348
Φωτιά στο δάσος του Αμαζονίου, η πραγματικότητα που δεν θέλει να δει ο βραζιλιάνος υπουργός | REUTERS/Bruno Kelly

Βραζιλιάνος υπουργός προκαλεί: «Ποια κλιματική αλλαγή; Δεν ήρθε το τέλος του κόσμου!»

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2019, 07:57
Φωτιά στο δάσος του Αμαζονίου, η πραγματικότητα που δεν θέλει να δει ο βραζιλιάνος υπουργός
| REUTERS/Bruno Kelly

Βραζιλιάνος υπουργός προκαλεί: «Ποια κλιματική αλλαγή; Δεν ήρθε το τέλος του κόσμου!»

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2019, 07:57

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας Ερνέστου Αραούζου διέψευσε κατηγορηματικά ότι η χώρα του καταστρέφει το τροπικό δάσος του Αμαζονίου βάζοντας φωτιές σε αυτό ενώ υποστήριξε ότι η ανυπόστατη κινδυνολογία για το φαινόμενο της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής απειλεί τη βραζιλιάνικη «εθνική κυριαρχία».

«Δεν υπάρχει καμιά καταστροφή λόγω της κλιματικής αλλαγής», διαβεβαίωσε ο Αραούζου κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο συντηρητικό κέντρο μελετών Heritage Foundation στις ΗΠΑ. «Κρίνοντας από τον διάλογο που γίνεται, νομίζει κανένας πως βιώνουμε το τέλος του κόσμου», πρόσθεσε.

Η πρόσφατη έξαρση των πυρκαγιών στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, τους πνεύμονες του πλανήτη, προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και επικρίσεις εναντίον της κυβέρνησης υπό τον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρο, ο οποίος δίνει την προτεραιότητα στην ανάπτυξη των Πολιτειών όπου εκτείνεται το δάσος παρά στην προστασία του από τις πυρκαγιές.

Ο Αραούζου, ο οποίος διατείνεται πως δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη για τα αίτια της κλιματικής αλλαγής, επιχειρηματολόγησε ότι όσοι κινδυνολογούν επιδιώκουν να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη, φθάνοντας στο σημείο να καταγγείλει μια συνωμοσία της Αριστεράς εναντίον των ΗΠΑ και της Βραζιλίας, η εθνική κυριαρχία της οποίας απειλείται, κατ’ αυτόν.

Κατά τον επικεφαλής της βραζιλιάνικης διπλωματίας, οι πυρκαγιές στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου φέτος είναι περίπου ίσες με τον μέσον όρο, ενώ στην αποψίλωση του τροπικού δάσους αποδίδεται το 2% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Σε όλο τον πλανήτη, επέμεινε, η αποψίλωση των δασών προκαλεί το 11% των συνολικών εκπομπών CO2.

«Ακόμα κι αν υποθέταμε ότι οι εκπομπές CO2 επηρεάζουν άμεσα τη θερμοκρασία, πράγμα που τα μοντέλα των υπολογιστών δεν αποδεικνύουν, δεν ευθύνεται η Βραζιλία», διαβεβαίωσε ο Αραούζου.

Ο Μπολσονάρο απορρίπτει ως ανάμειξη στα εσωτερικά της χώρας του τις διεθνείς επικρίσεις για τον τρόπο που η κυβέρνησή του έχει χειριστεί τις πυρκαγιές στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου και διαμηνύει ότι η Μπραζίλια θα αναπτύξει την περιοχή όπου εκτείνεται το δάσος όπως κρίνει η ίδια, όχι όπως της υπαγορεύει οποιοσδήποτε.

Ο Αραούζου υπερθεμάτισε, λέγοντας πως ορισμένοι σκιαγραφούν τη Βραζιλία ως τη «χώρα που καταστρέφει τον πλανήτη», προτείνουν να της επιβληθούν εμπορικές κυρώσεις, ακόμη και να γίνει «εισβολή» στο έδαφός της.

Ο βραζιλιάνος υπουργός έκανε την τοποθέτηση αυτή περίπου δέκα ημέρες πριν διεξαχθεί η σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...