372
Ρώσος στρατιώτης πηδά από ένα τεθωρακισμένο, στη διάρκεια ασκήσεων στο Ροστόφ | REUTERS/Sergey Pivovarov

Βρετανία: Υπάρχουν στοιχεία στον ρωσικό στρατό που διαφωνούν με τον Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2022, 12:02
Ρώσος στρατιώτης πηδά από ένα τεθωρακισμένο, στη διάρκεια ασκήσεων στο Ροστόφ
|REUTERS/Sergey Pivovarov

Βρετανία: Υπάρχουν στοιχεία στον ρωσικό στρατό που διαφωνούν με τον Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2022, 12:02

Υπάρχουν άραγε ρώσοι στρατιωτικοί που είναι αντίθετοι σε μία εισβολή στην Ουκρανία; Οι Βρετανοί, βασιζόμενοι σε πληροφορίες των δυτικών μυστικών υπηρεσιών, απαντούν θετικά, τονίζοντας όμως, ότι αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να την σταματήσουν, καθώς η ισχύς του Βλαντίμιρ Πούτιν στο εσωτερικό της χώρας είναι τόσο μεγάλη που δεν επιτρέπει την παραμικρή εκδήλωση αντιρρήσεων στα σχέδιά του.

Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο συνεχίζει να μετακινεί στρατεύματα κοντά στα ουκρανικά σύνορα και υπάρχουν ήδη αναφορές για την παρουσία τους στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, τα οποία ο Πούτιν αναγνώρισε ως ανεξάρτητα.

Οπως σημειώνει ο Guardian, ένας δυτικός αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται, είπε πως «στο εσωτερικό των ενόπλων δυνάμεων και των δυνάμεων ασφαλείας της Ρωσίας, υπάρχουν στοιχεία, που έχουν σοβαρές αμφιβολίες για το σχέδιο της εισβολής και την αποτελεσματικότητά του», προσθέτοντας ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών είναι απόλυτα σίγουρες για αυτή την πληροφορία.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι δεν έχει στη διάθεσή της αποδεικτικά στοιχεία για αυτή την πληροφορία.

Το τελευταίο διάστημα, Αμερικανοί και Βρετανοί, αλλάζοντας την μέχρι τώρα τακτική τους, ανακοινώνουν κάποιες πληροφορίες που τους παρέχουν οι μυστικές τους υπηρεσίες, η οποία είναι μέρος μίας γενικότερης προσπάθειας της Δύσης να φανεί ότι γνωρίζει τις προθέσεις και τα σχέδια της Ρωσίας για την Ουκρανία.

Η εισβολή στην Ουκρανία είναι ένα μεγάλο ρίσκο για τη Ρωσία, καθώς θα πρόκειται για τον μεγαλύτερο πόλεμο στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Θα φέρει αντιμέτωπους , από τη μία πλευρά, 150.000 ρώσους στρατιώτες και 30.000 αυτονομιστές και από την άλλη, 145.000 ουκρανούς στρατιώτες και δεκάδες χιλιάδες παραστρατιωτικούς, οι περισσότεροι με στρατιωτική εμπειρία.

Οι Βρετανοί τονίζουν ότι η απόφαση για την εισβολή είναι ειλημμένη από το Κρεμλίνο, όπως φάνηκε και με την κλιμάκωση της έντασης τα τελευταία 24ωρα στο Ντονμπάς, την οποία οι Ρώσοι είχαν σχεδιάσει να χρησιμοποιήσουν ως πρόφαση, σύμφωνα με τη Δύση. Στο ίδιο πλαίσιο θεωρούν πως έγινε και η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας των περιοχών των αυτονομιστών από τη Μόσχα.

«Οι πληροφορίες μας δείχνουν ότι η Ρωσία σκοπεύει να εισβάλει και ότι το σχέδιο του Προέδρου Πούτιν έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζεται. Βλέπουμε στοιχεία από το (σύνηθες) σχέδιο δράσης των Ρώσων, που θα περιμέναμε να δούμε σε αυτές τις περιπτώσεις, να εξελίσσονται σε πραγματικό χρόνο», δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...