760
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχηματίζουν τη φράση «Δεν είναι αθώοι», ή τέλος πάντων προσπαθούν... | Intime/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ομόθυμη καταδίκη -και με πλακάτ- της Χρυσής Αυγής στη Βουλή

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2020, 12:45
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχηματίζουν τη φράση «Δεν είναι αθώοι», ή τέλος πάντων προσπαθούν...
|Intime/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ομόθυμη καταδίκη -και με πλακάτ- της Χρυσής Αυγής στη Βουλή

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2020, 12:45

Στην καταδίκη του φασισμού, ενόψει και της αυριανής δικαστικής απόφασης για τη Χρυσή Αυγή, προχώρησαν οι βουλευτές όλων των κομμάτων, κατά την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου για το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος».

Μάλιστα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ξεχνώντας προφανώς κάποιες κοινές παρουσίες τους με τους ίδιους υπόδικους βουλευτές της Χρυσής Αυγής –όπως πχ το περίφημο ταξίδι στο Καστελόριζο το 2016 παρέα με τον Ηλία Κασιδιάρη–, πλειοδότησαν στην καταδίκη: σήκωσαν χαρτόνια με γράμματα, προσπαθώντας να σχηματίσουν τη φράση «Δεν είναι αθώοι».

Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στην Ολομέλεια, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός τόνισε ότι «ο αγώνας κατά του φασισμού είναι διαρκής. Οπως γράφει και ο Αλμπέρ Καμί στο βιβλίο του «η πανούκλα δεν πέρασε, κρύβεται ακόμα μέσα στα βιβλία και το ύφασμα», γι’ αυτό χρειάζεται εγρήγορση, για να μην επιτρέψουμε να επανεμφανιστεί.

Ο κ. Ζαββός τόνισε ότι η κυβέρνηση καταδικάζει κάθε μορφή φασισμού, ναζισμού και αντισημιτισμού. Σημείωσε επίσης ότι η Βουλή μπορεί να στέλνει τα μηνύματά της, η δικαιοσύνη θα πρέπει όμως να παραμείνει ανεξάρτητη, καθώς αυτό κάνει δυνατή μια ευνομούμενη Πολιτεία. Και υπενθύμισε πως «η ΝΔ ήταν αυτή που αντιμετώπισε αποτελεσματικά τη Χρυσή Αυγή», βάζοντάς τη στη φυλακή το 2013.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Σπήλιος Λιβανός, είπε: «Καταδικάσαμε και πολεμήσαμε εντός και εκτός Βουλής το έκτρωμα της Χρυσής Αυγής. Η κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έκαναν ό,τι έπρεπε για να οδηγηθούν αυτοί οι εγκληματίες στη φυλακή. Είμαστε όλο το δημοκρατικό τόξο σε αυτόν τον αγώνα. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε έναν τοίχο Δημοκρατίας απέναντι σε κάθε ναζισμό. Εχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, ότι θα κάνει αύριο το σωστό, και καταδικάζουμε την Χρυσή Αυγή, όχι μόνο για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αλλά και τη γενεσιουργό θέση της ΧΑ να δολοφονήσει τη Δημοκρατία. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτόν τον κοινό αγώνα κατά της Χρυσής Αυγής».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είπε ότι η Τετάρτη είναι μια πολύ σημαντική μέρα για τη Δημοκρατία. «Αύριο πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη για τον Παύλο Φύσσα, τους αιγύπτιους ψαράδες, για τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ. Πρέπει αύριο να δικαιωθούν όλοι αυτοί οι μετανάστες που σε όλη την Ευρώπη είναι θύματα ναζιστικής, εγκληματικής δράσης. Πρέπει να δικαιωθούν και ο Δανιήλ Αλαλούφ, ο Ζακ Βεντούρα και οι άλλοι έξι βουλευτές που έχουμε το μνημείο έξω από την Ολομέλεια, οι οκτώ εβραίοι βουλευτές που χάσανε τη ζωή τους στο Αουσβιτς και στα άλλα κρεματόρια των ναζιστών. Οπως πρέπει να δικαιωθούν και όλοι αυτοί που φορέσανε κίτρινο αστέρι, όλοι αυτοί που φορέσανε κόκκινο τρίγωνο ή ροζ τρίγωνο. Αύριο δεν είναι μια μέρα σαν όλες τις άλλες. Ολη η Ευρώπη μας κοιτάει. Μας κοιτάει για να δώσουμε ένα χτύπημα στον ναζισμό και είμαι σίγουρος πως όλοι και όλες εδώ μέσα θέλουν να δοθεί ένα χτύπημα στον ναζισμό γιατί όλοι και όλες λέμε “Ποτέ ξανά φασισμός, ποτέ ξανά ναζισμός” και ποτέ δεν μπορούμε να σιωπάμε σε μια τέτοια συγκυρία». Μετά από την εισήγηση του κ. Τσακαλώτου έγινε και η θεατρική κίνησε με τα χαρτόνια.

Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ανδρέας Λοβέρδος υπογράμμισε ότι «είμαστε από την πρώτη στιγμή μπροστά στον αγώνα κατά του ναζισμού, τόσο η πρόεδρός μας όσο όλοι εμείς. Τον όρο “δημοκρατικό τόξο” τον κατοχυρώσαμε το 2012 με πρωτοβουλία του Ευάγγελου Βενιζέλου», είπε ο κ. Λοβέρδος και πρόσθεσε: «Εχουμε παρακολουθήσει τις εξελίξεις από τη δολοφονία και μετά από κοντά. Είμαστε αυτοί που συμμετέχουμε σε προσπάθεια να είναι η μέρα δίκης μέρα ζωντανής μνήμης δολοφονίας, να είναι ζωντανή η μνήμη του Παύλου Φύσσα και όλων των θυμάτων της Χρυσής Αυγής». Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη χθεσινή «βάρβαρη ενέργεια στο εβραϊκό νεκροταφείο».

Στη συνέχεια, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, είπε ότι είναι λαϊκή απαίτηση οι ναζί εγκληματίες να μπουν στη φυλακή, και «να καταδικαστούν με τις ανώτατες ποινές και όχι με βάση την πρόταση της εισαγγελέως Αδ. Οικονόμου, που αθωώνει τη ΧΑ και υιοθετεί την επιχειρηματολογία της, λες και είναι στέλεχος της ΧΑ. Αύριο θα υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση έξω από το δικαστήριο και οι δικαστές πρέπει να ακούν την κοινωνία».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κ. Χήττας, είπε ότι οι πολιτικές αδυναμίες των κομμάτων, οδήγησαν ένα κομμάτι πολιτών σε αυτή τη φασιστική επιλογή και έφεραν τη Χρυσή Αυγή στη Βουλή, όπου «δεν χωρούν ναζιστικά μορφώματα. Θέλουμε αύριο η Δικαιοσύνη να δείξει το πιο αυστηρό της πρόσωπο σε αυτούς που υπηρετούν ναζισμό και φασισμό».

Η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Φωτ. Μπακαδήμα, είπε ότι «ο ναζισμός θα μας βρει όλους απέναντί του» και ότι η ΧΑ πρέπει να παραμείνει εκτός Βουλής. «Αύριο θα είμαστε όλοι εκεί [σ.σ.: στο δικαστήριο]».

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, μιλώντας εκ μέρους του Σώματος, καταδίκασε τους χθεσινούς βανδαλισμούς στο εβραϊκό νεκροταφείο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...