776
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μιλά στους δημοσιογράφους πριν από την Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου | REUTERS

Βρυξέλλες: Σκληρό παζάρι για τα κορυφαία πόστα της ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2019, 21:50
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μιλά στους δημοσιογράφους πριν από την Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
|REUTERS

Βρυξέλλες: Σκληρό παζάρι για τα κορυφαία πόστα της ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2019, 21:50

Το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη θέση του προέδρου της Κομισιόν καλούνται να επιλέξουν οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ, στην έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ξεκίνησε το βράδυ της Κυριακής στις Βρυξέλλες. Η διαδικασία αναμενόταν να ολοκληρωθεί το πρωί της Δευτέρας. καθώς το παζάρι της επιλογής προβλέπεται σκληρό.

Ταυτόχρονα, οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να επιλέξουν άτομα για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την θέση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Με τη Γαλλία και τη Γερμανία να διαφωνούν, όχι μόνο για τα πρόσωπα αλλά και για τους κανόνες της διαδικασίας, η προθεσμία που έχει οριστεί για την Τρίτη για την επιλογή του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει καταστήσει επείγουσα μια διαδικασία που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες.

Οι ηγέτες της ΕΕ ελπίζουν να καταλήξουν σε συμφωνία στη διάρκεια του δείπνου, αλλά έχουν προγραμματίσει και πρόγευμα το πρωί της Δευτέρας, λαμβάνοντας υπόψη ότι το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεδριάσει για πρώτη φορά την Τρίτη στο Στρασβούργο και χρειάζεται έναν πρόεδρο.

Οι ηγέτες φαίνεται να συμφώνησαν ότι ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ δεν θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη θέση του Γιούνκερ, ανέφερε η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Η μεγαλύτερη κόντρα για τη θέση του προέδρου αναμένεται ανάμεσα στην Ανγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν. Φτάνοντας στη σύνοδο, η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις «δεν θα είναι εύκολες». Η Μέρκελ φαίνεται να συμφώνησε να μην γίνει ο Βέμπερ πρόεδρος, όμως αναμένονται σκληρές διαπραγματεύσεις για τα ανταλλάγματα της υποχώρησής της.

Η Ανγκελα Μέρκελ κάνει δηλώσεις φτάνοντας στη Σύνοδο

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ πρότεινε να υπάρξει μια πολιτική αλλαγή στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία συνήθως αναλαμβάνει κάποιος πολιτικός της συντηρητικής παράταξης.

Ο Πέδρο Σάντσεθ την Κυριακή φτάνοντας στο κτίριο της Κομισιόν

Σύμφωνα με τον Τομπάιας Τέσερ, έναν γερμανό σύμβουλο του Ευρωκοινοβουλίου που ήταν παρών στις τελευταίες συνομιλίες των ηγετών, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος προεδρεύει της Συνόδου Κορυφής, πρότεινε να δοθούν οι θέσεις του επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου και του επικεφαλής του οργάνου Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ στην ευρωπαϊκή κεντροδεξιά.

Ο Τουσκ, ο οποίος είχε συναντήσεις με όλους τους επικεφαλής των πολιτικών σχηματισμών στο Ευρωκοινοβούλιο, πρότεινε επίσης η κεντρώα συμμαχία στην Ευρωβουλή, η οποία περιλαμβάνει και το κόμμα του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, να αναλάβει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και το κεντροαριστερό πολιτικό μπλοκ την προεδρία της Κομισιόν.

Πολλές κυβερνήσεις θέλουν να υπάρχουν ισάριθμες γυναίκες με άνδρες στα αξιώματα αυτά και να μην πάνε όλες οι θέσεις σε δυτικοευρωπαϊκές χώρες.

Η Τερέζα Μέι όλο χαμόγελα στην τελευταία, πιθανότατα, Σύνοδο, στην οποία θα παραστεί πριν από την εκλογή νέου πρωθυπουργού στη Βρετανία

Ενας συμβιβασμός που συζητιέται πολύ, σύμφωνα με διπλωμάτες, είναι να γίνει ο Βέμπερ πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο ολλανδός σοσιαλιστής Φρανς Τίμερμανς – τον οποίο στηρίζουν η Γαλλία και η Ισπανία- πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αλλά ο Τίμερμανς, ο οποίος είναι Α’ Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην ΥΠΕΞ της Ολλανδίας, δεν είναι ιδιαίτερα αρεστός στις ανατολικές χώρες της ΕΕ, όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, εξαιτίας του ρόλου του στις έρευνες του μπλοκ κατά των εθνικιστικών τους κυβερνήσεων.

Αντίθετες με αυτή την επιλογή, φαίνεται να είναι Ουγγαρία, Κροατία, Βουλγαρία και Ιρλανδία. «Θα ήταν ιστορικό λάθος», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν.

Η Μέτε Φρέντερικσεν, η νέα και νεαρή πρωθυπουργός της Δανίας  καταφθάνει στη Σύνοδο

Για τους επενδυτές και τις αγορές, η πιο σημαντική επιλογή είναι εκείνη του προέδρου της ΕΚΤ, που αποφασίζει για τα επιτόκια στην ευρωζώνη. Την θέση μπορεί να λάβει η Γαλλία, σύμφωνα με έναν διπλωμάτη της ΕΕ, και συγκεκριμένα ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό ή ο γερμανός πρόεδρος της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν.

Αλλά και ο Ερκι Λικάνεν, που συνταξιοδοτήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο μετά από 14 χρόνια στην ηγεσία της φινλανδικής κεντρικής τράπεζα, θεωρείται από τα φαβορί για τη διαδοχή του Ντράγκι. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ο Λικάνεν στήριξε δημοσίως μάλιστα την πιο χαλαρή πολιτική του Ντράγκι. Ως πρώην υπουργός Οικονομικών και πρώτος φινλανδός Επίτροπος της ΕΕ, έχει επίσης πολύ καλές διασυνδέσεις στις Βρυξέλλες.

Η επιλογή όμως του διοικητή της ΕΚΤ, δεν αποκλείεται να γίνει αργότερα, όπως δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, προσερχόμενος στη Σύνοδο.

Υποψήφιες για τα μεγάλα πόστα των Βρυξελλών είναι επίσης, η Δανέζα Μαργκρέτε Βεστάγκερ, ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού, η βουλγάρα επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Νάντια Καλβίνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...