με την έκδοση του Μπατίστι, σημειώνει τη μεταστροφή της βολιβιανής στάσης και την «πειθώ» του άρτι εκλεγέντος ακροδεξιού βραζιλιάνου προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο που υποσχέθηκε να «στείλει πεσκέσι» στον Σαλβίνι τον Μπατίστι.

Η εφημερίδα παραθέτει και τις δικαιολογίες του υπουργού Εσωτερικών της Βολιβίας για την έκδοση του Μπατίστι στους Ιταλούς: «Δεν ξέρουμε από πού ήρθε αυτός εδώ. Είναι όμως αλλοδαπός ο οποίος βρίσκεται αντικανονικά εδώ, έτσι πρέπει να απελαθεί αμέσως. Τις επόμενες ώρες θα παραδοθεί στις ιταλικές αρχές στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Σάντα Κρουζ». Ετσι και έγινε, και τελικώς ο Μπατίστι προσγειώθηκε στη Ρώμη ως κρατούμενος, έχοντας επίγνωση της κατάστασης – το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA μετέδωσε ότι οι πρώτες δηλώσεις του Μπατίστι επί ιταλικού εδάφους ήταν: «Τώρα ξέρω ότι θα πάω στη φυλακή», και πήγε πράγματι, στην απομόνωση κιόλας.

Η Corriere μνημονεύει τη δεκαετή «στενή φιλία» μεταξύ του Μοράλες και του πρώην προέδρου της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα, η οποία τώρα, με την υπακοή της Βολιβίας στα κελεύσματα της νέας Βραζιλίας, αυτής του Μπολσονάρο, «πήγε περίπατο».

Στη Βραζιλία ο Μπατίστι είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο επίσης. Μάλιστα το 2010 ο τότε πρόεδρος Λούλα ντα Σίλβα αρνήθηκε την έκδοσή του, χορηγώντας μόνιμη βίζα στον πρώην «αντάρτη πόλεων». Ομως επί προεδρίας Τέμερ (2016-2018) άρχισαν οι περιπέτειες με τον νόμο, που τον οδήγησαν στη φυγή στη Βολιβία από τον φόβο της ακροδεξιάς «εποχής Μπολσονάρο».

Tην επιστροφή του Μπατίστι στα πάτρια εδάφη σχολίασε ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας Ματέο Σαλβίνι με το παρακάτω τουίτ:

«Επιτέλους! Ο δολοφόνος κομμουνιστής γυρίζει στις φυλακές της πατρίδας. Ιστορική ημέρα για την Ιταλία»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...