380
Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας μιλά σε συγκέντρωση τον περασμένο Μάρτιο | REUTERS/Rodolfo Buhrer/File photo

Βραζιλία: Υποψήφιος για την προεδρία ο φυλακισμένος Λούλα

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2018, 12:33
Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας μιλά σε συγκέντρωση τον περασμένο Μάρτιο
|REUTERS/Rodolfo Buhrer/File photo

Βραζιλία: Υποψήφιος για την προεδρία ο φυλακισμένος Λούλα

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2018, 12:33

Ως σήμερα κέρδιζε στις δημοσκοπήσεις χωρίς να είναι καν υποψήφιος, αλλά πλέον ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα θα μπορεί να διεκδικήσει και επίσημα μια νέα θητεία. Αν βέβαια του το επιτρέψουν οι Αρχές.

Χθες Τετάρτη το Κόμμα Εργαζομένων (PT) ανακοίνωσε ότι υπέβαλε επίσημα στην εκλογική επιτροπή, το Ανώτατο Εκλογοδικείο (TSE), την υποψηφιότητα του φυλακισμένου ιστορικού του ηγέτη, του Λούλα ντα Σίλβα, στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο.

Η κατάθεση των εγγράφων της υποψηφιότητας έγινε λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία από την πρόεδρο του PT Γκλέισι Χόφμαν. Η πρόεδρος συνοδευόταν από την πρώην πρόεδρο Ντίλμα Ρουσέφ και… 10.000 υποστηρικτές του κόμματος.

Συνολικά, τουλάχιστον 13 υποψήφιοι, ανάμεσά τους ο 72χρονος Λούλα, που προηγείται μακράν του δεύτερου στις δημοσκοπήσεις, αναμενόταν να υποβάλουν τις υποψηφιότητές τους ως την Τετάρτη.

Οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 7 Οκτωβρίου και αν χρειαστεί δεύτερος γύρος, στις 28 Οκτωβρίου.

Ο Λούλα, που είχε θητεύσει δύο φορές (2003-2010) στο ανώτατο κρατικό αξίωμα, είναι ακόμη το φαβορί κατά τις δημοσκοπήσεις παρότι άρχισε να εκτίει τον Απρίλιο ποινή κάθειρξης 12 ετών για διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Ο πολιτικός καταγγέλλει, σε άρθρο του στους New York Times, ένα «πραξικόπημα της άκρας Δεξιάς σε αργή κίνηση» και δηλώνει θύμα πολιτικού διωγμού που είχε σκοπό να εμποδιστεί να είναι υποψήφιος για μια τρίτη θητεία στην προεδρία και να «περιθωριοποιηθούν μόνιμα οι προοδευτικές δυνάμεις στη Βραζιλία».

Υποστηρικτές του Λούλα σε πορεία στη Μπραζίλια στις 14 Αυγούστου ( REUTERS/Ueslei Marcelino)

Παρά την ικανοποίηση του PT, πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να ακυρωθεί υποψηφιότητα από το Εκλογοδικείο καθώς ο νόμος δεν επιτρέπει σε πρόσωπα με ποινικό μητρώο να συμμετέχουν στις προεδρικές εκλογές.

Το ανώτατο όργανο αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του ως τις 17 Σεπτεμβρίου.

Αν αυτό το σενάριο γίνει πραγματικότητα, το PT ενδέχεται να αντικαταστήσει τον Λούλα με τον υποψήφιο για την αντιπροεδρία, τον Φερνάντου Αντάτζι, πρώην δήμαρχο στην πόλη Σάο Πάολο.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αν βγει από την εικόνα ο Λούλα, ο επικρατέστερος υποψήφιος είναι ο ακροδεξιός υποψήφιος Ζαΐχ Μπολσονάρου, νοσταλγός της εποχής της στρατιωτικής δικτατορίας, οι λαϊκιστικές και εθνικιστικές εξαγγελίες του οποίου έχουν οδηγήσει αρκετούς να τον συγκρίνουν με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Αν ο Λούλα έπαιρνε μέρος στις εκλογές θα συγκέντρωνε το 30% των ψήφων, 11 μονάδες περισσότερες από τον Μπολσονάρου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...