412
Τουρίστες φωτογραφίζονται με φόντο το Στόουνχετζ | REUTERS

Βρετανία: Σπουδαία ανακάλυψη προϊστορικού μνημείου κοντά στο Στόουνχετζ

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2020, 16:31
Τουρίστες φωτογραφίζονται με φόντο το Στόουνχετζ
|REUTERS

Βρετανία: Σπουδαία ανακάλυψη προϊστορικού μνημείου κοντά στο Στόουνχετζ

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2020, 16:31

Μια σπουδαία ανακάλυψη ανακοίνωσαν αρχαιολόγοι στη Βρετανία, η οποία μπορεί να προσθέσει νέες ερμηνείες για το μυστηριώδες μνημείο του Στόουνχετζ.

Πρόκειται για μία μοναδική προϊστορική δομή από βαθιά πηγάδια που σχηματίζουν έναν κύκλο διαμέτρου δύο χιλιομέτρων γύρω από αρχαίο οικισμό κοντά στο Στόουνχετζ.

Η ανακάλυψη, που έχει ενθουσιάσει τους ειδικούς, ανοίγει νέους δρόμους έρευνας για την προέλευση και το νόημα του προϊστορικού μνημείου, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το πανεπιστήμιο του Σεντ Αντριους.

Πρόσφατες έρευνες και αναλύσεις ομάδας αρχαιολόγων από πολλά πανεπιστήμια αποκάλυψαν την παρουσία 20 έως 30 προϊστορικών πηγαδιών, διαμέτρου άνω των 10 μέτρων και βάθους πέντε μέτρων, που περικυκλώνουν τον νεολιθικό οικισμό στο Ντέρινγκτον Γουόλς και τον κυκλικό του φράκτη, κατασκευασμένο από ξύλινους στύλους.

Τα πηγάδια αυτά σχηματίζουν έναν κύκλο διαμέτρου δύο χιλιομέτρων γύρω από τον περίβολο του οικισμού του Ντέρινγκτον Γουόλς και του Γούντχετζ, σε απόσταση 3,2 χιλιομέτρων από το Στόουνχετζ. Η εκσκαφή τους έγινε πριν από περίπου 4.500 χρόνια, την εποχή της ανέγερσης του Ντέρινγκτον Γουόλς.

Με κίτρινες κηλίδες τα σημεία όπου έχουν βρεθεί τα πηγάδια, τα οποία σχηματίζουν έναν κύκλο διαμέτρου δύο χιλιομέτρων. Πάνω αριστερά, το Στόουνχετζ, και στη μέση, με κόκκινο κύκλο, ο κυκλικός φράκτης του οικισμού Ντέρινγκτον Γουόλς

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ο κύκλος αυτός των πηγαδιών είναι ενδεχομένως το όριο μίας ιερής ζώνης της νεολιθικής εποχής, που συνδέεται με την εμφάνιση των πρώτων γεωργών στην Βρετανία και την ανέγερση επιβλητικών λατρευτικών δομών.

«Ωστόσο, καμία προϊστορική δομή στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν ορίζει μία τόσο εκτεταμένη περιοχή, όπως ο κύκλος των πηγαδιών του Ντέρινγκτον, και αυτή η δομή είναι μέχρι σήμερα μοναδική», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Για τον Ρίτσαρντ Μπέιτς της σχολής Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Σεντ Αντριους, η ανακάλυψη αυτή «μας δίνει μία εικόνα του παρελθόντος που δείχνει μία κοινωνία πολύ πιο πολύπλοκη από αυτήν που θα μπορούσαμε ποτέ να φαντασθούμε».

«Προδήλως εξελιγμένες πρακτικές δείχνουν ότι οι άνθρωποι βρίσκονταν σε αρμονία με τα φυσικά φαινόμενα σε τέτοιο βαθμό, που εμείς μόλις μπορούμε να συλλάβουμε στον σύγχρονο κόσμο όπου ζούμε», δηλώνει ο Νικ Σνάσαλ, αρχαιολόγος του Νational Trust, που διαχειρίζεται το μνημείο του Στόουνχετζ.

«Ως ο τόπος όπου οι κατασκευαστές του Στόουνχετζ κατοικούσαν, το Ντέρινγκτον Γουόλς αποτελεί κλειδί για την ερμηνεία της ιστορίας της ευρύτερης περιοχής του Στόουνχετζ».

Η ανακάλυψη έγινε χωρίς ανασκαφές, με τη χρήση υπερσύγχρονης τεχνολογίας εξ αποστάσεως, όπως ραντάρ, μαγνητομετρία.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ο ακριβής και εξελιγμένος τρόπος με τον οποίο έχουν τοποθετηθεί τα πηγάδια, δείχνει ότι οι κάτοικοι της Βρετανίας στη νεολιθική εποχή χρησιμοποιούσαν ένα σύστημα υπολογισμού, σχεδιασμού και χάραξης σε μεγάλες αποστάσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...