| REUTERS/Yves Herman/File Photo
Επικαιρότητα

Welt: Η Κομισιόν εξετάζει τώρα την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

Η γερμανική εφημερίδα επικαλείται έγγραφο σύμφωνα με το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σκοπεύει να επιμείνει στην εφαρμογή των κανόνων ελεύθερου ανταγωνισμού της ΕΕ, προκειμένου να δώσει στις κυβερνήσεις των «27» περιθώρια παρεμβάσεων στην αγορά ενέργειας σε περίπτωση που ο Πούτιν κλείσει εντελώς τους αγωγούς
Protagon Team

Σε μια κίνηση που θα διευκολύνει τις κυβερνήσεις των «27» να παρέμβουν στις αγορές ενέργειας ακόμα και με επιβολή πλαφόν στις τιμές σε περίπτωση κλιμάκωση της κρίσης και των εκβιασμών της Ρωσίας, αναμένεται να προχωρήσουν οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η Welt am Sonntag, γερμανική εφημερίδα που έχει και αυτό τη σημασία του.

Οπως έγραψε το έγκυρο γερμανικό φύλλο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σκοπεύει να επιμείνει στην εφαρμογή των κανόνων ελεύθερου ανταγωνισμού της ΕΕ ώστε να επιτρέψει στις κυβερνήσεις των κρατών μελών να επιβάλουν πλαφόν στις τιμές για τους καταναλωτές σε περίπτωση πλήρους διακοπής της ρωσικής παροχής φυσικού αερίου,

Η Welt am Sonntag επικαλείται έγγραφο της Κομισιόν για «βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας».

Σύμφωνα με το έγγραφο, θα πρέπει να επιτραπεί στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ρυθμίσουν τις τιμές για μια μεταβατική περίοδο προκειμένου να αποτρέψουν μια απότομη αύξησή τους, ακόμη και πριν από μια έντονη έλλειψη, σημείωσε η Welt.

«H χρηματοδότηση αυτής της παρέμβασης απαιτεί σημαντικά ποσά», παρατήρησε πάντως η γερμανική εφημερίδα επικαλούμενη το έγγραφο.

Τον περασμένο Μάρτιο, η ΕΕ προειδοποίησε ότι η επιδίωξη επιβολής πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου θα προκαλούσε προβλήματα και θα υπονόμευε τις προσπάθειες στροφής προς την πράσινη ενέργεια. Ωστόσο τώρα φαίνεται πως υπάρχουν δεύτερες σκέψεις εν όψει και της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στα τέλη Μαΐου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται μέσα στον μήνα να αποκαλύψει ένα λεπτομερές σχέδιο για τη διακοπή εισαγωγής ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία μέχρι το 2027, ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγει το 40% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία.