943
Η Ελλάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους τουρίστες, ολοκληρώνοντας εγκαίρως το εμβολιαστικό πρόγραμμά της (φωτογραφία αρχείου από τη Σαντορίνη) | Intime

Βρετανία: Το εμβόλιο φέρνει… μπαράζ κρατήσεων για θερινές διακοπές

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2021, 15:07
Η Ελλάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους τουρίστες, ολοκληρώνοντας εγκαίρως το εμβολιαστικό πρόγραμμά της (φωτογραφία αρχείου από τη Σαντορίνη)
|Intime

Βρετανία: Το εμβόλιο φέρνει… μπαράζ κρατήσεων για θερινές διακοπές

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2021, 15:07

Μεγάλη αύξηση στις κρατήσεις για διακοπές αναφέρουν ταξιδιωτικά γραφεία στη Βρετανία, καθώς το εμβόλιο του κορονοϊού αναπτερώνει τις ελπίδες για επιστροφή στην κανονικότητα, η οποία θα αρχίσει, όπως όλα δείχνουν, με τις… καλοκαιρινές διακοπές!

Μάλιστα, οι κρατήσεις στη Βρετανία συνδέονται άμεσα με αυτούς που κάνουν το εμβόλιο ή με αυτούς που είναι οι επόμενοι στη λίστα της κυβέρνησης για να εμβολιαστούν.

«Η ομοσπονδία ταξιδιωτικών γραφείων Abta ανακοίνωσε ότι τα μέλη της δηλώνουν ότι άτομα άνω των 50 ετών, αντιπροσωπεύουν ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό που έκανε τα προηγούμενα χρόνια πρόωρα κρατήσεις για τις διακοπές του», γράφει ο Guardian.

Το Saga, ταξιδιωτικό γραφείο που εξειδικεύεται στις διακοπές για άτομα άνω των 50 ετών, αναφέρει αυξημένες κρατήσεις όχι μόνο για αυτή τη χρονιά, αλλά και για την επόμενη.

Η κίνηση στην ιστοσελίδα κρατήσεων της εταιρείας σημείωσε αύξηση 16% στη διάρκεια των πρώτων δύο εβδομάδων του έτους, σε σύγκριση με τις πρώτες δύο εβδομάδες του Δεκεμβρίου, ενώ οι πωλήσεις μέσω του Saga διπλασιάστηκαν κατά το ίδιο διάστημα.

Μάλιστα, η αύξηση στις κρατήσεις έρχεται παρά τις προειδοποιήσεις του υπουργού Εξωτερικών, Ντόμινικ Ράαμπ ότι οι πολίτες δεν θα πρέπει να σκέφτονται ακόμη τις καλοκαιρινές διακοπές εξαιτίας των ταξιδιωτικών περιορισμών και ενώ ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ είπε τη Δευτέρα ότι οι διακοπές στο εξωτερικό δεν θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες.

Οι κρατήσεις για μακρινά ταξίδια κατά τη διάρκεια του 2022 παρουσιάζουν επίσης μεγάλη αύξηση, δείχνοντας ότι οι άνθρωποι ανυπομονούν για ένα «ταξίδι ζωής», σύμφωνα πάντα με το Saga. Παράλληλα, ακόμη και οι κρατήσεις για πιο κοντινούς προορισμούς αφορούν μεγαλύτερα διαστήματα διαμονής από ό,τι συνήθως.

Περισσότερες ημέρες

Το Saga ανέφερε επίσης ότι αυξημένες είναι και οι ημέρες διαμονής που αναζητούν οι Βρετανοί. Το 70% των κρατήσεων για κοντινούς προορισμούς ξεπερνά τις 21 διανυκτερεύσεις.

«Πολλοί από τους πελάτες μας ελπίζουν ότι θα είναι σε θέση να ταξιδέψουν και πάλι σύντομα, με το εμβόλιο να τους χαρίζει την αισιοδοξία που χρειάζονται για να αρχίσουν να κάνουν σχέδια», εξηγεί στον Guardian ο Κρις Σάιμοντς, διευθύνων σύμβουλος του Saga.

«Φυσικά, δεδομένου ότι εξυπηρετούμε αποκλειστικά άτομα άνω των 50 ετών, πολλοί από τους πελάτες μας έχουν σειρά προτεραιότητας για το εμβόλιο, πράγμα που τους επιτρέπει να αισθάνονται σίγουροι ότι μπορούν να αρχίσουν να σκέφτονται και πάλι τα ταξίδια, αλλά και τη γενικότερη επιστροφή τους στην κανονικότητα», συμπληρώνει ο ίδιος.

Αύξηση παρατηρεί και η TUI, η οποία λέει ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας ταξιδιώτες έχουν μεγαλύτερα ποσοστά στις νέες κρατήσεις της σε σχέση με το συνηθισμένο μέσο όρο.

Εκπρόσωπος της εταιρείας τονίζει: «Παρατηρούμε αυξημένο ενδιαφέρον για διακοπές σε μια ηλικιακή ομάδα που μέχρι τώρα δεν ξεχώριζε, καθώς τα άτομα άνω των 50 ετών έχουν αρχίσει να κάνουν κρατήσεις. Υποθέτουμε ότι αυτό οφείλεται στα καλά νέα για το εμβόλιο. Από το τέλος του 2020 οι κρατήσεις αυτής της ηλικιακής ομάδας εκπροσωπούν το 50% των συνολικών κρατήσεων μέσω Διαδικτύου, καθώς οι πελάτες μας ανυπομονούν για ηλιόλουστες διακοπές στη διάρκεια του καλοκαιριού, ιδιαιτέρως στην Ελλάδα, στην Τουρκία και στις Βαλεαρίδες Νήσους».

Επιπλέον, ανέφερε ότι και οι δικοί της πελάτες προχωρούν σε κρατήσεις για μεγαλύτερα διαστήματα σε σχέση με το παρελθόν, με πολλούς να επιλέγουν διαμονή 10, 11 ή 14 ημερών, αντί για επτά. Η εταιρεία υποθέτει ότι στόχος τους είναι να αναπληρώσουν τις χαμένες διακοπές του 2020.

Από την πλευρά της η αεροπορική εταιρεία EasyJet σημειώνει ότι οι κρατήσεις στο δίκτυό της για τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι 250% αυξημένες σε σχέση με τις αντίστοιχες τον Ιανουάριο της περυσινής χρονιάς, δηλαδή πριν από την έναρξη των ταξιδιωτικών περιορισμών λόγω κορονοϊού.

Ο επικεφαλής της εταιρείας, Γιόχαν Λούντγκρεν δηλώνει στον Guardian ότι «έχουμε δει τις κρατήσεις για διακοπές με την easyJet να αυξάνονται στους πελάτες άνω των 50 ετών τις τελευταίες εβδομάδες, σε σχέση με την περίοδο πριν από τα Χριστούγεννα, πράγμα που δείχνει την αύξηση της αυτοπεποίθησής τους λόγω του εμβολίου του κορονοϊού».

Ο Λούντγκρεν υποστηρίζει ότι υπάρχει «συσσωρευμένη ζήτηση», προσθέτοντας: «έχουμε δει ότι κάθε φορά που οι περιορισμοί χαλαρώνουν, οι άνθρωποι θέλουν να πάνε διακοπές όσο πιο γρήγορα γίνεται».

Και το Skyscanner, η ιστοσελίδα κρατήσεων για πτήσεις και ξενοδοχεία, αναφέρει ότι οι αναζητήσεις και οι κρατήσεις παραμένουν σε χαμηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα για αυτή την εποχή του χρόνου, όμως υπάρχουν ενδείξεις ότι η κίνηση αρχίζει να αυξάνεται.

Οι αναζητήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα αυξήθηκαν κατά 12% στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας και οι κρατήσεις κατά 7%, με τον Ιούλιο του 2021 να είναι ο πιο δημοφιλής μήνας.

Αλλες εταιρείες κάνουν λόγο για αύξηση των κρατήσεων για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο της φετινής χρονιάς, κάτι που σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες ελπίζουν ότι η ολοκλήρωση του προγράμματος εμβολιασμού θα φέρει και πλήρη άρση των μέτρων, άρα και ελεύθερες διακοπές.

Προς το παρόν πάντως, η Βρετανία αύξησε τα περιοριστικά μέτρα και ισχύουν νέοι κανόνες για την είσοδο στη χώρα, σύμφωνα με τους οποίους όποιος περνάει τα σύνορα θα πρέπει να διαθέτει αρνητικό τεστ κορονοϊού, με το πρόστιμο για τους παραβάτες να ανέρχεται στις 500 στερλίνες. Επιπλέον, όσοι φτάνουν στη χώρα θα πρέπει υποχρεωτικά να μπουν σε καραντίνα.

Αμεση η σχέση ανοσίας της χώρας και του τουρισμού

Κρισιμότατη για τον τουρισμό είναι η σωστή εκτέλεση του εμβολιαστικού προγράμματος. Αυτήν θα ακολουθήσει και η πορεία των κρατήσεων, εξηγεί στο Protagon ο Δημήτρης Τρυφωνόπουλος, πρώην γενικός γραμματέας του ΕΟΤ και ξενοδόχος στη Σαντορίνη.

«Πρόκειται για έναν κοινό παρονομαστή. Διότι οι επισκέπτες που έχουν κάνει το εμβόλιο της Covid και θέλουν να πάνε διακοπές, θα επιλέξουν μία από τις χώρες όπου οι πολίτες της που θα τους εξυπηρετήσουν, θα είναι επίσης εμβολιασμένοι. Είναι θέμα εμπιστοσύνης. Δυστυχώς όμως ήδη όμως υπάρχουν καθυστερήσεις και όλα πάνε πίσω. Μην ξεχνάμε πώς μετά τον εγκλεισμό υπάρχει τεράστια πρόθεση για να ταξιδέψει ο κόσμος και μάλιστα για πολλές ημέρες. Αν εμβολιαστούν πρώτοι οι ανταγωνιστές μας, που είναι οι Ιταλοί και οι Ισπανοί, θα το διαφημίσουν. Είναι σημαντικό να μην χάσουμε αυτό το μομέντουμ» εξηγεί ο κ. Τρυφωνόπουλος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...