395
Ο καθηγητής Τζέιμς Ντιγκλ κρατά στα χέρια του το πόνημά του | thetimes.co.uk

Κυκλοφόρησε έπειτα από 170 χρόνια το νέο Cambridge Greek Lexikon

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2021, 14:19
Ο καθηγητής Τζέιμς Ντιγκλ κρατά στα χέρια του το πόνημά του
|thetimes.co.uk

Κυκλοφόρησε έπειτα από 170 χρόνια το νέο Cambridge Greek Lexikon

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2021, 14:19

Ο Οδυσσέας χρειάστηκε 20 χρόνια για να επιστρέψει στην πατρίδα του, από την ημέρα που έφυγε να πολεμήσει τους Τρώες. Τρία χρόνια περισσότερα χρειάστηκαν ο καθηγητής Αρχαίων Ελληνικών Τζέιμς Ντιγκλ και η ομάδα του για να ξαναγράψουν και να επικαιροποιήσουν το παρωχημένο Ελληνικό Λεξικό του Κέιμπριτζ, το οποίο είχε να ανανεωθεί από το 1843!

Οι Times αποκαλούν το εγχείρημα «ηρωικό» και δεν έχουν άδικο. Είναι η πρώτη «φρέσκια» ματιά των βρετανών ακαδημαϊκών στην ελληνική γλώσσα εδώ και 170 χρόνια. Και μάλιστα, στη νέα εκδοχή του, οι συγγραφείς δεν ωραιοποιούν τις βρισιές στη μετάφρασή τους, όπως έκαναν οι προκάτοχοί τους στην βικτωριανή εποχή, αλλά τις παραθέτουν με την πραγματική τους σημασία.

Η ιδέα για την ανανέωση του λεξικού ανήκε στον καθηγητή Τζον Τσάντγουικ – ο οποίος έχει πεθάνει.

Οταν ο Ντιγκλ ανέλαβε επικεφαλής της επιτροπής που επέβλεπε το έργο, το 1997, νόμιζε ότι η δουλειά του θα κρατούσε πέντε χρόνια. Γρήγορα, όμως, κατάλαβε ότι το λεξικό ήταν «πολύ απαρχαιωμένο στην έννοια, τον σχεδιασμό και το περιεχόμενο» και ότι η ομάδα θα έπρεπε να το γράψει από την αρχή.

Τα τελευταία 15 χρόνια, ο Ντιγκλ ασχολήθηκε αποκλειστικά με το λεξικό.

Ετσι προέκυψε το Cambridge Greek Lexicon των 1.500 σελίδων, με νέο περιεχόμενο, εμφάνιση και δομή, πολύ πιο φιλική προς τον χρήστη από τις παλιές εκδόσεις του 1843 και τη μικρότερη του 1889. Αποτελείται από δύο τόμους και περιέχει 37.000 λήμματα αρχαίων ελληνικών λέξεων, που προέρχονται από 90 συγγραφείς, από τα πρώτα κείμενα για τα ομηρικά έπη του 6ου αιώνα π.Χ. έως τον Πλούταρχο, τον 2ο αιώνα μ.Χ.

Ο εκδότης του λεξικού στον εκδοτικό οίκο του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, Μάικλ Σαρπ, δήλωσε ότι ήταν «ένα από τα πιο σημαντικά κλασικά βιβλία που έχουμε δημοσιεύσει ποτέ» και «ένα ορόσημο στην ιστορία των κλασικών».

Ο δε Ντέιβιντ Μπάτερφιλντ, λέκτορας στο Κέιμπριτζ, αποκάλεσε το λεξικό «τιτάνιο ακαδημαϊκό επίτευγμα, πηγή τεράστιας υπερηφάνειας και χαράς, το μεγαλύτερο έργο λεξικογραφίας πάνω στην ελληνική λογοτεχνία από τον 16ο αιώνα».

Ο καθηγητής Ρόμπιν Οσμπορν, πρόεδρος Κλασικών Σπουδών του Κέιμπριτζ, δήλωσε ότι το τμήμα επένδυσε στο νέο λεξικό για να «συμβάλει στη διδασκαλία της ελληνικής κατά τον επόμενο αιώνα. Το λεξικό είναι μια πηγή που θα επιτρέψει στους μαθητές την πρόσβαση στα αρχαία ελληνικά με μεγαλύτερη ασφάλεια και ευκολία. Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίζουμε να ασχολούμαστε με τη λογοτεχνία της Αρχαίας Ελλάδας, όχι ως κείμενα που έχουν μείνει ακίνητα σε έναν παρελθόντα κόσμο, αλλά που εμπλέκονται με τον κόσμο στον οποίο ζούμε».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...