540
Το λογοπαίγνιο στο πλακάτ βράχηκε από την μπόρα αλλά παραμένει ευδιάκριτο: «Να είσαι όπως ο Τζο» αναγράφεται πλάι στο πρόσωπο του Τζο Τζόνσον, και «όχι χαζός» όπως αναγράφεται πλάι στο πρόσωπο του Μπόρις | REUTERS/Henry Nicholls

Βρετανία: Aλλος ο Τζο Τζόνσον και άλλος ο Μπόρις…

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2018, 22:29
Το λογοπαίγνιο στο πλακάτ βράχηκε από την μπόρα αλλά παραμένει ευδιάκριτο: «Να είσαι όπως ο Τζο» αναγράφεται πλάι στο πρόσωπο του Τζο Τζόνσον, και «όχι χαζός» όπως αναγράφεται πλάι στο πρόσωπο του Μπόρις
|REUTERS/Henry Nicholls

Βρετανία: Aλλος ο Τζο Τζόνσον και άλλος ο Μπόρις…

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2018, 22:29

Τις προάλλες άλλος ένας Τζόνσον παραιτήθηκε. Τον περασμένο Ιούλιο ήταν ο Μπόρις που εγκατέλειψε τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, την περασμένη Παρασκευή ήταν ο μικρός αδελφός, ο Τζο, που άφησε τον θώκο του υφυπουργού Μεταφορών. Αλλά οι ομοιότητες σταματούν εδώ: επειδή οι δυο τους ανήκουν σε αντίπαλα στρατόπεδα, μέλη της πλέον παράδοξης πολιτικής οικογενείας της Βρετανίας, στην οποία περιλαμβάνεται και η αδελφή τους, η Ρέιτσελ, και ο πατέρας τους, ο Στάνλεϊ.

Τα παραπάνω γράφει ο ανταποκριτής στο Λονδίνο της ιταλικής εφημερίδας Corriere della Sera με την ευκαιρία της παραίτησης του Τζο, διεκτραγωδώντας τις αντιθέσεις στον χαρακτήρα και στις σχέσεις των αδελφών Τζόνσον.

Ο Μπόρις και ο Τζο, χωρίς να έχουν μεταξύ τους στοιχειώδεις επαφές εδώ και επτά χρόνια, γράφει, είχαν παρόμοια σταδιοδρομία. Είναι αδέλφια πάντα, αλλά εντελώς διαφορετικοί τύποι: πληθωρικός και γκαφατζής ο ένας, εσωστρεφής και εγκεφαλικός ο άλλος. Ο Τζο θεωρείται ο «έξυπνος των Τζόνσον», έχει μάλιστα επαινεθεί στη ζωή του για τις επιδόσεις του, κάτι που δημιούργησε ένα φθονερό κόμπλεξ στον Μπόρις – με την… ευγενική υποδαύλιση της Ρέιτσελ.

Το Κολέγιο Ιτον και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης φιλοξένησαν αμφοτέρους, ενώ η Ρέιτσελ φοίτησε στο Σεν Πολ, δηλαδή σε ένα από τα καλύτερα σχολεία Θηλέων στην Αγγλία. Ως φοιτητές στην Οξφόρδη, τα δύο αδέλφια ήταν μέλη του γνωστού «Bullingdon Club», μίας λέσχης όπου τα προνομιούχα πλουσιόπαιδα, κατά την τελετή μύησής τους, υποχρεώνονταν να κάψουν χαρτονομίσματα 50 λιρών στα μούτρα κάποιων φουκαράδων, συνήθως αστέγων.

Μία «κούκλα Μπόρις» ύψους 11 μέτρων που σατιρίζει τον ευρωσκεπτικισμό του Μπόρις Τζόνσον κατά τα αποκαλυπτήριά της τον περασμένο Οκτώβριο (REUTERS/Henry Nicholls)

Μετά την αποφοίτησή τους από το φημισμένο βρετανικό πανεπιστήμιο και πριν από την είσοδό τους στην πολιτική, ασχολήθηκαν με τη δημοσιογραφία: ο Μπόρις έστελνε στην εφημερίδα Telegraph «πολεμικές» ανταποκρίσεις από τις… Βρυξέλλες, και σιγά σιγά έγινε ο γνωστός σε όλους ευρωσκεπτικιστής, ενώ ο Τζο, πιο μετρημένος, συνεργάστηκε με τους Financial Times ενώ σπούδασε μπίζνες στο INSEAD, στο Παρίσι, και στο γαλλόφωνο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών.

Ο Τζο Τζόνσον και ο πατέρας του Στάνλεϊ Τζόνσον αποχωρούν από τα γραφεία του BBC το περασμένο Σάββατο (REUTERS/Henry Nicholls)

Με τέτοιο υπόβαθρο, ο Τζο έγινε ευρωπαϊστής, σε πλήρη αντίθεση με τον Μπόρις, τον πρωταγωνιστή του Brexit. Με την παραίτησή του δε, την περασμένη Παρασκευή, ο Τζο έθεσε ζήτημα δημοκρατικότητας και ζήτησε να διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα για το επίμαχο θέμα, αν θα αποχωρήσει η Βρετανία από την ΕΕ και πώς θα αποχωρήσει ή αν θα παραμείνει στους κόλπους της. Επ’ αυτού συμφωνεί με την αδελφή του, η οποία έκανε και αυτή λαμπρή καριέρα αρθρογράφου στον βρετανικό Τύπο και έφτιαξε ένα όνομα πιο προοδευτικό σε σχέση με τα δυο της αδέλφια – η Ρέιτσελ σκοπεύει να εγκαταλείψει τους Τόρις για το χατίρι των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Μέχρι στιγμής, η πολιτική καριέρα του Τζο θα έλεγε κανείς ότι, ως προς τη φήμη τουλάχιστον, σκιάζεται από το εκτόπισμα του Μπόρις. Ομως η κίνησή του να παραιτηθεί με φιλοευρωπαϊκό προφίλ του ανοίγει τον δρόμο ώστε κάποτε να ηγηθεί μιας βρετανικής παράταξης με ευρωπαϊκό προπσανατολισμό. Και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει όταν ανατραπεί η παρούσα πολιτική κατάσταση πραγμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Και πρωθυπουργός μπορεί να γίνει ο Τζο…

Διότι μιλάμε για μία φαντασμαγορική οικογένεια, καταλήγει ο ανταποκριτής της Corriere della Sera.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...