463
Ο πρώην ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον, ένα από τα φαβορί για τη διαδοχή της Μέι σε κόμμα και κυβέρνηση | REUTERS / Hannah McKay

Βρετανία: Δέκα Τόρις για τις θέσεις της Μέι στο κόμμα και στην Ντάουνινγκ Στριτ

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2019, 21:30
Ο πρώην ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον, ένα από τα φαβορί για τη διαδοχή της Μέι σε κόμμα και κυβέρνηση
|REUTERS / Hannah McKay

Βρετανία: Δέκα Τόρις για τις θέσεις της Μέι στο κόμμα και στην Ντάουνινγκ Στριτ

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2019, 21:30

Τους δέκα υποψηφίους οι οποίοι έλαβαν το χρίσμα ώστε να διεκδικήσουν τους θώκους της Τερέζα Μέι στο κόμμα και στην κυβέρνηση ανακοίνωσαν το απόγευμα της Δευτέρας 10 Ιουνίου οι Συντηρητικοί.

Οι υποψήφιοι είναι: Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ο νυν υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ, ο πρώην υπουργός Brexit Ντομινίκ Ράαμπ, ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, ο υπουργός Εσωτερικών Σαγίντ Τζαβίντ, ο υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Ρόρι Στιούαρτ, η πρώην υπουργός Εστερ ΜακΒέι, η πρώην υπουργός Αντρια Λίντσομ και ο βουλευτής Μαρκ Χάρπερ.

Οι Τόρις θα διεξαγάγουν τον πρώτο γύρο ψηφοφορίας την ερχόμενη Πέμπτη. Οι δύο πρώτοι σε ψήφους θα περάσουν στον δεύτερο γύρο.

Στο… μπαρ της λέσχης

Πριν από την ανακοίνωση των ονομάτων υπήρξαν δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο τα οποία στηλίτευσαν τη νοοτροπία των Συντηρητικών και τις μεθοδεύσεις τους. Οι λονδρέζικοι Times μάλιστα δεν δίστασαν να χαρακτηρίσουν τις παρασκηνιακές και αδιαφανείς ενέργειες των Τόρις «πρόκληση κατά της δημοκρατίας».

Εγραψαν: «Οι Συντηρητικοί αντιμετωπίζουν την όλη διαδικασία λες και πρόκειται για γκολφ: τα μέλη της ιδιωτικής λέσχης θα αποφασίσουν για τον πρόεδρό της κουτσοπίνοντας στο μπαρ. Αν και η λαϊκή εμπιστοσύνη στις πολιτικές ηγεσίες στο Νησί είναι πολύ μικρή, οι Τόρις θεωρούν τους ψηφοφόρους δεδομένους. Κινούνται χωρίς διαφάνεια, παρασκηνιακά, δεν συνομιλούν μπροστά σε κοινό. Μιλούν σε πηγαδάκια μεταξύ τους οι βουλευτές, μακριά από τον κόσμο.

»Στις ΗΠΑ και σε πολλές άλλες δημοκρατίες», τονίζει η εφημερίδα, «ένας μακρύς κατάλογος υποψηφίων που εμφανίζονται στην τηλεόραση μαζί για μερικές ώρες δεν θεωρείται πρόβλημα. Ομως οι Τόρις δεν νοιάζονται. Μόνο οι Συντηρητικοί βουλευτές γνωρίζουν τι γίνεται. Οι δημοσιογράφοι στέκονται έξω από τις κλειστές αίθουσες και περιμένουν υπομονετικά να βγει ένας ευγενικός βουλευτής για να τους κατατοπίσει σχετικά με τις θέσεις των διαφόρων υποψηφίων για την ηγεσία».

Κοκαΐνη και ειρωνείες

Ο Μάικλ Γκόουβ, ένας εκ των δέκα υποψηφίων, παραδέχθηκε ότι έκανε λάθος όταν ήταν χρήστης κοκαΐνης προ εικοσαετίας, χλευάζοντας ταυτόχρονα τον αντίπαλό του στην κούρσα διαδοχής, Μπόρις Τζόνσον. Σε επίμονες ερωτήσεις για την υπόθεση χρήσης κοκαΐνης, όταν ασκούσε το δημοσιογραφικό επάγγελμα, ο Γκόουβ απάντησε ότι ήταν λάθος του και ότι πρέπει να κριθεί από την υπουργική θητεία του και μόνο.

Από τα σημαίνοντα στελέχη της εκστρατείας υπέρ του Brexit, ο Γκόουβ υπονόμευσε την προσπάθεια του Τζόνσον να εκλεγεί ηγέτης το 2016, αποσύροντας τη στήριξή του την τελευταία στιγμή και θέτοντας ο ίδιος υποψηφιότητα. Αυτό είχε αναγκάσει τον Τζόνσον να αποχωρήσει από την κούρσα.

Μιλώντας τη Δευτέρα για τον πρώην ΥΠΕΞ, ο Γκόουβ είπε ότι η Βρετανία χρειάζεται έναν σοβαρό ηγέτη και σαρκαστικά προσέθεσε: «Αν φθάσω στον τελευταίο γύρο, που είμαι σίγουρος ότι θα φτάσω, με αντίπαλο τον κύριο Τζόνσον, αυτό είναι που θα του πω: ‘Κύριε Τζόνσον, ό,τι και αν κάνετε, μην αποχωρήσετε, το ξέρω ότι το κάνατε στο παρελθόν και ξέρω ότι ίσως δεν πιστεύετε μέσα στην καρδιά σας ότι μπορείτε να το κάνετε, αλλά τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος αξίζουν μια επιλογή’».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...