427
Οι Βρετανοί ξεχύθηκαν στα σιντριβάνια στο Λονδίνο προσπαθώντας να βρουν λίγη δροσιά | REUTERS/Henry Nicholls

Ιστορικό ρεκόρ στη Βρετανία: Η θερμοκρασία ξεπέρασε για πρώτη φορά τους 40 βαθμούς Κελσίου

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2022, 16:40
Οι Βρετανοί ξεχύθηκαν στα σιντριβάνια στο Λονδίνο προσπαθώντας να βρουν λίγη δροσιά
|REUTERS/Henry Nicholls

Ιστορικό ρεκόρ στη Βρετανία: Η θερμοκρασία ξεπέρασε για πρώτη φορά τους 40 βαθμούς Κελσίου

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2022, 16:40

Θερμοκρασία ρεκόρ που ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου, καταγράφηκε την Τρίτη για πρώτη φορά στα χρονικά στη Βρετανία, όπως ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας.

Συγκεκριμένα, στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου καταγράφηκε θερμοκρασία 40,2 βαθμών Κελσίου στις 14:50 ώρα Ελλάδας.

Νωρίτερα, η μετεωρολογική υπηρεσία είχε ανακοινώσει ότι στο Τσάρλγουντ του Σάρεϊ, στη νότια Αγγλία, καταγράφηκαν 39,1 βαθμοί.

Το προηγούμενο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας ήταν 38,7 βαθμοί Κελσίου στον Βοτανικό Κήπο του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ το 2019.

Η Βρετανία έχει τεθεί σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης λόγω των πρωτοφανών θερμοκρασιών.

Ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς δήλωσε ότι θα χρειαστούν πολλά χρόνια πριν η Βρετανία μπορέσει να αναβαθμίσει πλήρως τις υποδομές της, ώστε αυτές να αντέχουν σε υψηλότερες θερμοκρασίας, αφού παρατηρήθηκαν ζημιές σε δύο τουλάχιστον διαδρόμους προσγείωσης-απογείωσης αεροσκαφών και σε σιδηροδρομικές ράγες. «Είδαμε αρκετά προβλήματα στις μεταφορές», δήλωσε. «Οι υποδομές, μεγάλος μέρος των οποίων χτίστηκαν στη βικτοριανή εποχή δεν είναι κατασκευασμένες να αντέχουν αυτού του είδους τις θερμοκρασίες».

Η άφιξη του κύματος καύσωνα, που αρχικά προκάλεσε πυρκαγιές σε όλη την Ευρώπη πριν φθάσει στη Βρετανία, έστρεψε την προσοχή στις δεσμεύσεις για καθαρές μηδενικές εκπομπές διοξειδίου άνθρακα από τους υποψήφιους διαδόχους του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Αφού ο Τζόνσον πρωτοστάτησε στην προσπάθεια για καθαρές μηδενικές εκπομπές, όταν η Βρετανία φιλοξένησε τη σύνοδο του Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα COP26 το 2021, κάποιοι από τους υποψήφιους αντικαταστάτες του εμφανίστηκαν πιο «χαλαροί» απέναντι στο θέμα και έθεσαν άλλες προκλήσεις της χώρας ως προτεραιότητα.

Η Κέμι Μπέιντενοκ, υποψήφια για την ηγεσία των Τόρις δήλωσε ότι πιστεύει στη μείωση των εκπομπών ρύπων αλλά δεν θεωρεί ότι ο στόχος αυτός θα πρέπει να επιτευχθεί σε βάρος της οικονομίας. Ο Εντ Μίλιμπαντ, πρώην ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος που είναι επικεφαλής της στρατηγικής του για την κλιματική αλλαγή, δήλωσε πως θεωρεί την πολιτική διαμάχη ιδιαίτερα ανησυχητική. «Εχεις υποψηφίους που φαίνεται να ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Αντί να κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση, στις δεσμεύσεις, δηλαδή, για μηδενικές καθαρές εκπομπές, εκείνοι κινούνται προς άλλη κατεύθυνση», δήλωσε στο BBC Radio.

Οικολόγοι ακτιβιστές από την Οργάνωση Extinction Rebellion έσπασαν τζαμαρίες στη News UK, που εκδίδει την ταμπλόιντ The Sun, για να διαμαρτυρηθούν για τον τρόπο που κάποια μέσα ενημέρωσης αντιμετωπίζουν το θέμα του καύσωνα. «Η Sun επέλεξε εικόνες γυναικών με μπικίνι, παραλιών και χαρούμενων παιδιών με παγωτά», ανέφερε η οργάνωση.

Οι υψηλές θερμοκρασίες ανάγκασαν την εταιρία σιδηροδρομικού δικτύου να εκδώσει προειδοποίηση «Μην Ταξιδεύετε» για τις υπηρεσίες προς τα βόρεια του Λονδίνου.

Χθες, στο αεροδρόμιο Λούτον ανεστάλησαν πτήσεις καθώς εντοπίστηκε πρόβλημα στην επιφάνεια του διαδρόμου προσγείωσης-απογείωσης.

Τέλος, τουλάχιστον ένας μεγάλος ζωολογικός κήπος στο Τσέστερ ανακοίνωσε ότι θα κλείσει, ενώ ο ζωολογικός κήπος στο Μπρίστολ ανακοίνωσε ότι σε κάποια ζώα προσφέρονται γλειφιτζούρια πάγου με λαχανικά και φύλλα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...