405
Ιπτάμενα ηλεκτρικά ταξί της Gol θα πετούν πάνω από το Σάο Πάολο με πολύ χαμηλό κόστος για τους επιβάτες | Avolon

Βραζιλία: Οταν ο οδηγός ταξί ρωτάει «σε ποιο ύψος», θα το εννοεί

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2021, 17:15
Ιπτάμενα ηλεκτρικά ταξί της Gol θα πετούν πάνω από το Σάο Πάολο με πολύ χαμηλό κόστος για τους επιβάτες
|Avolon

Βραζιλία: Οταν ο οδηγός ταξί ρωτάει «σε ποιο ύψος», θα το εννοεί

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2021, 17:15

Στον ουρανό της μεγαλύτερης πόλης της Λατινικής Αμερικής, το Σάο Πάολο, θα κυκλοφορούν σε δύο χρόνια ιπτάμενα ηλεκτρικά ταξί. Το Σάο Πάολο είναι η οικονομική πρωτεύουσα της Βραζιλίας. Στην πόλη ζουν περισσότεροι από 12 εκατ. άνθρωποι ενώ στους δρόμους της κυκλοφορούν περίπου 9 εκατ. οχήματα.

Οπως είναι ευνόητο οι μετακινήσεις στο Σάο Πάολο είναι μια πραγματική περιπέτεια. Η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Gol προσπαθεί να δώσει μια λύση ανακούφισης της κυκλοφορίας στη βραζιλιάνικη μητρόπολη. Η Gol θα συνεργαστεί με την εταιρεία αερομεταφορών Grupo Comporte και τη βρετανική εταιρεία Avolon. Οι τρεις εταιρείες απευθύνθηκαν στην Vertical Aerospace που εδρεύει στο Μπρίστολ της Αγγλίας η οποία έχει κατασκευάσει ένα ηλεκτροκίνητο ιπτάμενο σκάφος που έχει συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον στη βιομηχανία των αερομεταφορών.

Το VA-X4 όπως ονομάζεται το σκάφος έχει χωρητικότητα συνολικά πέντε ατόμων, τέσσερις επιβάτες και ένας πιλότος. Μπορεί να απογειώνεται και να προσγειώνεται κάθετα άρα είναι ιδανικό για μετακινήσεις εντός των αστικών περιοχών. Διαθέτει τέσσερις έλικες και έχει αυτονομία 160 χιλιομέτρων με μέγιστη ταχύτητα 320 χλμ./ώρα. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Guardian η Vertical Aerospace έχει δεχτεί συνολικά 500 παραγγελίες του σκάφους της με προορισμό το Σάο Πάολο. Αν όλα πάνε σύμφωνα με τον σχεδιασμό των εμπλεκομένων εταιρειών τα πρώτα ιπτάμενα ταξί θα κάνουν την εμφάνιση τους στην πόλη της Βραζιλίας στα τέλη του 2024 ή τις αρχές του 2025.

«Θα εκδημοκρατίσουμε τις αερομεταφορές. Μέχρι σήμερα τα ελικόπτερα αποτελούσαν μια επιλογή μόνο για τους πλούσιους» δηλώνει ο Ντόμχναλ Σλέιτερι, διευθύνων σύμβουλος της Avolon. Η άποψη του Σλέιτερι βρίσκει την απόλυτη επιβεβαίωση της στο Σάο Πάολο όπου οι πλουσιότεροι κάτοικοι της πόλης χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια ελικόπτερα για να μετακινούνται από τα πολυτελή τους σπίτια στα ράντσα τους και τις παραθαλάσσιες κατοικίες τους.

1 δολάριο για 40 χλμ!

«Οι υπολογισμοί και οι εκτιμήσεις που κάνουμε αυτή την στιγμή είναι ότι το κόστος λειτουργίας του σκάφους θα είναι ένα δολάριο ανά επιβάτη για μια μετακίνηση απόστασης περίπου 40 χλμ. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να διαμορφώσουμε μια τιμή για τους επιβάτες που θα είναι παρόμοια με αυτή που πληρώνει κάποιος στη Νέα Υόρκη για να μετακινηθεί με ένα όχημα της Uber από το κέντρο του Μανχάταν στο αεροδρόμιο JFK» υποστηρίζει ο Σλέιτερι θέλοντας να στηρίξει τον… εναέριο εκδημοκρατισμό που υπόσχεται. Το κόστος μιας μεταφοράς μέσω της υπηρεσίας Uber από το Μανχάταν στο JFK είναι 60 δολάρια. Τα στελέχη της Avolon αναφέρουν ότι η εταιρεία μετά τη Βραζιλία θα στραφεί στην αγορά της Ασίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...