894
Συγκρούσεις μεταξύ πολιτών και αστυνομικών έγιναν στη Σόφια και στις 2 Σεπτεμβρίου | REUTERS/Stoyan Nenov

Βουλγαρία: Οργή λαού, αλλά η «σάπια κυβέρνηση» δεν πέφτει

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2020, 08:10
Συγκρούσεις μεταξύ πολιτών και αστυνομικών έγιναν στη Σόφια και στις 2 Σεπτεμβρίου
|REUTERS/Stoyan Nenov

Βουλγαρία: Οργή λαού, αλλά η «σάπια κυβέρνηση» δεν πέφτει

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2020, 08:10

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που γίνονται εδώ και δύο μήνες στη Βουλγαρία έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον των διεθνών Μέσων, ιδίως επειδή η βαλλόμενη πλευρά, του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ δηλαδή, κατηγορείται μεν μετά ζήλου και επιμόνως από τον λαό, ωστόσο δεν παραιτείται αφού δεν ιδρώνει το αυτί της.

Ο κόσμος συγκεντρώνεται και διαδηλώνει την επιθυμία του να πέσει η κυβέρνηση όπως και να παριτηθεί ο γενικός εισαγγελέας Ιβάν Γκέσεφ. Οι κατηγορίες που απευθύνονται από τους Βουλγάρους αφορούν εκτεταμένη διαφθορά, όσον αφορά τον πρωθυπουργό, και ανοχή ή και συμμετοχή στο σάπιο καθεστώς της διαφθοράς, όσον αφορά τον λειτουργό της Θέμιδος.

Ο Μπορίσοφ, μετά το μαφιόζικου τύπου σκάνδαλο με τα ξέχειλα από κουμπούρια και λεφτά κομοδίνα της κρεβατοκάμαράς του, υποσχέθηκε συνταγματική μεταρρύθμιση, με διφορούμενο, πάντως, τον ρόλο της Δικαιοσύνης. Το ερώτημα που απασχολεί τους αναλυτές είναι αν ο Μπορίσοφ θα καταφέρει να μείνει στον θώκο του μέχρι την ημερομηνία των εκλογών, οι οποίες είναι καθορισμένες για την άνοιξη του 2021.

Δεν αποκλείεται να το πετύχει, εκτιμούν οι αναλυτές, επειδή και η αντιπολίτευση δεν τα πάει καλά, αλλά κυρίως επειδή εκκρεμεί η ολοκλήρωση του αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου Balkan Stream, ένα σημαντικό έργο για τη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Ουγγαρία. Ωστόσο υπάρχουν και αμιγώς πολιτικοί λόγοι που διευκολύνουν τον Μπορίσοφ.

Εχει κόλλα η καρέκλα

Ο «μαφιόζος», λοιπόν, Μπορίσοφ έχει πολλές πιθανότητες να μην πέσει στην παρούσα φάση, της θυελλώδους λαϊκής διαμαρτυρίας, διότι ισχύουν τα κάτωθι:

α) Το κόμμα του Μπορίσοφ, που ονομάζεται GERB, τουτέστιν «Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας», και είναι κεντροδεξιό, διαθέτει ευρωβουλευτές οι οποίοι κάθονται στην ίδια πτέρυγα με τους βουλευτές του κόμματος της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ – και τούτο θεωρείται μεγάλο προσόν όσον αφορά τη μακροημέρευση κάποιου κόμματος περιφερειακής χώρας στην εκτελεστική εξουσία.

β) Οι Ευρωπαίοι θεωρούν το κόμμα του Μπορίσοφ το μικρότερο κακό στη Βουλγαρία, επειδή οι αντίπαλοί του, ιδίως οι σοσιαλιστές, διατηρούν καλές σχέσεις με τη Ρωσία – και τούτο θεωρείται μεγάλο μειονέκτημα, που τους χαρακτηρίζει σαν «λαϊκιστές».

γ) Η θέση της Βουλγαρίας στον Εύξεινο Πόντο κρίνεται από τους Ευρωπαίους σημαντική για τον έλεγχο της μεταναστευτικής ροής από την Τουρκία.

Χρίστο Ιβάνοφ: Τέλος εποχής

Η ιταλική Repubblica πήρε μία συνέντευξη από το πρόσωπο που αποκάλυψε τη διασύνδεση του κράτους με το παρακράτος και κάποιες ενέργειες εις βάρος πολιτικών αντιπάλων του Μπορίσοφ οι οποίες δεν έχουν σχέση με τη δυτικού τύπου δημοκρατία.

Ολα ξεκίνησαν στις 7 Ιουλίου σε μία παραλία του Ευξείνου Πόντου, όταν ο Χρίστο Ιβάνοφ, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και νυν ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Ναι, Βουλγαρία!», παρενοχλήθηκε από φρουρούς ασφαλείας, επειδή η ακτή στην οποία πήγε ανήκει στον Αχμέντ Ντογκάν του «τουρκικού κόμματος». Την επομένη ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ αποκάλυψε ότι οι φρουροί στην ακτή του Ντογκάν ήταν μυστικοί πράκτορες-κρατικοί υπάλληλοι, και το σκάνδαλο κορυφώθηκε στις 9 Ιουλίου, όταν εισαγγελείς εισέβαλαν στο γραφείο του προέδρου της χώρας και συνέλαβαν δύο από τους βοηθούς του! Αυτή η ιστορία πυροδότησε τις διαμαρτυρίες.

Ο Χρίστο Ιβάνοφ δηλώνει ότι με την πτώση του «διεφθαρμένου καθεστώτος » του Μπόικο Μπορίσοφ η δημοκρατία θα επανέλθει στη Βουλγαρία | Wikipedia

Ο Ιβάνοφ είπε στο ιταλικό Μέσο ότι «η εποχή Μπορίσοφ πλησιάζει στο τέλος της, γιατί η χώρα θέλει να απαλλαγεί από τη διαφθορά και να ευημερήσει». Δεν του αρέσουν οι μεγάλες κουβέντες του Ιβάνοφ, δεν θεωρεί ότι στη Βουλγαρία συντελείται κάποια «επανάσταση», όπως τον ρώτησαν οι Ιταλοί: «Θα επιστρέψουμε απλώς στη δημοκρατία» περιορίστηκε να πει.

Η πολυχρωμία που προκύπτει από το πλήθος στις διαδηλώσεις (εκεί συναντώνται ευρωπαϊστές και ευρωσκεπτικιστές, δεξιοί και σοσιαλιστές, κ.λπ.) είναι καλό σημάδι για τον Ιβάνοφ: «Δεν με εκπλήσσει το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικά πολιτικά προφίλ μεταξύ των διαδηλωτών. Θέλουμε για όλους εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο».

Το τι συμβαίνει στη σημερινή Βουλγαρία το περιέγραψε εύγλωττα ο Ιβάνοφ: «Υπάρχει η αλαζονεία των διεφθαρμένων, κάποιοι αισθάνονται υπεράνω του νόμου, οι διασυνδέσεις Μπορίσοφ, Ντογκάν και συγκεκριμένων media είναι δεδομένες». Και από πλευράς απλών ανθρώπων τι, άραγε, συμβαίνει; «Οσοι επιστρέφουν στη Βουλγαρία απογοητευμένοι από την παγκοσμιοποίηση και γυρεύουν ένα σπίτι, βλέπουν τα χάλια, τη διαφθορά και την ανικανότητα. Αλλά και όσοι επί μία δεκαετία υπέμειναν την ίδια κυβέρνηση, είδαν με τα μάτια τους τα σκάνδαλα, τις στοχευμένες συλλήψεις από τον γενικό εισαγγελέα, την αδιαφάνεια».

Για την προσωπική του στάση στη βουλγαρική πολιτική σκηνή ο Ιβάνοφ είπε ότι θα είναι ένας διαρκής αγώνας για να ξεριζωθεί η διαπλοκή και η διαφθορά, επειδή «και μετά τον Μπορίσοφ, το διεφθαρμένο σύστημα ενδέχεται να παραμείνει ζωντανό και να επιχειρήσει να ανασυνταχθεί».

Την τελευταία ημέρα του Αυγούστου ο Μπόικο Μπορίσοφ συμμετείχε σε διεθνές μίτινγκ για την Ευρώπη του κορονοϊού και του Brexit, που έγινε στηΣλοβενία, όμως το μυαλό του το είχε στις διαδηλώσεις που μαίνονται επί δίμηνο στη Σόφια | REUTERS/Borut Zivulovic

Ο Ιβάνοφ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την κάλυψη που παρείχε η Κομισιόν στον Μπορίσοφ, λέγοντας ότι «τον υποστήριξε πολλά χρόνια και για κομματικούς λόγους», ενώ παράλληλα υπογράμμισε με νόημα ότι «έτσι, τώρα πια, οι προσδοκίες του λαού για την Κομισιόν έχουν εξασθενήσει». Χαίρεται, πάντως, για τους προβολείς που στρέφουν στη Βουλγαρία τα ευρωπαϊκά Μέσα.

Οι τελευταίες κουβέντες του στη συνέντευξη ήταν ένα μήνυμα προς την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης: «Η Βουλγαρία είναι ένα από τα καλύτερα μέρη για να αντιληφθούμε τις ικανότητες της ΕΕ. Αντιμετωπίζεται η διαφθορά; Αντιμετωπίζονται η υπόσκαψη της ελευθεροτυπίας και η κατάλυση του κράτους δικαίου; Αν η Ευρώπη δεν μπορεί να πετύχει στη Βουλγαρία, τότε μπορεί να αποτύχει παντού…»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...