691
Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου για τον Εθνικό Κλιματικό Νόμο τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ | ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / InTimeNews

Βουλή: Ψηφίστηκε ο Εθνικός Κλιματικός νόμος

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2022, 18:47
Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου για τον Εθνικό Κλιματικό Νόμο τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ
|ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / InTimeNews

Βουλή: Ψηφίστηκε ο Εθνικός Κλιματικός νόμος

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2022, 18:47

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια, το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον Εθνικό Κλιματικό Νόμο. Υπέρ της αρχής του τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ενώ καταψηφίστηκε και από τα πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης.

Υπερψηφίστηκε επίσης η τροπολογία που προβλέπει την έκτακτη οικονομική ενίσχυση μέχρι 600 ευρώ για το λογαριασμό ρεύματος. Υπέρ ψήφισαν η ΝΔ ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΕΛ.ΛΥ δήλωσαν «παρόν» και το ΜέΡΑ25 καταψήφισε, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Τέλος, κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε και η τροπολογία που προβλέπει την υποχρεωτική εξαίρεση από την αναδάσωση των εκτάσεων που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες αλλά δεν έχουν κυρωθεί στους δασικούς χάρτες. Υπέρ ψήφισε μόνο η ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν ενώ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση δήλωσαν «παρόν».

Σκρέκας: Πληρώνουμε τις συνέπειες της ανύπαρκτης πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ για την ενεργειακή ασφάλεια

Νωρίτερα, απαντώντας στα όσα υποστήριξε στην ολομέλεια της Βουλής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον κλιματικό νόμο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας καταλόγισε στον Αλέξη Τσίπρα μηδενισμό, άρνηση και καταστροφολογία.

«Ο κ. Τσίπρας επέλεξε για άλλη μια φορά να επαναλάβει τον παλιό κακό εαυτό του, με την προσφιλή τακτική του μηδενισμού, της καταστροφολογίας και της άρνησης, σαν να μην έχει κυβερνήσει ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ. Το κάνει αυτό σε μια δύσκολη στιγμή, όχι μόνο για τη χώρα, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο, με την ενεργειακή κρίση να κορυφώνεται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας και πρόσθεσε:

«Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και οι έλληνες πολίτες καλούνται σήμερα να πληρώσουν τις συνέπειες της ανύπαρκτης δικής σας πολιτικής για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Στρέφεστε εναντίον των ρυθμίσεων που προσπαθούν να ανακουφίσουν τους πολίτες από τα προβλήματα που τους δημιούργησε η δική σας καταστροφική πολιτική, γιατί δεν θέλετε λύσεις».

«Σας ενοχλεί που πήραμε μέτρα στήριξης και θα εξακολουθήσουμε να παίρνουμε όσο χρειάζεται, για να στηρίξουμε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις», είπε ο κ. Σκρέκας και κάλεσε το ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίσει ποια είναι δική του πρόταση.

Στη συνέχεια, ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση, με στόχο όπως είπε, «να ανακουφίσει και να στηρίξει τον ελληνικό λαό που δοκιμάζεται».

«Στρέφεστε εναντίον των ρυθμίσεων που προσπαθούν να ανακουφίσουν τους πολίτες (…) γιατί δεν θέλετε λύσεις», τόνισε ο ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / InTimeNews

Ο υπουργός Περιβάλλοντος απέρριψε τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ ότι η ΝΔ στηρίζει τα καρτέλ ενέργειας και δεν φορολογεί τα υπέρογκα υπερκέρδη τους, αντιτείνοντας ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που θα πάρει λεφτά. Με τη πρότασή μας φορολογούμε με 90% τα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας και επιδοτούμε μέχρι και 70% τους λογαριασμούς ρεύματος των πολιτών, είπε. «Λέει ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν φορολογούμε τα υπερκέρδη όπως το έχουν κάνει άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Φορολόγησε η Ισπανία; η Πορτογαλία; Στην Πορτογαλία αγοράζουν 20% πιο ακριβά την ενέργεια και στην Ισπανία 60% πιο ακριβά. Υπήρξε άλλο κράτος που κατάφερε να φορολογήσει τα υπερκέρδη; Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που θα πάρει λεφτά από τα υπερκέρδη. Δεν το λέει η ΝΔ. Το λέει η κ. Λαγκάρντ. Ότι πολιτικές όπως της Ελλάδος, βοηθούν τους πολίτες είπε», ανέφερε ο κ. Σκρέκας.

Απαντώντας στο ισχυρισμό του κ. Τσίπρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταρτίσει το πρώτο εθνικό σχέδιο δράσης για την κλιματική ουδετερότητα, ο κ. Σκρέκας αντέτεινε ότι επεστράφη ως απαράδεκτο και ελλιπές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Αξιολογήθηκε ότι είχε χαμηλής φιλοδοξίας στόχους για το περιβάλλον, την ενέργεια τις επενδύσεις και ότι δεν προκύπτουν οι απαραίτητες δράσεις. Η ΕΕ το λέει, όχι η ΝΔ. Ότι η δήθεν στρατηγική για την απολιγνιτοποίηση ήταν ελλιπής. Εμείς πήραμε την έγκριση», ανέφερε.

«Πείτε μια εποικοδομητική άποψη, δεν κάνει κακό, θα βοηθήσει και στο εκλογικό σας καλό. Μιλάτε για καρτέλ ενέργειας, για τη ΔΕΗ. Γιατί δεν πάτε στον εισαγγελέα και να πείτε αυτά που έχετε εναντίον τους;», σημείωσε ο κ. Σκρέκας ενώ κατέληξε λέγοντας: «Με το φιλόδοξο και ρεαλιστικό σχέδιο μας, βοηθούμε στην ενεργειακή απεξάρτηση της χώρας, ενισχύουμε την διείσδυση των ΑΠΕ, ορίζουμε συγκεκριμένους ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους για πετυχημένες αναπτυξιακές δράσεις. Σχεδιάζουμε το μέλλον και έχουμε συγκεκριμένη διαδρομή ώστε να καταστήσουμε την ελληνική κοινωνία πιο βιώσιμη και να θωρακίσουμε ενεργειακά την Ελλάδα από εισαγόμενες μελλοντικές κρίσεις».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News