249
Ο Ντάγκλας Ρος με τον Μπόρις Τζόνσον, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας | Reuters

Βρετανία: Παραιτήθηκε υφυπουργός του Τζόνσον διαμαρτυρόμενος για τον Κάμινγκς

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2020, 13:31
Ο Ντάγκλας Ρος με τον Μπόρις Τζόνσον, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας
|Reuters

Βρετανία: Παραιτήθηκε υφυπουργός του Τζόνσον διαμαρτυρόμενος για τον Κάμινγκς

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2020, 13:31

Παραιτήθηκε, την Τρίτη, υφυπουργός της κυβέρνησης Τζόνσον, διαμαρτυρόμενος για την παραβίαση του lockdown από το δεξί χέρι του πρωθυπουργού, Ντόμινικ Κάμινγκς.

«Υπάρχουν σημεία στις εξηγήσεις που έδωσε (ο Κάμινγκς) με τα οποία έχω προβλήματα», εξήγησε μέσω του Twitter ο υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα Σκωτίας, Ντάγκλας Ρος την επομένη της συνέντευξης-ανάκρισης από τα ΜΜΕ, που έδωσε ο Κάμινγκς για να εξηγήσει τη θέση του.

«Κάτοικοι της περιφέρειάς μου δεν μπόρεσαν να αποχαιρετήσουν οικείους τους, οικογένειες δεν μπόρεσαν να πενθήσουν μαζί, άνθρωποι δεν μπόρεσαν να επισκεφθούν ασθενείς συγγενείς τους επειδή ακολούθησαν τις συστάσεις της κυβέρνησης», εξήγησε σε επιστολή του ο Ρος.

«Δεν μπορώ να τους πω πως είχαν όλοι άδικο και πως ένας σύμβουλος της κυβέρνησης είχε δίκιο», συνέχισε.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε: «Ο πρωθυπουργός θα ήθελε να ευχαριστήσει τον Ντάγκλας Ρος για τις υπηρεσίες του στην κυβέρνηση και λυπάται για την απόφασή του να παραιτηθεί από τη θέση του υφυπουργού, αρμόδιου για θέματα Σκωτίας».

Επειτα από τρεις ημέρες καταιγιστικών επικρίσεων από αντιπολίτευση, ΜΜΕ και πολίτες, ο Κάμινγκς, αρχιτέκτονας του Brexit, υποστήριξε τη Δευτέρα, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε, πως έδρασε με τρόπο «νόμιμο και λογικό», όταν διήνυσε 400 χιλιόμετρα παρά το lockdown που επέβαλλε στους Βρετανούς να μείνουν στο σπίτι.

Ο ίδιος εξήγησε πως, φοβούμενος πως έχει μολυνθεί από τον κορονοϊό, πήγε με τη γυναίκα του -η οποία ήταν επίσης άρρωστη- και τον τετράχρονο γιο τους στους γονείς του στο Ντέραμ, στη βορειοανατολική Αγγλία, επειδή αναζητούσε μια λύση για τη φύλαξη του παιδιού του. Δεν δήλωσε πως μετανιώνει ούτε ζήτησε συγγνώμη.