372
Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι δεν υπάρχει λόγος για αποκλεισμό των Βρετανών, λόγω υψηλού ποσοστού εμβολιασμένων | UK Parliament/Jessica Taylor/Handout via REUTERS

Βρετανία: Αντιδράσεις για την πρόταση Μέρκελ να μπαίνουν σε καραντίνα οι βρετανοί ταξιδιώτες στην ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2021, 16:43
Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι δεν υπάρχει λόγος για αποκλεισμό των Βρετανών, λόγω υψηλού ποσοστού εμβολιασμένων
|UK Parliament/Jessica Taylor/Handout via REUTERS

Βρετανία: Αντιδράσεις για την πρόταση Μέρκελ να μπαίνουν σε καραντίνα οι βρετανοί ταξιδιώτες στην ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2021, 16:43

Θύμωσαν οι Βρετανοί με τη δήλωση της Ανγκελα Μέρκελ, την Τετάρτη, ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να επιβάλουν αυστηρή καραντίνα στους ταξιδιώτες από τη Βρετανία, όπως κάνει η Γερμανία, λόγω της κυρίαρχης στο νησί, επικίνδυνης μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού.

Τη θέση της αυτή επανέλαβε και την Πέμπτη, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ τον κώδωνα του κινδύνου για την μετάλλαξη Δέλτα έκρουσε και ο Εμανουέλ Μακρόν.

Η Μέρκελ αναμένεται να πιέσει τις χώρες του Νότου, Πορτογαλία, Ισπανία και Ελλάδα, που έχουν ανοίξει για τους Βρετανούς. Ειδικά στην Πορτογαλία, που ήταν η πρώτη που άφησε βρετανούς τουρίστες στο έδαφός της χωρίς καραντίνα, σχεδόν επτά στα 10 νέα κρούσματα είναι της μετάλλαξης Δέλτα.

Υπενθυμίζεται ότι το Βέλγιο και η Αυστρία έχουν εδώ και μέρες απαγορεύσει τις πτήσεις από Βρετανία, για τον ίδιο λόγο, ενώ εκτός από τη Γερμανία, Ιταλία και Πολωνία υποχρεώνουν τους ταξιδιώτες από Βρετανία σε καραντίνα.

Την Πέμπτη, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι χάρη στον εμβολιασμό της μεγαλύτερης μερίδας των Βρετανών, «υπάρχει πραγματική ευκαιρία να ανοίξουμε τα ταξίδια» στο εξωτερικό. Αργότερα, την ίδια ημέρα, αναμένεται να προστεθούν νέες χώρες στην πράσινη λίστα των Βρετανών, όπως οι Βαλεαρίδες Νήσοι (Μαγιόρκα, Μενόρκα, Ιμπιζα), η Μάλτα και νησιά της Καραϊβικής, ανέφεραν οι Times. Οσοι πλήρως εμβολιασμένοι Βρετανοί επιστρέφουν από πράσινες χώρες, δεν χρειάζεται να παραμείνουν σε καραντίνα.

Ερωτηθείς για τη δήλωση Μέρκελ, ο Τζόνσον απάντησε: «Πιστεύω ότι υπάρχει πραγματική ευκαιρία να ανοίξουμε τα ταξίδια για όλους τους πλήρως εμβολιασμένους. Το 60% του πληθυσμού μας είναι πλήρως εμβολιασμένο και το 83% έχουν κάνει μία δόση. Δεν λέω, όμως, ότι αυτό το καλοκαίρι θα είναι όπως πριν από τον κορονοϊό, όσον αφορά τα ταξίδια, θα είναι διαφορετικό».

Λίγο νωρίτερα, δηλώσεις είχε κάνει και ο βρετανός υπουργός Περιβάλλοντος, Τζορτζ Γιούστις, φανερά ενοχλημένος από τη γερμανίδα καγκελάριο: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο (να κλείσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα για τους Βρετανούς), αφού έχουμε υψηλή εμβολιαστική κάλυψη. Φυσικά, εξαρτάται από τις άλλες χώρες το τι θα αποφασίσουν».

Το Ισραήλ, πάντως, που είχε ανακοινώσει ότι θα δεχτεί βρετανούς τουρίστες από την 1η Ιουλίου, μετέθεσε την ημερομηνία κατά έναν μήνα, καθώς για τρίτη συνεχή ημέρα, κατέγραψε πάνω από 100 νέα κρούσματα, πολλά από τα οποία της μετάλλαξης Δέλτα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...