435
Οι ερευνητές έδωσαν στη δημοσιότητα μια εικόνα του ευρήματος, με το βέλος να δείχνει τους υαλοποιημένους νευρώνες | Pier Paolo Petrone/University Federico II of Naples

Βρέθηκαν στον Βεζούβιο σε άριστη κατάσταση αρχαίοι ανθρώπινοι νευρώνες

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2020, 17:25
Οι ερευνητές έδωσαν στη δημοσιότητα μια εικόνα του ευρήματος, με το βέλος να δείχνει τους υαλοποιημένους νευρώνες
|Pier Paolo Petrone/University Federico II of Naples

Βρέθηκαν στον Βεζούβιο σε άριστη κατάσταση αρχαίοι ανθρώπινοι νευρώνες

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2020, 17:25

Μπορεί η Πομπηία να έχει συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας για την τύχη που της επεφύλαξε η έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ., αλλά υπήρξαν και άλλες πόλεις που δέχτηκαν την καταστροφική επίσκεψη της λάβας, της τέφρας και του πυροκλαστικού κύματος αερίων και πετρωμάτων. Μια από αυτές τις πόλεις ήταν το Ηράκλειον (Ερκολάνο στα ιταλικά) το οποίο έχει διαπιστωθεί ότι ήταν πλουσιότερο από την Πομπηία, διαθέτοντας πλήθος κατοικιών μεγάλης πολυτέλειας και υψηλής αισθητικής. Επιπλέον, στο Ηράκλειον ανακαλύφθηκαν καλοδιατηρημένες ξύλινες κατασκευές, ακόμη και τρόφιμα, κάτι που δεν συμβαίνει συνήθως σε περιοχές που έχουν καταστραφεί από ηφαιστειακές εκρήξεις.

Oι συνεχιζόμενες έρευνες έφεραν στο φως ένα ακόμη αναπάντεχο εύρημα. Ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Πιερ Πάολο Πετρόνε, καθηγητή ιατροδικαστικής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Φρειδερίκος ΙΙ στη Νάπολη, αποφάσισε να μελετήσει το κρανίο ενός θύματος της έκρηξης. Πρόκειται για έναν άνδρα ηλικίας περίπου 20 ετών, ο σκελετός του οποίου είχε ανακαλυφθεί μέσα σε ένα σπίτι στο Ηράκλειον πριν από μισό αιώνα. Ειδικοί εκτιμούν ότι ο άνδρας αυτός κοιμόταν όταν πέρασε από το Ηράκλειον το πυροκλαστικό κύμα, το οποίο τον εξόντωσε στον ύπνο του.

Πανοραμική άποψη των ερειπίων της πόλης Ηράκλειον, που όπως και άλλες της περιοχής του Βεζούβιου, θάφτηκε κάτω από ένα παχύ στρώμα ηφαιστειακής ύλης. Οπως διαπιστώνεται, διατηρήθηκαν σε καλή κατάσταση, όχι μόνο κτίρια, αλλά και ευαίσθητα μέρη ανθρώπινου σώματος
Η ανακάλυψη

Οι ερευνητές εντόπισαν στο εσωτερικό του κρανίου κάποιο υλικό που είχε υαλοποιηθεί και παγώσει. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Guardian, το υλικό αυτό ήταν τα καλοδιατηρημένα εγκεφαλικά κύτταρα του θύματος. Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται σε συνθήκες ηφαιστειακών εκρήξεων και πυροκλαστικών κυμάτων είναι εκατοντάδες βαθμοί Κελσίου. Τέτοιες θερμοκρασίες καταστρέφουν με διαφόρους τρόπους μαλακούς ιστούς όπως αυτοί του εγκεφάλου, όμως, όπως αποδείχθηκε, κάποιοι νευρώνες του νεαρού άνδρα κατάφεραν να επιβιώσουν.

Το εσωτερικό του εγκεφάλου του βίωσε πολύ υψηλές θερμοκρασίες από την έκρηξη, οι οποίες έπεσαν απότομα πάρα πολύ, με αποτέλεσμα οι νευρώνες να μετατραπούν σε ένα παγωμένο υαλοποιημένο υλικό και να διατηρηθούν έτσι ανέπαφοι. Αυτό το εύρημα αποτελεί απόδειξη ενός ιδιαίτερου φαινομένου που συμβαίνει ύστερα από μια ηφαιστειακή έκρηξη και συγκεκριμένα της απότομης μείωσης της θερμοκρασίας.

«Αυτό το φαινόμενο προσφέρει πολύτιμα στοιχεία για το τι συμβαίνει στα αρχικά στάδια μιας ηφαιστειακής έκρηξης. Οι συγκεκριμένες πληροφορίες μπορούν να αποδειχθούν εξαιρετικά χρήσιμες στην οργάνωση σχεδίων προστασίας περιοχών που κινδυνεύουν από ηφαιστειακή έκρηξη. Φυσικά, τα νέα ευρήματα μας βοηθούν να συμπληρώσουμε το παζλ τού τι συνέβη πριν από δύο χιλιάδες έτη στον Βεζούβιο» δηλώνει ο επικεφαλής της έρευνας, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLOS One. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται νευρώνες διατηρημένοι με αυτή την μορφή υαλοποίησης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...