666
Ο Ντόμινικ Κάμινγκς μιλά στους δημοσιογράφους | Reuters

Βρετανία: Πλήρης στήριξη Τζόνσον στον Κάμινγκς, παρόλο που «έσπασε» την καραντίνα

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2020, 13:08
Ο Ντόμινικ Κάμινγκς μιλά στους δημοσιογράφους
|Reuters

Βρετανία: Πλήρης στήριξη Τζόνσον στον Κάμινγκς, παρόλο που «έσπασε» την καραντίνα

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2020, 13:08

Καμία πρόθεση δεν έχει ο Μπόρις Τζόνσον να παύσει τον Ντόμινικ Κάμινγκς, τον στενότερο συνεργάτη του, που παραβίασε τις οδηγίες της βρετανικής κυβέρνησης την περίοδο του lockdown.

Οπως αποκάλυψαν το Σάββατο βρετανικές εφημερίδες, στα τέλη Μαρτίου, ο Κάμινγκς ταξίδεψε 400 χιλιόμετρα στη βόρεια Αγγλία, ενώ η σύζυγός του είχε εμφανίσει συμπτώματα του κορονοϊού. Δύο ημέρες μετά το ταξίδι του, εμφάνισε και ο ίδιος συμπτώματα του κορονοϊού.

Ο Κάμινγκς, «εγκέφαλος» της εκστρατείας υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016, ταξίδεψε στην κομητεία Ντέραμ, παραβιάζοντας τους περιορισμούς στις μετακινήσεις που είχαν ήδη επιβληθεί στη χώρα.

Η Ντάουνινγκ Στριτ τόνισε ότι ο Κάμινγκς έκανε το ταξίδι για να διασφαλίσει ότι ο τετράχρονος γιος του είχε την κατάλληλη φροντίδα, καθώς η σύζυγός του νοσούσε από την Covid-19 και υπήρχε «μεγάλη πιθανότητα» ότι ο ίδιος ο Κάμινγκς θα αρρώσταινε.

«Συμπεριφέρθηκα λογικά και νόμιμα», είπε ο ανώτερος σύμβουλος του πρωθυπουργού σε δημοσιογράφους έξω από το σπίτι του, αφού τους είπε να μείνουν σε απόσταση δύο μέτρων σύμφωνα με τις κυβερνητικές οδηγίες.

Ερωτηθείς αν θα σκεφτεί τη θέση του, είπε: «Προφανώς όχι». Στη συνέχεια επέπληξε τους δημοσιογράφους για το ότι έκαναν λάθος για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016.

«Εσείς είστε μάλλον τόσο σωστοί για αυτό, όσο ήσασταν για το Brexit. Θυμάστε πόσο σωστοί ήσασταν όλοι για αυτό;» είπε με ειρωνικό τόνο.

Οι υπουργοί του Τζόνσον, όπως αναμενόταν, υποστήριξαν το «δεξί χέρι» του πρωθυπουργού.

«Μπορώ να σας πω ότι ο πρωθυπουργός παρέχει στον κ. Κάμινγκς την πλήρη υποστήριξή του», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει πότε ο πρωθυπουργός έμαθε για το ταξίδι του συμβούλου του.

Η Ντάουνινγκ Στριτ υπογράμμισε με ανακοίνωσή της αργά χθες ότι οι ενέργειες του Κάμινγκς ήταν σύμφωνες με τις κατευθυντήριες οδηγίες για τον κορονοϊό» και ανέφερε ότι οι εφημερίδες Guardian και Mirror, οι οποίες ανέφεραν για πρώτη φορά την υπόθεση, έκαναν «ψευδείς ισχυρισμούς».

«Γράφουν περισσότερες ανακριβείς ιστορίες, συμπεριλαμβανομένων ισχυρισμών ότι ο κ. Κάμινγκς επέστρεψε στο Ντέραμ αφού γύρισε στη δουλειά του στη Ντάουνινγκ Στριτ στις 14 Απριλίου», υπογράμμισε η Ντάουνινγκ Στριτ. «Δεν θα χάσουμε τον χρόνο μας απαντώντας σε ένα χείμαρρο ψευδών κατηγοριών για τον κ. Κάμινγκς από εφημερίδες που κάνουν εκστρατεία».

«Διώξτε τον Κάμινγκς»

Κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν από τον Τζόνσον να διώξει τον Κάμινγκς και οι Εργατικοί κάλεσαν τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, Μαρκ Σέντγουιλ, να ξεκινήσει έρευνα για το ταξίδι του συμβούλου.

«Ο βρετανικός λαός δεν περιμένει να υπάρχει ένας κανόνας για αυτόν και άλλος κανόνας για τον πλέον ανώτερο σύμβουλο του πρωθυπουργού», ανέφερε το Εργατικό Κόμμα.

Λίγες μέρες πριν το ταξίδι του Κάμινγκς, ο Τζόνσον επέβαλε ένα γενικό lockdown στο Ηνωμένο Βασίλειο και ζήτησε από τους ανθρώπους να μείνουν στο σπίτι τους. Είπε στις 23 Μαρτίου ότι οι άνθρωποι «δεν πρέπει να συναντούν μέλη της οικογένειας που δεν ζουν στο σπίτι σας».

Λίγο μετά την ανακοίνωση Τζόνσον ότι είχε διαγνωστεί με την Covid-19, ο Κάμινγκς έφυγε από την Ντάουνινγκ Στριτ στις 27 Μαρτίου και εμφάνισε συμπτώματα το Σαββατοκύριακο 28-29 Μαρτίου.

Οι κυβερνητικές κατευθυντήριες οδηγίες αναφέρουν ότι όσοι έχουν ή υποπτεύονται ότι έχουν τον ιό, πρέπει να θέσουν τον εαυτό τους σε απομόνωση για τουλάχιστον επτά ημέρες μαζί με όσους συγκατοικούν και να μην φύγουν από το σπίτι τους για οποιονδήποτε λόγο.

Το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες ζήτησαν επίσης την απόλυση Κάμινγκς.

Το ίδιο έκαναν και βουλευτές των Τόρις.

Ο Στιβ Μπέικερ, ένα από τα πλέον προβεβλημένα στελέχη που συμμετείχε στην εκστρατεία υπέρ του Brexit, ήταν ο πρώτος από τους συντηρητικούς βουλευτές που ζήτησαν την άμεση παραίτηση του συμβούλου του πρωθυπουργού.

«Βλέπω απλώς να συνεχίζεται αυτή η κουβέντα, τη μια μέρα μετά την άλλη, να σπαταλάμε τον χρόνο του κοινού, να καταναλώνουμε πολιτικό κεφάλαιο και να απομακρυνόμαστε από τα πραγματικά θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Κανείς δεν είναι αναντικατάστατος», είπε μιλώντας στο Sky News.

Αλλωστε υπάρχει και το προηγούμενο: Αλλα εξέχοντα στελέχη της κυβέρνησης παραιτήθηκαν μετά την παραβίαση των περιοριστικών μέτρων.

Ο επιδημιολόγος Νιλ Φέργκιουσον παραιτήθηκε από μέλος της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας της κυβέρνησης μετά την επίσκεψη της φίλης του στο σπίτι του. Η Αρχίατρος της Σκωτίας Κάθριν Κάλντεργουντ επίσης παραιτήθηκε, αφού πιάστηκε να ταξιδεύει στο εξοχικό της δύο συνεχόμενα Σαββατοκύριακα.