364
Μία από τις ελάχιστες φορές που ο Μπολσονάρο έχει φορέσει μάσκα - φωτογραφία αρχείου | REUTERS

Βραζιλία: Με πυρετό ο Μπολσονάρο – περιμένει τα αποτελέσματα του τεστ

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2020, 11:44
Μία από τις ελάχιστες φορές που ο Μπολσονάρο έχει φορέσει μάσκα - φωτογραφία αρχείου
|REUTERS

Βραζιλία: Με πυρετό ο Μπολσονάρο – περιμένει τα αποτελέσματα του τεστ

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2020, 11:44

Συμπτώματα της Covid-19 παρουσιάζει ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρο, ο οποίος όμως επιμένει ότι είναι καλά, ενώ περιμένει τα αποτελέσματα του τεστ, στο οποίο υποβλήθηκε.

Βγαίνοντας από το νοσοκομείο, ο Μπολσονάρο, ο οποίος αρνείται να πάρει οποιοδήποτε μέτρο προφύλαξης για τον κορονοϊό από την αρχή της πανδημίας, δήλωσε ότι οι πνεύμονές του είναι «καθαροί».

Τα αποτελέσματα του τεστ θα βγουν την Τρίτη.

Ο Μπολσονάρο έχει υποβαθμίσει επανειλημμένα την πανδημία και έχει αποκαλέσει «γριπούλα» την COVID-19, επιμένοντας να αξιώνει επάνοδο στην ομαλότητα για να μην τρωθεί η οικονομία.

Στην αρχή της πανδημίας, είχε δηλώσει ότι οι Βραζιλιάνοι είναι σκληροί και δεν θα πάθουν τίποτα από τον κορονοϊό. Λίγους μήνες αργότερα, η Βραζιλία ξεπέρασε τους 65.000 θανάτους και τα 1,6 εκατ. κρούσματα μόλυνσης και βρίσκεται πλέον στη δεύτερη χειρότερη θέση παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ.

Το CNN Brasil και η εφημερίδα Estado de S.Paulo ανέφεραν ότι ο πρόεδρος είχε συμπτώματα, ιδίως πυρετό.

Ο Μπολσονάρο είπε απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του και σε δημοσιογράφους χθες έξω από το προεδρικό μέγαρο ότι επέστρεφε από το νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε σε τεστ.

«Δεν μπορώ να πλησιάσω πολύ. Επέστρεψα από το νοσοκομείο. Υποβλήθηκα σε εξέταση στον πνεύμονα. Ο πνεύμονας είναι καθαρός».

Οι υπηρεσίες του δημοσιοποίησαν μια ανακοίνωση στην οποία επίσης επιβεβαίωσαν ότι «η υγεία του είναι καλή».

Ο ακροδεξιός λαϊκιστής πολιτικός αψηφά συχνά τις ιατρικές συστάσεις και αρνείται να φορά μάσκα στις δημόσιες εμφανίσεις του ακόμη και αφού θεωρητικά υποχρεώθηκε να χρησιμοποιεί αυτό το μέσο ατομικής προστασίας με απόφαση δικαστή στα τέλη Ιουνίου.

Το Σαββατοκύριακο, ο Μπολσονάρο συμμετείχε σε διάφορες εκδηλώσεις και ήρθε σε στενή επαφή με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Βραζιλία, τον Τοντ Τσάπμαν, κατά τη διάρκεια της τελετής για την εορτή της 4ης Ιουλίου.

Ο Τσάπμαν γευμάτισε με τον 65χρονο πρόεδρο, πέντε υπουργούς και έναν από τους γιους του αρχηγού του βραζιλιάνικου κράτους, τον Εντουάρντου, ο οποίος είναι μέλος του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου. Ο διπλωμάτης δεν έχει συμπτώματα, αλλά θα υποβληθεί σε τεστ και «λαμβάνει προφυλάξεις», σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Μπραζίλια.

Σύμφωνα με το CNN Brasil, ο Μπολσονάρο έχει αρχίσει να παίρνει ένα κοκτέιλ φαρμάκων -το ανθελονοσιακό υδροξυχλωροκίνη και το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη- που προβάλει ως θεραπεία για την COVID-19, παρότι ελάχιστα τεκμήρια υπάρχουν για την αποτελεσματικότητά της.

Οι περισσότερες επίσημες δραστηριότητες του προέδρου που ήταν προγραμματισμένες για την Τρίτη, ακυρώθηκαν.