446
Επιστροφή άρον άρον από την Πορτογαλία ώστε να αποφευχθεί η καραντίνα | REUTERS/Pedro Nunes/File Photo

Βρετανία: Εκανες και τις δύο δόσεις; Πηγαίνεις διακοπές (και στην Ελλάδα) χωρίς πρόβλημα

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2021, 12:10
Επιστροφή άρον άρον από την Πορτογαλία ώστε να αποφευχθεί η καραντίνα
|REUTERS/Pedro Nunes/File Photo

Βρετανία: Εκανες και τις δύο δόσεις; Πηγαίνεις διακοπές (και στην Ελλάδα) χωρίς πρόβλημα

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2021, 12:10

Η Βρετανία εξετάζει το ενδεχόμενο να χαλαρώσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, περιλαμβανομένου του να επιτρέψει σε όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 να χαρούν διακοπές στο εξωτερικό χωρίς επεμβατική γραφειοκρατία, ένα βήμα που δείχνει ότι τα διαβατήρια εμβολιασμού έχουν επιστρέψει σταθερά στην ατζέντα.

Την περασμένη εβδομάδα, χώρες στην Ευρωπαϊκή Ενωση συμφώνησαν να χαλαρώσουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς το καλοκαίρι, κάτι που θα επιτρέψει σε πλήρως εμβολιασμένους τουρίστες να αποφύγουν τα τεστ ή την καραντίνα και θα διευρύνει τον κατάλογο των περιφερειών της ΕΕ από τις οποίες είναι ασφαλές να ταξιδέψει κάποιος.

Η Βρετανία, όπου πάνω από τους μισούς ενήλικες έχουν εμβολιασθεί και με τις δύο δόσεις εμβολίου κατά της Covid-19, στο πλαίσιο του εμβολιαστικού προγράμματος της χώρας, εξετάζει τώρα παρόμοια σχέδια, σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph.

Ερωτηθείς σχετικά με το δημοσίευμα, ο υφυπουργός Οικονομικών Τζέσι Νόρμαν δήλωσε πως τίποτε δεν έχει αποκλεισθεί σχετικά με το πώς θα αρχίσουν και πάλι τα ταξίδια, όμως οι Αρχές θα είναι προσεκτικές όσον αφορά την κατάρτιση σχεδίων για τα αποκαλούμενα «διαβατήρια εμβολιασμού».

«Προσπαθούμε να κινηθούμε προσεκτικά και σταδιακά προς τη σωστή κατεύθυνση, έτσι δεν θα απέκλεια οτιδήποτε σε αυτό το σημείο», δήλωσε ο Νόρμαν στο Sky News, προσθέτοντας ότι ο ιός δεν είναι κάτι που θα μπορούσε να ελεγχθεί.

«Συνεπώς, δεν θα ήταν συνετό να δώσουμε απόλυτη ελευθερία ή να κάνουμε κάποια κατηγορηματική δήλωση τώρα».

Ο Νόρμαν δήλωσε πως είναι σημαντικό να εξετασθούν ζητήματα δικαιοσύνης για αυτούς που δεν τους έχουν ακόμη προσφερθεί εμβόλια ή δεν μπορούν να κάνουν εμβόλιο.

Βάσει των σχεδίων, οι άνθρωποι που έχουν κάνει δύο δόσεις εμβολίου κατά της Covid-19 θα επιτρέπεται να αποφύγουν την καραντίνα κατά την επιστροφή τους από τις χώρες που βρίσκονται στην πορτοκαλί λίστα επιδημιολογικού κινδύνου (όπως είναι η Ελλάδα), αν και θα εξακολουθήσουν να είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τεστ, αναφέρει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αξιωματούχοι εξακολουθούν να εξετάζουν το αν η εφαρμογή οποιουδήποτε νέου καθεστώτος θα περιοριστεί στους Βρετανούς που επιστρέφουν ή θα ισχύσει για όλες τις αφίξεις.

Η Βρετανία επέτρεψε την επανάληψη των διεθνών ταξιδιών τον περασμένο μήνα, όμως σχεδόν όλοι οι μείζονες προορισμοί βρέθηκαν εκτός του καταλόγου των χωρών που είναι ανοικτές για διακοπές χωρίς καραντίνα.

Βάσει του συστήματος που ισχύει τώρα, οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τις χώρες, που περιλαμβάνονται στον πράσινο κατάλογο, κάνουν τεστ για Covid-19, αλλά δεν απαιτείται να τεθούν σε καραντίνα. Οσοι φθάνουν από χώρες που βρίσκονται στον πορτοκαλί κατάλογο πρέπει να αυτοαπομονώνονται και οι αφίξεις από χώρες που περιλαμβάνονται στον κόκκινο κατάλογο πρέπει να τίθενται σε καραντίνα, σε ξενοδοχείο.

Εκτός από την Ελλάδα, στις χώρες που βρίσκονται στην πορτοκαλί λίστα περιλαμβάνονται η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία και οι ΗΠΑ. Πρόσφατα μπήκε και η Πορτογαλία, δημιουργώντας πολλά προβλήματα στην τουριστική βιομηχανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News