369
H Αννα μετά τη μεταμόσχευση μπροστά στην είσοδο του Νοσοκομείου Παίδων Great Ormond Street Hospital | Facebook/Jason Hadley

Βρετανία: Η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς από νεκρό δότη σε παιδί

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2021, 15:51
H Αννα μετά τη μεταμόσχευση μπροστά στην είσοδο του Νοσοκομείου Παίδων Great Ormond Street Hospital
|Facebook/Jason Hadley

Βρετανία: Η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς από νεκρό δότη σε παιδί

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2021, 15:51

Την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση καρδιάς από νεκρό (πτωματικό) δότη σε μία 15χρονη από το Γουόρτσεστερ της Αγγλίας ανακοίνωσαν βρετανοί ειδικοί. Η ανήλικη βρισκόταν εδώ και δύο χρόνια στη λίστα αναμονής για μόσχευμα και η πάθησή της χαρακτηριζόταν ως τελικού σταδίου, κάτι που σημαίνει ότι ο χρόνος της τελείωνε…

Σήμερα, η 16χρονη πλέον Αννα Χάντλεϊ είναι απολύτως υγιής και παίζει και πάλι χόκεϊ, όπως γράφουν οι Times του Λονδίνου.

Μεταμόσχευση καρδιάς από νεκρό δότη είχε πραγματοποιηθεί μόνο σε ενήλικες και αυτή είναι η πρώτη επέμβαση που πραγματοποιήθηκε παγκοσμίως σε παιδί.

Καθώς η καρδιά πρέπει να πάλλεται, δηλαδή να είναι ζωντανή όταν πραγματοποιείται η μεταμόσχευση, οι γιατροί χρησιμοποιούν μία πρωτοποριακή συσκευή, με την οποία καταφέρνουν, πρώτον, να αναζωογονήσουν τις καρδιές από δωρητές που είχαν χάσει τη ζωή τους και, δεύτερον, να τις διατηρήσουν ζωντανές μέχρι τη μεταμόσχευση.

Φωτογραφία της Αννας που δημοσίευσε ο πατέρας της Τζέισον στο Facebook

Η επέμβαση μεταμόσχευσης καρδιάς της Αννας διήρκεσε πέντε ώρες και 24 ώρες αργότερα η μικρή καθόταν στο κρεβάτι του νοσοκομείου και μιλούσε με τη γιαγιά της. Δεκαπέντε μέρες αργότερα μετά βγήκε από το νοσοκομείο και σε περίπου δύο μήνες έπαιζε και πάλι μαζί με τις φίλες της.

Η επέμβαση στην Αννα έγινε πριν από ένα χρόνο, αλλά ανακοινώθηκε πρόσφατα. Από τότε και εν μέσω πανδημίας, οι ειδικοί από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της Βρετανίας έχουν εφαρμόσει τη μέθοδο σε ακόμη έξι παιδιά ηλικίας από 12 έως 16 ετών.

«Η νέα τεχνική θα μπορούσε να σώσει πολλές ζωές σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο δρ Τζον Φόρσαϊθ, ιατρικός διευθυντής για τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις στη Βρετανία.

Η πρώτη μεταμόσχευση από νεκρό δότη σε ενήλικα είχε πραγματοποιηθεί το 2014 στη Αυστραλία, ενώ στην Ευρώπη πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Κέιμπριτζ, το 2015.

Προς το παρόν θεωρείται σχετικά νέα μέθοδος και εφαρμόζεται μόνο σε πέντε χώρες: Βρετανία, ΗΠΑ, Βέλγιο, Αυστρία και Αυστραλία.

Το Σύστημα Φροντίδας Οργάνων (OGS), όπως ονομάζεται η συσκευή που διατηρεί ζωντανά τα ανθρώπινα όργανα, αναπτύχθηκε από εταιρεία στις ΗΠΑ και στην πραγματικότητα μιμείται τη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, κρατώντας έτσι την καρδιά ζεστή, ενώ παράλληλα τής επιτρέπει να πάλλεται, αφού δημιουργεί ενός τύπου τεχνητή κυκλοφορία του αίματος, σύμφωνα με τον Guardian.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...