561
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη συνομιλεί με τον πρόεδρο της Ελληνικής Παραολυμπαικής Επιτροπής Γιώργο Καπελλάκη | ΥΠΠΟΑ

Βράβευση της Λίνας Μενδώνη από την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2021, 19:07
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη συνομιλεί με τον πρόεδρο της Ελληνικής Παραολυμπαικής Επιτροπής Γιώργο Καπελλάκη
|ΥΠΠΟΑ

Βράβευση της Λίνας Μενδώνη από την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2021, 19:07

Η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή βράβευσε σήμερα Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, έναν χρόνο μετά από την απόδοση των έργων προσβασιμότητας στον βράχο της Ακρόπολης. Η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή βράβευσε την υπουργό για τη βελτίωση της προσβασιμότητας σε αρχαιολογικούς χώρους και τη συνεχόμενη υποστήριξή της στον Παραολυμπιακό Αθλητισμό.

Όπως είπε, βραβεύοντας την υπουργό, ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Καπελλάκης, «Με τη δράση σας, όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά και με τις δράσεις που προγραμματίζετε στο άμεσο μέλλον, μπορούμε να περάσουμε τα μηνύματα που θέλουμε προς την κοινωνία. Η παρουσία της Παραολυμπιακής Ομάδας στον Ιερό Βράχο, πέρασε μηνύματα σε όλη την Ελλάδα, σε όλη την κοινωνία. Πέρα από το αθλητικό κομμάτι, μας ενδιαφέρει σε μεγάλο βαθμό, να είμαστε πρότυπα της κοινωνίας, σε σχέση με την ισότητα και με τα δικαιώματα που έχουμε. Είναι δικαίωμα μας, ως άτομα με αναπηρία, να έχουμε ισότιμη πρόσβαση και στους χώρους Πολιτισμού. Χάρη στη δική σας πρωτοβουλία, αυτό έχει αρχίσει να γίνεται πράξη και ευελπιστούμε να επεκταθεί στο μέλλον και σε άλλους χώρους, ώστε όλα τα εμποδιζόμενα άτομα να έχουν πρόσβαση στον πλούσιο Πολιτισμό της χώρας μας. Είμαστε αρωγοί και συνεργάτες στην προσπάθεια που κάνετε και είμαστε δίπλα σας σε οτιδήποτε χρειαστείτε».

Η Λίνα Μενδώνη, αποδεχόμενη το βραβείο, δήλωσε «Αυτή είναι για μένα η μεγαλύτερη τιμή, η μεγαλύτερη διάκριση. Όλα τα στελέχη, όλοι οι συνεργάτες και οι εποπτευόμενοι φορείς μας εργάζονται για να εφαρμόσουμε την πολιτική της Κυβέρνησης. Η πρόσβαση όλων παντού είναι μια πρωτοβουλία του ίδιου Πρωθυπουργού, του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό το οποίο επιδιώκουμε στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, είναι να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή προσβασιμότητα σε όλους τους συμπολίτες μας και σε όλους τους επισκέπτες από το εξωτερικό, στους αρχαιολογικούς χώρους, στα μουσεία μας, στους χώρους πολιτισμού.

Ήταν πολύ μεγάλη η χαρά και η συγκίνησή μας όταν ανεβήκατε μαζί στον βράχο της Ακρόπολης, λίγες μέρες πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας για το Τόκιο. Ένα ταξίδι το οποίο στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Η Ολυμπιακή μας Ομάδα και εσείς μας κάνατε όλους περήφανους. Χάρη σε εσάς ακούστηκε ο Εθνικός Ύμνος και τιμήθηκε η Ελλάδα.

Όταν λέμε «πρόσβαση παντού», εννοούμε ότι σε όλες τις πτυχές του κοινωνικού βίου, όλοι έχουμε τα ίδια δικαιώματα. Δεν ξεχωρίζει κανείς μας και όλοι έχουμε ίσα δικαιώματα στην επαγγελματική αποκατάσταση, στη διασκέδαση, στην ψυχαγωγία, στην κοινωνική ζωή. Η προσβασιμότητα της Ακρόπολης ήταν ένα προσωπικό στοίχημα, αλλά και στοίχημα όλων των συνεργατών μας στο Υπουργείο Πολιτισμού, των υπηρεσιών που δούλεψαν, του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, των εμπειρογνωμόνων που συνεργάστηκαν μαζί μας. Χάρη στη χορηγία που εξασφαλίσαμε από το Ίδρυμα Ωνάση, μπορέσαμε σε σύντομο χρόνο το έργο να εκτελεστεί γρήγορα, ώστε για όλα τα εμποδιζόμενα άτομα να γίνει η Ακρόπολη προσβάσιμη».

Η υπουργός αναφέρθηκε επίσης, στον προγραμματισμό έργων προσβασιμότητας, τα οποία προχωρεί το ΥΠΠΟΑ, παράλληλα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, μεταξύ των οποίων:

  • Η πιστοποίηση και αναγνώριση Μουσείων, που προϋποθέτει συγκεκριμένα κριτήρια για την πρόσβαση ΑμεΑ.
  • Η συμμετοχή ατόμων με αναπηρία στις επιστημονικές ομάδες που συντάσσουν μουσειογραφικές και μουσειολογικές μελέτες.
  • Η προσβασιμότητα της Ακρόπολης σε άτομα με προβλήματα όρασης, με ειδικά φυλλάδια, προπλάσματα, πινακίδες και ειδική σελίδα στο διαδίκτυο.
  • Η χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων σε αρχαιολογικούς χώρους, εκτός της Ακρόπολης και της Μεσσήνης που ήδη λειτουργούν, στην Πέλλα, στην Ολυμπία, στη Νικόπολη, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News