279
Υπάρχουν «βάνδαλοι με πολιτικά κίνητρα» προειδοποιεί η αστυνομία, αλλά η Μάργκαρετ Θάτσερ αδιαφορεί | Υοutube

Βρετανία: Ακόμη και χάλκινη, η Σιδηρά Κυρία παραμένει αγέρωχη

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2019, 08:30
Υπάρχουν «βάνδαλοι με πολιτικά κίνητρα» προειδοποιεί η αστυνομία, αλλά η Μάργκαρετ Θάτσερ αδιαφορεί
|Υοutube

Βρετανία: Ακόμη και χάλκινη, η Σιδηρά Κυρία παραμένει αγέρωχη

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2019, 08:30

Υστερα από απόφαση των αρχών της πόλης Γκράγχαμ, στην αγγλική κομητεία Λίνκολνσαϊρ, το άγαλμα της Μάργκαρετ Θάτσερ θα στηθεί σε ένα πάρκο της γενέτειράς της, έξω από το τοπικό μουσείο.

Αν και η αείμνηστη πρωθυπουργός της Βρετανίας έμεινε στην ιστορία ως Σιδηρά Κυρία, το ύψους τριών μέτρων άγαλμά της θα είναι χάλκινο.

Το άγαλμα της Σιδηράς Κυρίας και ο δημιουργός του, Ντάγκλας Τζένινγκς (Wikipedia)

Το γλυπτό αυτό, έργο του διακεκριμένου καλλιτέχνη Ντάγκλας Τζένινγκς, αρχικά προοριζόταν να σταθεί στην πλατεία του Κοινοβουλίου του Λονδίνου – κάτι που τελικά δεν έγινε. Θα τοποθετηθεί έξω από το Μουσείο του Γκράγχαμ, δίπλα στο άγαλμα του Ισαάκ Νεύτωνος ο οποίος είχε ζήσει στο Γκράγχαμ ως μαθητής. Η σχετική απόφαση ελήφθη στη βάση τού ότι έτσι θα αυξηθεί ο τουρισμός στην περιοχή, συνεπώς και τα έσοδα, παρά τις προειδοποιήσεις της αστυνομίας ότι θα μπορούσε να καταστεί και «στόχος βανδάλων με πολιτικό κίνητρο».

Αντιρρήσεις εκφράστηκαν όμως και από άλλες πλευρές. Μέλη της Αυτοδιοίκησης πρόβαλαν το επιχείρημα «αυτό είναι ένα άγαλμα που δεν θέλει κανένας άλλος», επικεντρώνοντας στην ιστορική απεργία των ανθρακωρύχων που διέλυσε η Θάτσερ και σε άλλες ενοχλητικές για τα σημερινά στάνταρ πτυχές της συντηρητικής διακυβέρνησής της, όπως η αντιπάθεια προς τους ομοφυλόφιλους.

Οι άνθρωποι του μουσείου που «έτρεξαν» την υπόθεση του αγάλματος διατείνονται ότι αυτό μπορεί να φέρει λεφτά στην περιοχή, δηλώνοντας ότι τουρίστες από όλον τον κόσμο ρωτούν γιατί δεν υπάρχει εκεί άγαλμα της Θάτσερ.

Η χρηματοδότηση του πρότζεκτ προέρχεται από το ίδρυμα Public Appeal Memorial που ασχολείται με τα μνημεία ιστορικών προσωπικοτήτων, και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί δημόσια κονδύλια.

Προς το παρόν το άγαλμα βρίσκεται στο χυτήριο.

Την είδηση περιγράφoυν ο Guardian και το ΒΒC.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...