389
Η Μαρία Κόντη παραλαμβάνει το βραβείο από τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη |

Βραβεύτηκε η αξιωματικός του Λιμενικού που σώζει ζωές στο Αιγαίο

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2020, 18:01
Η Μαρία Κόντη παραλαμβάνει το βραβείο από τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη
|

Βραβεύτηκε η αξιωματικός του Λιμενικού που σώζει ζωές στο Αιγαίο

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2020, 18:01

Μια επικελευστής του Λιμενικού Σώματος, η Μαρία Κόντη, κυβερνήτης του «ιστορικού» σκάφους του Λιμενικού Σώματος ΠΛΣ 602 που εδρεύει στον Μόλυβο της Λέσβου, τιμήθηκε για τη δράση της από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη.

Το σκάφος της θεωρείται «ιστορικό», καθώς είναι αυτό που κυβερνούσε ο «ήρωας του Αιγαίου», ο αξιωματικός Κυριάκος Παπαδόπουλος, που πέθανε τον Οκτώβριο του 2018, σε ηλικία 44 ετών, αφού είχε σώσει χιλιάδες ζωές στα νερά μεταξύ της Λέσβου και των μικρασιατικών παραλίων.

Η κυρία Κόντη τιμήθηκε μαζί με άλλες δυο γυναίκες κυβερνήτες σκαφών στο ανατολικό Αιγαίο, την επικελευστή Εφη-Γεωργία Καλλιοντζή και την επικελευστή Δέσποινα Διακοβασίλη για το σημαντικό έργο που επιτελούν κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Με την ανατολή του ηλίου, ξεκινά η 24ωρη βάρδια της Μαρίας Κόντη με τη ματιά της καρφωμένη στις απέναντι ακτές του Μπεχράμ Καλέ, του Κουτσούκουγιου του Αδραμμυτινού κόλπου. Εκεί απ’ όπου ξεκινούν οι βάρκες με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Τέσσερα κοντά χρόνια τώρα, πρώτα στο ΠΛΣ 610 και τώρα στο ΠΛΣ 602 με τη «βαριά» ιστορία, η δουλειά της είναι να σώζει ανθρώπους.

«Οι νεκροί σε σημαδεύουν. Οι ζωντανοί σε κάνουν να χαίρεσαι μοναχά την ώρα που τους σώζεις. Εκείνη την ώρα που λες, να σώσω ακόμα έναν. Να προλάβω, κι άλλον ζωντανό, άλλον έναν ζωντανό. Τους ζωντανούς όμως, τους ξεχνάς. Τους νεκρούς τους θυμάσαι μια ζωή. Είναι οι μάχες που έχασες…», είχε πει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ίδια σε περσινή της συνέντευξη.

Απόφοιτη της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού της Πρέβεζας, η Μαρία Κόντη, είναι η μόνη γυναίκα ανάμεσα σε άλλους 11 άνδρες πλήρωμα στο σκάφος. «Εκανα πραγματικότητα το όνειρό μου. Αυτό ήθελα. Να υπηρετήσω στο Λιμενικό Σώμα. Σε ένα σκάφος του» λέει. Και συνεχίζει: «Τοποθετήθηκα στον Μόλυβο όταν η κρίση κορυφωνόταν και εκατοντάδες – χιλιάδες άνθρωποι περνούσαν κάθε μέρα στο νησί. Κι η δουλειά μου έγινε να σώζω ζωές. Αυτό θέλω, αυτό κάνω. Σώζω ζωές… Δεν υπάρχει πιο σημαντικό πράγμα από αυτό».

Επίσης, τιμητικές διακρίσεις απονεμήθηκαν σε επτά στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για την συμμετοχή τους σε ειδικές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης πραγματοποιώντας καταδύσεις σε ιδιαίτερα μεγάλα βάθη.

Τιμητική διάκριση εξάλλου έλαβαν οι Κελευστές Θεόδωρος Σκαλτσάς και Παναγιώτης Μουρτζίνης ,του Λιμεναρχείου Κυλλήνης, διότι στις  23/12/2019 στο λιμένα Κυλλήνης, με κίνδυνο της ζωής τους, διέσωσαν γυναίκα επιβάτη όταν κατά την προσπάθεια αποβίβασης από πλοίο, το αυτοκίνητό της έπεσε στη θάλασσα λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...