187
Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς μιλά στην 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, στις 21 Σεπτεμβρίου | EPA/Peter Foley

Βούτσιτς: Δεν αναγνωρίζουμε το αποτέλεσμα των «δημοψηφισμάτων» στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2022, 16:11
Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς μιλά στην 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, στις 21 Σεπτεμβρίου
|EPA/Peter Foley

Βούτσιτς: Δεν αναγνωρίζουμε το αποτέλεσμα των «δημοψηφισμάτων» στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2022, 16:11

Η Σερβία δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των «δημοψηφισμάτων» στις τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή, ανακοίνωσε ο σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, παρά τις θερμές σχέσεις του Βελιγραδίου με την Μόσχα.

«Η Σερβία δεν πρόκειται αναγνωρίσει τα δημοψηφίσματα διότι συντάσσεται με το διεθνές δίκαιο, τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις αποφάσεις του ΟΗΕ», δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας στους δημοσιογράφους, την Τετάρτη.

Η Σερβία, υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση χώρα, εξαρτάται πλήρως από την Ρωσία για την τροφοδοσία της σε φυσικό αέριο και έχει αρνηθεί να εφαρμόσει τις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας για την επίθεση κατά της Ουκρανίας.

Το Κρεμλίνο υποστηρίζει το Βελιγράδι στην άρνηση αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, ενώ η Μόσχα έχει προμηθεύσει με όπλα το Βελιγράδι κατά το παρελθόν.

Αλλά η Σερβία έχει επίσης επανειλημμένως αρνηθεί να υποστηρίξει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στα Ηνωμένα Εθνη και δηλώνει ότι σέβεται πλήρως την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

«Προστατεύουμε την δική μας εδαφική ακεραιότητα και είναι προς το συμφέρον μας να προστατεύσουμε την εδαφική ακεραιότητα άλλων διεθνώς αναγνωρισμένων χωρών», είπε ο Βούτσιτς.

Η Ουκρανία έχει επίσης αρνηθεί να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου από την Σερβία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News